bezár
 

irodalom

2019. 12. 11.
A művészet létjogosultsága
Átadták az Arany Medál-díjakat
Tartalom értékelése (3 vélemény alapján):
Tizenegyedik alkalommal rendezték meg az Arany Medál-díjkiosztót. A Bethlen Téri Színház színháztermét megtöltötték a meghívott színészek, rendezők, írók. Hat különböző kategória szerint történt a szavazás. Az életműdíj kivételével az adott évi művészi teljesítményért ítélhetett díjat a közönség. Az idei évben is megmaradt a korábban kialakult tízezres szavazóbázis: a díj hivatalos e-mailcímén, a Bethlen Téri Színházban és a debreceni Apolló Moziban adhatta le a közönség a voksokat. A Libri család több kiadója és az Európa Könyvkiadó könyvnyereményeket ajánlott fel a szavazóknak.

Mészáros Márton kulturális újságíró, aki tizennégy évesen alapította a díjat, megnyitójában elmondta, hogy az első díjátadáson még csak maga jelentette be a díjazottakat csekély közönség előtt, amelyet csupán egyetlen fotós alkotott. A helyszínek folyamatosan változtak: először egy hetedik kerületi szálloda, később a Dunapark Kávéház, végül 2013 óta a Bethlen Téri Színház szolgál a díjátadó helyszínéül. Korábban a színház előterében történt az átadás, de a jubileumi kiosztó óta a színházteremben rendezik. Hét éve már nem az alapító, hanem Juhász Anna kulturális menedzser konferálja a díjazottakat, aki állandó háziasszonya az eseménynek. Simon Kornél színművész, aki Nagy Ervinnek, az év színészének nyújtotta át a díjat, visszaemlékezett, hogy amikor ő kapta az elismerést 2011-ben, akkor csupán négyen jelentek meg. Köszönetet mondott Mészáros Márton „lehengerlő agilitásáért”, amelynek eredményeképpen a tizenegyedik eseményen már jelentős számú nézőközönség vett részt.

Az Arany Medál-díj az évek során egyre ismertebbé vált, amely a szavazók és az eseményen résztvevő vendégek számának gyarapodásában is észlelhető. Ugyanakkor a díjátadó meghitt hangulata megőrződött: az egymást ismerő művészek személyes megnyilatkozásokkal tették érzelemgazdaggá az eseményt, a díjátadást követően a sajtóval, a közönséggel is beszélgettek.

Juhász Anna azzal nyitotta meg a díjkiosztót, hogy a mai világban nagyon fontos a kultúrateremtés és minden olyan kezdeményezés, amely azért szolgál, hogy figyeljünk az értékekre. A szavazóközönség ezen figyelméért mondtak köszöntet a díjazottak is.

Végel László, a Kossuth-díjas dráma- és regényíró idei kötetéért, a Temetetlen múlt című önéletrajzi regényéért vehette át az év írója díjat. Nagy Ervin Jászai Mari-díjas színművész az ez évi színpadi és filmes szerepei mellett vélhetőleg a Drakulics elvtárs októberben bemutatott moziszatírájában nyújtott szerepével győzte meg a nézőket. Az év színésznője díjat Mészáros Blanka nyerte el a közönségtől a színpadon és a mozivásznon nyújtott meggyőző színjátszásával, amelyek között kiemelkedő a Guerilla című nagyjátékfilmben alakított szerepe.  Az Örök tél rendezője, Szász Attila, az év filmrendezője díjat kapta az Apró mesék című második világháború utáni időszakban játszódó mozifilmjéért, melyet több mint harmincháromezren néztek meg a mozikban.

Az év legígéretesebb fiatal tehetsége László Panna húszéves színművész lett, akinek szerepei között kiemelendő a FOMO – Megosztod és uralkodsz magyar nagyjátékfilmben való alakítása.

Az életműdíjat Lukáts Andor, Kossuth-díjas színművész-rendező érdemelte ki. Az alkotó 1994-2008 között a budapesti Katona József Színház tagja volt, ahol a színészi munka mellett előadásokat rendezett. Kiemelkedő ezek közül a húsz éven keresztül játszott Portugál című rendezése. 2008-ban abszurd színházat alapított Sanyi és Aranka Színház néven, ahol játszik, rendez, pályázatot ír, világít. Beszédében szomorúan állapította meg, sajnos támogatás nélkül – tavaly bezárta a színházat.

Mészáros Blanka, az év színésznője így mondott köszönetet: „Ezt a díjat a közönség szavazza meg, akik nélkül igazából nincsen színház, mert, ahogy mondani szoktuk, valakinek játszania kell és valakinek néznie. A nézők azok, akik megerősítik, hogy van még létjogosultsága a színháznak ebben a dübörgő 21. században.”

László Panna pedig a film és a közönség egymásra épülő kölcsönös kapcsolatát említette: „Mivel ez volt az első film, amelyben a közönség láthatott, hálás vagyok, hogy megszavaztak nekem egy ilyen díjat. Nagyon örülök, hogy ezt a filmet viszonylag sokan megnézték. Ez is azt mutatja, hogy a magyar filmeknek van létjogosultsága.” 

Ugyanígy Szász Attila is hangsúlyozta, hogy az a legnagyobb öröm számára, amikor a közönség ítél oda egy díjat, hiszen nekik készítik a filmeket.

A közönség elismerése az az eszmei érték, amellyel a művészek gazdagodhatnak, ugyanis a díj nem jár pénzjutalommal. Ugyanakkor az elismerés mellé szobrot, oklevelet, a villányi Vylyan Pincészet és az egri Kovács Nimród Borászat borát, a hölgyeknek pedig virágot nyújtottak át a laudálók.

A díjátadáson Földes László (Hobo), Kossuth-díjas bluesénekes, dalszerző és Kiss Zoltán gitárművész lépett fel, többek között a Hé, Magyar Joe című duplalemezük anyagából válogattak.

Fotók: Börcsök Zsófia

nyomtat

Szerzők

-- Ágoston Enikő --

Az ELTE magyar alapképzésén és irodalom- és kultúratudomány mesterképzésén diplomázott. Jelenleg az ELTE összehasonlító irodalomtudományi doktori programjának doktorandusza. A 20. századi és kortárs líra képezi érdeklődési területét. Ezen belül kiemelten a költői ihlet kutatásával foglalkozik.


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés