bezár
 

irodalom

2020. 01. 03.
A börzsönyi tisztástól az Óvóhelyig
A Kóspallagi Írótanya bemutatkozása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Decemberben mutatkozott be új antológiájával a Kóspallagi Írótanya, amelyet nyáron rendeztek meg másodszorra. Egy börzsönyi kis tisztás adott otthont az alkotni, fejlődni vágyó fiataloknak, akik előzetes pályázás során kerültek be. Az Óvóhely pedig már antológiájuk bemutatójának volt a színhelye, ahol tizenhat verset és novellát hallhattunk tőlük.

A felolvasást és beszélgetést Melhardt Gergő moderálta, aki négy blokkon keresztül beszélgetett a felolvasókkal. A kérdések nemcsak a bemutatott szövegükre vonatkozott, hanem az egyéb irodalmi érdeklődésükre is, amelyek illeszkedtek a bemutatkozók karakteréhez. Nehéz egy-két kérdést feltenni úgy, hogy ne szövegmagyarázat legyen, de azért valamit meg is tudjunk az alkotóról. Melhardt megragadta azokat a pontokat a szövegben, vagy akár a szövegen kívüli világukban, amelyek által kicsit meg tudtuk őket ismerni.

Kóspallagi Írótanya Budán

Sokszor ismétlődő problematika a műnemi meghatározás volt. Líra vagy próza? Mitől az, mitől nem? Néhány prózai szövegben érzékelhető volt a lírai sűrítettség, személyesség, például Bozó Benedek Halak című novellájában, sok lírai szövegben pedig a prózai történetvezetés, például Locker Dávid felolvasott versében. Az elbeszélő, beszélői szólamok elkülönítése, izgalmas játék Gáspár Sára Nyomd le és szorítsd című novellájában vagy Weeber Luca Borbála Magamat sosem versében. Több szövegben a természetképek dominálnak, amelyek egyrészt a személyes- személytelenség kifejezőeszközei (Korsós Gergő Zoltán: Pillangó-effektus), másrészt az ember és természet sajátos kapcsolódási pontjával a klisé elleni harcok (Kovács Boglárka: csak haboskávét) vagy az erdélyi-magyar írói hagyomány örökségei (Fancsali Kinga: ha nem akarom). Az inspiráló személyek közt Pilinszky, Nemes-Nagy Ágnes, a Beat-költők és Béatrice Bonhomme neve is felmerült. Említettem, hogy nemcsak a szövegekkel kapcsolatban hangoztak el kérdések: megtudhattuk, hogy valaki fantasy regényen dolgozik, valaki zenél, slammelt vagy újságíró. Persze az egy-két kérdés kevés, nem volt idő ezeket mind kifejteni, de izgalmas képet kaphattunk általuk a fiatal pályakezdő alkotókról.

Kóspallagi Írótanya Budán

Sajnos magáról a táborról, az ott folytatott alkotói munkáról nem sok szó esett, természetesen nem lehet mindent belesűríteni egy estébe, de a zine bemutatkozó szövegében azért szintén kirajzolódott valami. A tábor missziója a fiatal írók szakmai támogatása, az összefogás, az egymástól való tanulás és a közösségteremtés. „Az írás magányos műfaj, mondá a közhely”, és tényleg, ez csupán közhely. A Kóspallagi Írótanya már másodszorra bizonyította be, hogy az írás nem is annyira magányos műfaj. Az Óvóhelyen pedig ki is tágította ezt, hiszen a széksorok tele voltak, a fekete oszlopok mellett libasorban álltak, a színpad előtt pedig szőnyegeken ültek az érdeklődők. Nemcsak a táboron belül teremtették meg, hanem azon kívül is. A tizenhat bemutatkozó mellett egy új közösség is bemutatkozott, a börzsönyi tisztás a Móriczig nyúlt, amely a Kóspallagi Írótanya.

Fotó: Vörös Szilárd

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Martzy Réka --


További írások a rovatból

irodalom

Élményszerző organizmusok Élményszerző organizmusok
Interjú Tóth Kingával a nyelv lehetőségeiről, a határátlépések időszakáról és performativitásról
irodalom

Mitől tudsz olyan édes lenni, mint a méz? Mitől tudsz olyan édes lenni, mint a méz?
Kálmán C. György: „Dehogyis terem citromfán”. Irodalomelméleti írások. Balassi Kiadó, Budapest, 2019, 240 oldal, 2600 Ft

Más művészeti ágakról

építészet

Finom kis információk nagy felháborodások helyett Finom kis információk nagy felháborodások helyett
Interjú a félig bécsi, félig budapesti Andreas Fogarasival a bécsi művészeti életről, aktuális munkákról és Magyarországhoz fűződő viszonyáról
színház

A Díva, a Herceg és a Tenkes kapitánya A Díva, a Herceg és a Tenkes kapitánya
Színházról a karanténban: Az OSZMI három podcast-beszélgetéséről
Tomek Ducki: Életvonal


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés