bezár
 

gyerek

2019. 10. 15.
Hiteles a Szép csendben
Szakmai szervezetek ajánlják a Szép csendben című filmet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hiteles a Szép csendben Nagy Zoltán első nagyjátékfilmje, a Máté Gábor, Schell Judit, Major Erik és Budnár Lulu főszereplésével készült Szép csendben november 14-től látható országszerte a mozikban. A filmet olyan szakmai szervezetek hitelesítik és ajánlják, mint a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány, és a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány. A Szép csendben kapcsán Dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértővel egy rövid videó is készült.

Szép csendben egy 14 éves lány és egy 60 éves karmester bizalmas kapcsolatáról szól, és a film témafeldolgozásának hitelességét szakmai szervezetek, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány, és a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány is elismeri, és megtekintésre ajánlja az alkotást. Dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértővel, az UNICEF korábbi gyermekjogi igazgatójával egy videó is készült a Szép csendben kapcsán.

 

„A Szép csendben című film egy nagyon fontos kérdést feszeget: azt, hogy egy iskolában vagy egy intézményben mit tehetnek meg a felnőttek, és hogy mi a felelősségük azoknak, akik látják, hogy egy felnőtt átlép egy határt egy gyerekkel szemben. A szexuális erőszak vagy szexuális visszaélés nagyon sokszor érzelmi határátlépéssel kezdődik. Az érzelmi határátlépés azt jelenti, hogy a gyereknek a testi integritását nem tartja tiszteletben a felnőtt, vagy visszaél a gyerek igényeivel és szükségleteivel. Ez lehet igény a figyelemre, a törődésre, vagy arra, hogy valaki meghallgassa. Ha ezt egy felnőtt félreérti, átforgatja szerelemmé, vagy hozzátesz egy erotikus felhangot, abban a pillanatban megtörténik az érzelmi határátlépés, amiért mindig a felnőtt felelős, és soha nem a gyerek.”

Dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, Hintalovon Alapítvány

Hasonlóan elismerően beszél a film hitelességéről a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője, Reményiné Csekeő Borbála pszichológus.

„A Kék Vonalat leggyakrabban a tizenévesek keresik, és a velük való beszélgetésekben megjelenik mindaz, ami az életkorukban, élethelyzetükben fontos: szerelem, szexualitás, családi kapcsolatok és az iskola világa. Több ezer beszélgetés szól az iskoláról, de ezeknek több mint háromnegyedében nem a tananyag, tanulás, a teljesítmény, hanem a kapcsolatok állnak a középpontban. Meghatározó kapcsolatok, meghatározó tapasztalatok kapcsolatokról. Az iskola hierarchikus világ.  A tanárnak hatalma van. A jófej, közvetlen, népszerű tanárnak is. Talán nekik van a legnagyobb, ellenük szólni lehetetlenség. És vannak tanárok, akik ezzel a hatalommal visszaélnek. A visszaélés áldozatainak nagyon nehéz segítséget kérni. Ha megteszik, gyakran nem hisznek nekik. Ha hisznek is, elbagatellizálják, ami történik vagy – ami a legrosszabb reakció – az áldozatot teszik felelőssé. A Kék Vonal tapasztalatai, a velünk megosztott történetek fájdalmasan hasonlóak a Szép csendben című film cselekményének dinamikájához.”

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány

 

A film országos mozibemutatóját megelőzően további rövid videók hívják majd fel a Szép csendben által felvetett téma fontosságára a figyelmet, így a Hintalovon Alapítvány és a Kék Vonal mellett videó készül színészekkel, rendezővel is.

A főszereplő Dávidot a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója, Major Erik alakítja, a 14 éves Nórit az első filmszerepében debütáló Bognár Lulu, Dávid barátait pedig Lengyel Benjámin és Antóci Dorottya (mindketten az SZFE színészhallgatói) játsszák. A fiatalok mellett olyan kiváló színészek szerepelnek a filmben, mint a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója; Schell Judit, Jászai Mari-díjas színész, a Thália Színház művészeti vezetője; és a Jászai Mari-díjas Szamosi Zsófia, aki szerepelt az Egy nap, a Mindenki és A martfűi rém című filmekben is.

A film operatőre a szintén elsőfilmes Gulyás Nándor, látványtervezője Nyitrai Anna (Virágvölgy), vágója Kornis Anna. A forgatókönyvet Nagy Zoltán és Horváth János Antal közösen jegyzik. A film producerei Osváth Gábor és Dreissiger László.

Szép csendben a Filmalap támogatásával, a Filmalap Inkubátor programjában, a Filmfabriq gyártásában, a KMH Film és a Vertigo Média együttműködésével készült. A Szép csendben november 14-től látható országszerte a mozikban a Vertigo Média forgalmazásában.

Fotó: Vertigo Média

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés