bezár
 

gyerek

2019. 10. 25.
Találd meg az önbizalmad!
Beszélgetés Az önbizalom kódja lányoknak című könyvről az őszi Margó Fesztiválon
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Tiniként én is azon lányok közé tartoztam, akiknek egyáltalán nem volt önbizalmuk. Sajnos ez egyáltalán nem ritka jelenség, rengeteg kamaszlány küzd önértékelési problémákkal. Éppen ezért fogott meg az őszi Margó egyik programpontja, ami Az önbizalom kódja lányoknak címet viselte. Valójában ez két amerikai hölgy, Katty Kay és Claire Shipman könyvének a címe. Magyarul nemrég jelent meg a kötet, Kertész Edina fordításában. A könyv megjelenése kapcsán Cinti Krajnyik, a Funzine főszerkesztője beszélgetett Bencze Blankával, a Pulcsiban alszom című könyv szerzőjével és Maróy Krisztinával, a Glamour Hungary főszerkesztőjével.

A könyvben található egy felmérés, mely szerint a lányok 92 százaléka szeretne változtatni a külsején. Tizenhárom éves korára az amerikai lányok több mint fele elégedetlen a testével. Tizenhét éves korban ez az arány 78 százalékra emelkedik. Tízből nyolc lány adja fel a sportot, nem vesz részt iskolai eseményeken, illetve nem tölt időt a barátaival, mert nem elégedett azzal, ahogy kinéz. Tízből hét lány pedig nem áll ki a véleményéért, ha nem elégedett önmagával. Ezek eléggé sokkoló adatok.

Blanka elmesélte, ő régebben súlyproblémákkal küzdött – ezért is tudta hitelesen megírni a tizenéves Málna történetét, akit a mérlegen lévő számokon kívül semmi más nem érdekel –, és a Pulcsiban alszom nem titkolt célja, hogy segítséget nyújtson a hasonló problémákkal küzdő lányoknak.

Krisztinának sose volt önbizalomhiánya, neki az okozott problémát, hogy huszonévesen nem tudta, merre induljon, mit csináljon. Aztán belecsöppent a divatiparba, ami szerinte az akkori állapotokhoz képest ma már nagyon megengedő. Ma már egy teltebb nő is könnyen talál ruhát magának, nem kell úgy elhagynia az üzletet, hogy látott egy csomó szép ruhát, de egyik sem készült az ő méretében. Ez fontos, hogy a vékony, telt, alacsony és magas nő se érezze magát elfogadhatatlannak. Mint a Glamour főszerkesztője, ezzel a nehézséggel nap mint nap találkozik. Nehéz úgy írni, hogy mindenféle nő megtalálja a mondandójában azt, amire neki éppen szüksége van.

Azonban az olvasónak sincs könnyű dolga – nagyon meg kell válogatni, hogy milyen tartalmakat olvas, néz az ember, ugyanis a média egyrészt azt mutatja, hogy mindenki szép, és kisminkelve, belőtt hajjal ébred; másrészt viszont egyre több platform hirdeti azt, hogy légy önmagad, és fogadd el magad úgy, ahogy vagy.

Az önbizalom kódja lányoknak értelemszerűen a második csoportba tartozik. Tele van idézetekkel és motiváló igaz történetekkel, amikben kamaszok néznek szembe a félelmeikkel – rádöbbentve így az olvasót, hogy az övéhez hasonló problémával sokan küzdenek, és rámutatva, hogy minden probléma kezelhető, és az önbizalom, ha nem is nagyon könnyen, de felépíthető, erősíthető. Ebben segítenek az önbizalom-fejlesztő gyakorlatok, kvízek és a gondolkodásra késztető tesztek, feladatok is. Megtanítják az olvasónak, hogyan tudja megalkotni és használni a saját önbizalomkódját.

„Az önbizalom az, ami a gondolatokat cselekvéssé alakítja. Azok a lányok, akik cselekszenek, vagyis akcióba lépnek, nagyon izgalmas életet élnek. Hogy miért? Gondolj bele: csak ülsz, aggódsz, és figyeled, ahogy a dolgok megtörténnek körülötted. Vagy fel is ugorhatsz, részese lehetsz az eseményeknek, kalandokban lehet részed és sikereket érhetsz el azzal, hogy cselekszel.” - olvashatjuk a kötet első fejezetében.

Blanka kiemelte, hogy ez a könyv éppen ezért jó: „Mert interaktív, mert dolgozni kell vele, bele kell építeni a napi rutinba. Listát kell készíteni, leírni a vágyaid, mondatokat kiegészíteni.” Ez Krisztina szerint is lényeges: „A legfontosabb, hogy dolgozz magadon. Feleslegesen olvas el az ember ezer meg ezer motivációs könyvet, ha csak egy-két napig ad jó érzést, aztán el is felejtődik, és nincs hosszú távú hatása.”

Cinti kérdésére, hogy tetszik-e a kötet, Krisztina igenlő választ adott. „Nagyon jó lett volna, ha ezeket nekem is elmondja valaki tiniként. Egy felnőtt nő számára közhelyesnek hangozhatnak a benne leírt dolgok, de egy fiatal lánynak pont ezekre lehet szüksége.” Blanka szerint a könyv nagyon szórakoztató, olvasmányos, könnyen érthető, izgalmas és motiváló. „Ha a Pulcsiban alszom főszereplője olvasta volna, biztosan segített volna neki.”

nyomtat

Szerzők

-- Kemenczky J. Anikó --


Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés