bezár
 

irodalom

2019. 10. 20.
Összhangban a nő és a férfi?
Margó fesztivál, 2019 – Ők is boldogan éltek? A férfiváltozat
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Összhangban a nő és a férfi? A Várkert bazár nagyrészt megüresedett előterét vasárnap este újra megtöltötte a várakozó feszültség. Az Ők is boldogan éltek? A férfiváltozat kötetbemutatójára szép tömeg gyűlt össze, többségében a női és az egészen friss férfiváltozatot a kezükben szorongató kitartó margózók.

Az izgalmat a tavaly megjelent nagy sikerű női változat társkötetének, a Szederkényi Olga által szerkesztett férfi hősök utóéletét feldolgozó novelláskötet váltotta ki. A társkötet mintájára 13+1 kortárs férfi szerzőt kért fel a szerkesztő arra a feladatra, hogy szabad asszociációk mentén álmodjanak meg egy új befejezést, közeget vagy koncepciót az általunk jól ismert férfi mesehősöknek. Mindennek az eredménye a Cser kiadó gondozásában egy 14 szerteágazó novellából álló és különleges hősöket felsorakoztató könyv, melyet Czinki Ferenc, Cserna-Szabó András, Darvasi László, Fehér Béla, Garaczi László, Gerlóczy Márton, Hartay Csaba, Háy János, Horváth Viktor, Kerékgyártó István, Maros András, Totth Benedek, Vámos Miklós és Zoltán Gábor neve fémjelez.

Fotó: Margó Fesztivál

Szederkényi Olga beszélgetett a szerzőgárda négy tagjával, a Kuka utóéletét megálmodó Garaczi Lászlóval, Zoltán Gáborral Sárkányülő lovag szerepéről és asszociációiról, Totth Benedekkel a Hófehérke Vadászának történetéről, és Maros Andrással a Hókuszpók-novellájáról. A beszélgetés olyan könnyed kérdésekkel indult, mint hogy „Ki melyik mesehős utóéletén gondolkodott már el?” vagy hogy „Érdemes, vagy szabad-e hozzányúlni ezekhez a szilárd tradíciók közé ékelt történetekhez?”

Ezután a beszélgetés, bár továbbra is önfeledt hangulatban, de jóval komolyabb és égetőbb társadalmi kérdésekkel folytatódott. Szederkényi témafelvetéseivel erőteljesen a különböző nemi-társadalmi szerepek és problémák irányába vezette a beszélgetést, felfedve azt a szerkesztői szándékot, amely dialógusos formában a női perspektívával szemben a férfi szemszögű gondolkodás reprezentálójaként implikálja a kötetet. A szerkesztő kérdései alapján az alapkoncepció szerint A férfiváltozat ellenpólust nyújt a tavalyi nőinek, a kettő együtt pedig kiad egy koherens képet a nemek gondolkodásáról, az őket foglalkoztató aktuális problémákról és kérdésekről. Ezzel szemben a jelenlévő négy szerző közül mindegyik elutasította azt az interpretációt, miszerint a novellákban a férfiak életében felmerülő problémák lenyomata rajzolódna ki, ehelyett úgy gondolták, hogy ezek nemtől függetlenül mindenki számára fontos kérdések. Emellett Zoltán Gábor azt is szükségesnek látta kiemelni, hogy a kötetben szereplő novellák, bár felnőtteknek szólnak, összességében mégiscsak mesék, így érdemes őket úgy is kezelni.

Fotó: Margó Fesztivál

A szerzők válaszai tehát a szerkesztői attitűddel szemben azt éreztették, hogy A férfiváltozat ösztönösen és direkt módon is ki-kitekint az alapkoncepció szerinti társkötet szerepből. Így felmerül az a kérdés, hogy érdemes-e egy mesei alapokon nyugvó irodalmi művet társadalmi és pszichikai útmutatóként kezelni, vagy mindez fikció, és szabad asszociációk által vezetett szövegösszes, amely bár rámutat társadalmi jelenségekre és elmozdulásokra, de nem ebben merül ki a lényege.

Fotó: Margó Fesztivál

nyomtat

Szerzők

-- Tóth Ramóna Mirtill --

1999-ben született Budapesten. Jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem magyar szakán tanul, kultúratudomány és művelődéstörténet szakirányon. Publikációi a prae.hu, az f21.hu és a Nincs.online felületein jelennek meg. A Nincs online folyóirat alapítótagja és szerkesztője.


További írások a rovatból

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Csáki László: Kék Pelikan
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés