bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Tóth Ramóna Mirtill --

felhasználói adatlapja

Tóth Ramóna Mirtill által feltöltött cikkek:

Vírus, emlékezet, irodalom
Vírus, emlékezet, irodalom
A teremtés koronája – Karanténantológia. Szerkesztette Cserna-Szabó András és Darida Benedek. Helikon kiadó, 2020.
Mi is az emlékezet? Egy újra és újra elővett fénykép, egy szó a tenyéren, vagy egy rég nem érzett ostya íze. Emlékezni annyi, mint tárolni – beépíteni és újraalkotni a tudatunk, a testünk és önmagunk részeként a megőrizni kívántat. Kérdéses, hogy mégis mi történik akkor, ha a jelenünk válik emlékezethellyé, mi magunk pedig az adott események vagy miliő archívumaként kezdünk működni. Karantén-irodalom, vírus-magány, online kultúra – mind olyan fogalmak, melyek velünk kezdődnek, de nem tudhatjuk továbbérnek-e rajtunk.
A lélek meghosszabbítása
A lélek meghosszabbítása
Ljudmila Ulickaja: A lélek testéről, Magvető, 2020
Ljudmila Ulickaja Booker-díjas szerző legújabb művében, a Magvető gondozásában megjelent A lélek testéről címet viselő kötetben a nőiség, a testbe írt sors és a halál közelségének alapélménye értelmeződik újjá a novellák sokszínű soraiban. Összeolvasva őket egy egészen átfogó „nő-történelmet” kapunk, melyben ük-, déd- vagy nagyanyáink mellett mi is helyünkre lelhetünk.
Idegenség a nyelvben
Idegenség a nyelvben
Erdős Virág: Hősöm, Magvető kiadó, 2020
„Ennélfogva biztos forrásból tudom, hogy a Hős utcának nincs külön nyelve. Jelentem: egy nyelvet beszélünk. Úgyhogy nincs több kifogás, el lehet végre kezdeni: beszélgetni”– nyilatkozta Erdős Virág a Hősöm kapcsán készült interjújában. A Hős utcát feldolgozó szociokötet forgatása közben próbára tehetjük ezt az állítást: valóban azonos módon működik a nyelvünk a Hős utcai szegregáció és a Vörösmarty tér környékén? Képzeljünk el egy párbeszédet, amelyben a beszédpartnerünk a szavaink számával arányosan először kettőt előre, majd hármat hátralép: egyenlő-e az a kommunikáció, ahol a hatalmi viszony bekódolt és elkerülhetetlen? 
Kreatív írók estje
Kreatív írók estje
A Károli Gáspár Református Egyetem kreatív írás specizálizációjának felolvasása
Idén a Dürer Kert színpada adott otthont a Károli Gáspár Református Egyetem kreatív írás specializációján született alkotások felolvasóestjének. Az esemény során tizenkét fiatal alkotó szerteágazó és sokszínű szerzői világába kaphattunk rövid betekintést. Ez egészen különleges élményként szolgált a Dürer belső termét megtöltő tömeg számára: nézőként részesei lehettünk a kortárs irodalmi szféra véráramába frissen belépett alkotók indulásának.
A csoda intézete és az amerikai (anti)krisztus
A csoda intézete és az amerikai (anti)krisztus
Paul Auster: Mr. Vertigo , 21. Század Kiadó, 2020
„Tizenkét éves voltam, amikor először jártam vízen. A feketeruhás ember tanított meg rá, és nem állítom azt, hogy egyik napról a másikra megtanultam.”[1] – kezdi szokatlan életrajzi történetét az ezerarcú Walt, a csodagyerek Paul Auster Mr.Vertigo címet viselő sikerkönyvében. Az 1994-es megjelenésű szöveg napjainkban új külsőt öltött a 21. Század Kiadó jóvoltából, így a Mr.Vertigo is végre elfoglalhatja a helyét a magyar viszonylatban is népszerű Paul Auster-könyvek sorában.
A karanténállapot irodalma
A karanténállapot irodalma
Bodor Ádám – Sinistra körzet
Bodor Ádám Sinistra körzet című könyvét napjainkban fellapozva azt tapasztalhatjuk, hogy a szöveg akaratlanul is hozzáilleszkedik, kiegészíti és bizonyos értelemben magyarázza az elmúlt pár hónap alapvető létállapotát. Olyan általános, mégis központi kérdéseket boncolgat és mozgat ki a rögzült helyükről, mint az elzártság és a humánum kettősének összeférhetősége, az értékvákuum jelentősége vagy a társadalmi és individuális üresség természetrajza.
A heterogén lét igenlése
A heterogén lét igenlése
Milan Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége
A lét elviselhetetlen könnyűsége a kunderai regényvilág és alkotási mód egy mintapéldánya, melyben a minket végnélkül körülvevő világproblematikák és létkérdések kelnek életre, egy egészen különleges szemantikai tánckörben[1]. A regény karakterei közti feszültség olyan heterogén hálózatot alkot és képez le, melybe a mindennapok embere újra és újra belegabalyodik. Így Kundera, bár megkísérli a zűrzavar, és ezáltal a modern egyén visszatérő léthelyzeteinek ábrázolását, feloldást mégsem ad. A regény válasza a heterogenitás katartikus ünnepe: a világ sokszínű, rendezetlen és kiismerhetetlen szépségének igenlését olvashatjuk ki belőle.  
Azeri vacsora
Azeri vacsora
Török Irodalmi lakomák: Afaq Masud Szabadság
Tóth Ágnes, a török kultúra és gasztronómia szakértője és Pál Laura műfordító, az irodalom és a gasztronómia keresztútjait érintve második alkalommal hívta el az érdeklődőket egy különleges utazásra, mely során az azerbajdzsáni kultúra, szöveg és ízvilág került terítékre a VinoPiano-Borbár falai között.
Az apa, a fiú és a költészet
Az apa, a fiú és a költészet
A FISZ Változó örökség című irodalmi délutánja
A Ráday utca körfolyosó-labirintusában megbújva zajlott a FISZ irodalmi délutánja, mely során Bende Tamás, Élő Csenge Enikő és Kiss Dávid versei elevenedtek meg egy zenés-interpretációs performanszban.
Összművészeti szólánc a háború jegyében
Összművészeti szólánc a háború jegyében
Izsó Zita és Vörös Anna zenés irodalmi estje
A HungaRió kávéház, mint egy kis darab Rió de Janero adott otthont Vörös Anna és Izsó Zita fúziós felolvasó estjének, mely során a zene és az irodalom ismerős társként simult egymáshoz. Ahogy a Brazíliával telt levegőben Janković-Izsó Nóra éneke és zongorajátéka összehangolt pezsgő párbeszédbe lépett a két szerző felolvasásával, a közönségre percek alatt ült rá egyfajta beavatottság-érzés. Érezhettük, itt most a kis kávéház falai között valami lényeginek és maradandónak lehetünk a részesei.
A könyv és a buszmegálló viszonya
A könyv és a buszmegálló viszonya
Bemutatták az Álljon meg egy novellára! című kötetet
A világban végbemenő folyamatok hatására kialakulóban van az igény arra, hogy a különböző művészetek karnyújtásnyi távolságra kerüljenek, ahogy ez a film és a zene esetében megvalósulni látszik (gondoljunk csak a Netflix vagy a Spotify előretörésére). Az irodalom alternatív közvetítési lehetőségeit jelenleg az e- és hangoskönyvek piaca fedi le, de a nagymértékű kulturális átalakulások további innovatív megoldásokat generálnak. Ennek az egyik jól működő terméke az Álljon meg egy novellára! pályázat, amely három éve mutat rá arra, hogy az irodalom beemelhető az életünk legelérhetőbb platformjaira is.
Összhangban a nő és a férfi?
Összhangban a nő és a férfi?
Margó fesztivál, 2019 – Ők is boldogan éltek? A férfiváltozat
A Várkert bazár nagyrészt megüresedett előterét vasárnap este újra megtöltötte a várakozó feszültség. Az Ők is boldogan éltek? A férfiváltozat kötetbemutatójára szép tömeg gyűlt össze, többségében a női és az egészen friss férfiváltozatot a kezükben szorongató kitartó margózók.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés