bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Martzy Réka --

felhasználói adatlapja

Martzy Réka által feltöltött cikkek:

Égbolt-variációk
Égbolt-variációk
Nagy Márta Júlia: Elígért lány, Jelenkor Kiadó, Budapest, 2021.
A kötet szerkezetének egyik központi motívuma bibliai evokáció, Márta, Mária és Lázár története. A bibliai testvérpár talán a fiú feltámadása miatt a legismertebb, ugyanakkor Nagy Márta egy másik történet mentén idézi meg őket. Az első ciklus Márta, Mária, Lázár című versében a modern korban jelenik meg a két nő személyisége, immáron minden szakralitástól függetlenül. Nagy Márta Júlia Elígért lány című második verseskötetéről Martzy Réka írt kritikát.
Édesvízbe zárt Neptun
Édesvízbe zárt Neptun
Nádasdy Ádám, A szakállas Neptun, Magvető, 2020.
Nádasdy Ádám első prózakötete, A szakállas Neptun összesűrített találkozások, meleg szerelmek, testtörténetek sora. A novellák középpontjában különböző életkorú férfiak szerepelnek különböző helyzetekben, melyekben mind közös a testi szerelem megismerése, illetve a szerelem mint identitás definiálása.
Élőnek tűnő, döglött rombuszhal
Élőnek tűnő, döglött rombuszhal
Linda Boström Knausgard, Isten hozott Amerikában, Jaffa Kiadó, 2020.
Mintha ismernénk azt a nevet, hogy Linda Boström Knausgard, már akik olvasták Karl Ove Knausgard nagyszabású, Harcom című regénysorozatát. K.O.K. regényéből körvonalazódott egy alak, aki egyszerre fantasztikus író, bizonytalan anya, hol kétségbeesett, hol erős nő, mindenesetre olyan hétköznapi figura, aki sokkal inkább egy közelebbi ismerős, mint egy regény karaktere. Linda Boström Knausgard K.O.K. volt felesége, akinek legújabb regényének megjelenése óhatatlanul összemosódott férje regényeivel, a könyvbéli karakterrel.
Szőnyeg alá söpörni a modern technológiát?
Szőnyeg alá söpörni a modern technológiát?
Interjú Mécs Annával a Kapcsolati hiba című kötetéről
Tavasszal jelent meg Mécs Anna Kapcsolati hiba című, legújabb novelláskötete, amelyben a hétköznapi problémák és a technológia viszonya jelenik meg.  A novellák egyéni szinten, kis közösségekben mutatják be az online világ, a rohamosan fejlődő technika vívmányainak hatását az emberi kapcsolatokra. Húsbavágóan valóságos, ismerős helyzetek, és ugyanakkor furcsán idegenek is. A kötet egy olyan világ problémáit zúdítja ránk, amiben élünk, de nem tudunk vele mit kezdeni.
Agyadra megy az irodalom
Agyadra megy az irodalom
Nézzünk bizakodva a múltba! – Alternatív Trianon. Szerkesztette Cserna-Szabó András és Fehér Renátó. Cser Kiadó, 2020.
Az antológia mottója Örkény István Nézzünk bizakodva a jövőbe! című egypercese, amely a kötet címében inverz módon köszön vissza. Örkény gúnyosan felvillantja a revízió örökségét, a jövőt, ahol a hétköznapi dolgok összecsúsznak irracionális politikai érdekekkel. A kötet tizenegy novellája ezt az örökséget gondolja újra, bekapcsolódva abba „pár évbe”, amit még ki kell bírni.
De ki ül a budin?
De ki ül a budin?
Darvasi László, Magyar sellő, Magvető, 2019.
Meseszerű, diszharmonikus világ, a groteszk ismerős keserűségén átderengő valóság az, amelyet Darvasi László Magyar sellő című regényében tár elénk. Ismerős helyzetek, hátborzongató brutalitás, tragédia-szimfónia.
A börzsönyi tisztástól az Óvóhelyig
A börzsönyi tisztástól az Óvóhelyig
A Kóspallagi Írótanya bemutatkozása
Decemberben mutatkozott be új antológiájával a Kóspallagi Írótanya, amelyet nyáron rendeztek meg másodszorra. Egy börzsönyi kis tisztás adott otthont az alkotni, fejlődni vágyó fiataloknak, akik előzetes pályázás során kerültek be. Az Óvóhely pedig már antológiájuk bemutatójának volt a színhelye, ahol tizenhat verset és novellát hallhattunk tőlük.
Súlytalanul nehezedik
Súlytalanul nehezedik
Moesko Péter, Megyünk haza, Műút, 2019.
Moesko Péter első kötetében kilenc novella kapott helyett, amelyek külön történetekben beszélnek el hasonlóan rezonáló életdarabokat. Életdarabok, mert mindegyik novella olyan, mintha egy hosszú filmből kiszakított fókuszjelenetet látnánk, lelassítva. A történetek nem a novellában kezdődnek, és semmiképp sem ott érnek véget.
Üzenet, de kinek?
Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
A Jaffa Kiadó gondozásában megjelent a legújabb Szabó Magda-kötet, az Üzenet odaátra. Olyan szövegek kaptak helyet benne, melyeket eddig még egyáltalán nem, vagy csak folyóiratokban, újságokban olvashattunk. Fiatalkori novellák, búcsúírások, útirajzok. Darabok Szabó Magdából, az íróból, az emberből.
Felnövekedéstörténet indiáncseresznyével
Felnövekedéstörténet indiáncseresznyével
Beszélgetés Vass Norberttel
Kiskamasznak lenni a legjobb. Az se baj, ha már rég elfelejtettük, hogy milyen is az, mert Vass Norbert első prózakötete felidézi nekünk ezt az időszakot a kilencvenes évek elmaradhatatlan díszleteivel. Újra átélhetjük, hogy milyen is volt délután játszani az utcákon, fagyásig hógolyózni, koncerteken várakozni, videójátékkódokat betanulni és indiáncseresznyét inni. Látunk egy kiskamaszt felnőni, miközben valahogy mi is vele növünk.
Az írók élnek
Az írók élnek
Kortárs irodalmi beszélgetések a Fazekasban
Május 20-án ért véget a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium könyvtárában az a sorozat, ami példaértékű lehet az irodalomoktatásban. Ujlaki Tibor, a gimnázium egyik tanára februárban indította el a Kortárs irodalmi beszélgetések elnevezésű programot, ahol írókkal, költőkkel találkozhattak a diákok. Az első alkalommal Nádasdy Ádám, majd később Darvasi László, Grecsó Krisztián, végül pedig Háy János volt a meghívott vendég, akinek Kik vagytok ti? című új kötetéről folyt a beszélgetés.
Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Élménytúra a Szépművészeti Múzeumban
Hogyan lehet bejárni egy múzeumot gyerekekkel? Főleg egy olyat, amiben az ókori kincsektől a reneszánsz kori szobrokig mindenféle van, de egyik sem épp gyerekeknek szóló kiállítás? A Szépművészeti Múzeum megoldásként egy bőröndöt ajánl, amellyel izgalmas kaland lesz a gyerekek, de még a felnőttek számára is a látogatás.
Seholtól a semmibe, Heinekennel és podlenkával
Seholtól a semmibe, Heinekennel és podlenkával
Sehol. Bodor Ádám új könyvének bemutatója
Nem szeretnék az időjárással indítani, de szinte befújt a szél a hatalmas hangárba. A B épületbe, ahol aztán a standoknál le-le ragadva megtaláltam a Supka Géza termet. Bodor Ádám legújabb novelláskötetének bemutatója következett.
Minden, ami a Bánk bánnal történhet
Minden, ami a Bánk bánnal történhet
Katona József: Bánk bán - Nádasdy Ádám prózai fordításának bemutatója
Talán mindenki emlékszik arra a színház történeti pillanatra, amikor Sinkovits Imre kilépett a szerepéből és a karzaton zajongó nézőket leteremtette, amiért nem figyelnek az előadásra. Kevésbé ismert, mikor Vörösmarty Mihály a mű ismerete hiányában az egyik jelenetre azt hitte, hogy egy véletlen színészi hiba. Viszont mindenki számára nagyon ismerős lehet az az érzés, amikor rettegve próbáljuk elkerülni az irodalom érettségin azt az egy drámát, aminek nemcsak a szövege érthetetlen, de még a története is sokszor ködös. És mindez csak egy művel fordulhat elő, a Bánk bánnal.
Mesélj a kamasznak is!
Mesélj a kamasznak is!
Meghan Cox Gurdon a The Guardianben
A mesélés nem csak a kisgyerekeknek jár, állítja Meghan Cox Gurdon angol irodalomkritikus a The Guardian című brit lap egyik nemrég megjelent cikkében.  A Wall Street Journalba rendszeresen publikáló gyerekirodalmár egy könyvet is írt erről The Enchanted Hour (A bűvös óra) címmel.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés