bezár
 

irodalom

2020. 01. 03.
A börzsönyi tisztástól az Óvóhelyig
A Kóspallagi Írótanya bemutatkozása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Decemberben mutatkozott be új antológiájával a Kóspallagi Írótanya, amelyet nyáron rendeztek meg másodszorra. Egy börzsönyi kis tisztás adott otthont az alkotni, fejlődni vágyó fiataloknak, akik előzetes pályázás során kerültek be. Az Óvóhely pedig már antológiájuk bemutatójának volt a színhelye, ahol tizenhat verset és novellát hallhattunk tőlük.

A felolvasást és beszélgetést Melhardt Gergő moderálta, aki négy blokkon keresztül beszélgetett a felolvasókkal. A kérdések nemcsak a bemutatott szövegükre vonatkozott, hanem az egyéb irodalmi érdeklődésükre is, amelyek illeszkedtek a bemutatkozók karakteréhez. Nehéz egy-két kérdést feltenni úgy, hogy ne szövegmagyarázat legyen, de azért valamit meg is tudjunk az alkotóról. Melhardt megragadta azokat a pontokat a szövegben, vagy akár a szövegen kívüli világukban, amelyek által kicsit meg tudtuk őket ismerni.

Kóspallagi Írótanya Budán

Sokszor ismétlődő problematika a műnemi meghatározás volt. Líra vagy próza? Mitől az, mitől nem? Néhány prózai szövegben érzékelhető volt a lírai sűrítettség, személyesség, például Bozó Benedek Halak című novellájában, sok lírai szövegben pedig a prózai történetvezetés, például Locker Dávid felolvasott versében. Az elbeszélő, beszélői szólamok elkülönítése, izgalmas játék Gáspár Sára Nyomd le és szorítsd című novellájában vagy Weeber Luca Borbála Magamat sosem versében. Több szövegben a természetképek dominálnak, amelyek egyrészt a személyes- személytelenség kifejezőeszközei (Korsós Gergő Zoltán: Pillangó-effektus), másrészt az ember és természet sajátos kapcsolódási pontjával a klisé elleni harcok (Kovács Boglárka: csak haboskávét) vagy az erdélyi-magyar írói hagyomány örökségei (Fancsali Kinga: ha nem akarom). Az inspiráló személyek közt Pilinszky, Nemes-Nagy Ágnes, a Beat-költők és Béatrice Bonhomme neve is felmerült. Említettem, hogy nemcsak a szövegekkel kapcsolatban hangoztak el kérdések: megtudhattuk, hogy valaki fantasy regényen dolgozik, valaki zenél, slammelt vagy újságíró. Persze az egy-két kérdés kevés, nem volt idő ezeket mind kifejteni, de izgalmas képet kaphattunk általuk a fiatal pályakezdő alkotókról.

Kóspallagi Írótanya Budán

Sajnos magáról a táborról, az ott folytatott alkotói munkáról nem sok szó esett, természetesen nem lehet mindent belesűríteni egy estébe, de a zine bemutatkozó szövegében azért szintén kirajzolódott valami. A tábor missziója a fiatal írók szakmai támogatása, az összefogás, az egymástól való tanulás és a közösségteremtés. „Az írás magányos műfaj, mondá a közhely”, és tényleg, ez csupán közhely. A Kóspallagi Írótanya már másodszorra bizonyította be, hogy az írás nem is annyira magányos műfaj. Az Óvóhelyen pedig ki is tágította ezt, hiszen a széksorok tele voltak, a fekete oszlopok mellett libasorban álltak, a színpad előtt pedig szőnyegeken ültek az érdeklődők. Nemcsak a táboron belül teremtették meg, hanem azon kívül is. A tizenhat bemutatkozó mellett egy új közösség is bemutatkozott, a börzsönyi tisztás a Móriczig nyúlt, amely a Kóspallagi Írótanya.

Fotó: Vörös Szilárd

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Martzy Réka --


További írások a rovatból

irodalom

Nemiség, zsidóság, gyermekélet és irodalom – zenés, dalos recepttel Nemiség, zsidóság, gyermekélet és irodalom – zenés, dalos recepttel
A Magvető Kiadó főszerkesztője sütött-nőzött hanuka előtt a Csányi5 Vendégkönyv sorozatában
irodalom

Boldogulós békeidők Boldogulós békeidők
Gion Nándor: Rózsaméz, Magvető, 2019
irodalom

Fantomsorsok Fantomsorsok
Bjarte Breiteig: Fantomfájások, Noran Libro, 2019

Más művészeti ágakról

art&design

A blöffben nem hiszek A blöffben nem hiszek
Interjú Szűcs Attilával az alkotási folyamatról, a galériák szerepéről, hazai és külföldi művészeti terekről
színház

Fel kell rúgnunk a színpadot! Fel kell rúgnunk a színpadot!
Interjú Sardar Tagirovskyval
art&design

Comoedia mundi Comoedia mundi
Ante Vukov Lupus, a Bosch+Bosch csoport legifjabb tagja*
Interjú Vági Bencével az újcirkusz formáiról, az alkotóművészek sokszínűségéről, a fiatalok lehetőségeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés