bezár
 

film

2020. 02. 20.
Lányságon innen és túl
Great Gerwig: Kisasszonyok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szeretnivaló és végtelenül bájos feelgood-mozi a Kisasszonyok lágyan suhogó szoknyákkal és keresetlenségükben is tökéletes frizurákkal. Esztétizált leányálmok vászonra vitele mellett pedig okos adaptáció is. Éppen annyit változtat az eredeti anyagon, amennyit mindenképpen muszáj ahhoz, hogy frissé és aktuálissá tegye egy régi kor klasszikusát.

A Loiusa May Alcott világhírű lányregényéből készült mozi óhatatlanul egykorvolt fiatalkorunk iránt érzett, sajgó nosztalgiával lephet meg bennünket, amennyiben valaha olvastuk a regényt, de mostanra már elmúltunk huszonöt évesek. A March-nővérek polgárháború alatt játszódó, kissé naiv, ám szeretetteljes és mélyen életigenlő felnövekedéstörténete különböző női sorsokat rajzol elénk a kor szellemisége és társadalmi szokásai által kijelölt kereteken belül. Íme, ez volt az 1800-as évek Amerikájában egy fiatal nő mozgástere.

Kisasszonyok - jelenet a filmből

A narrátor, Jo (Saoirse Ronan) karakterén keresztül felvillan egy vadóc, az elvárásokkal szembemenő, írói ambíciókat dédelgető, a házasságot mint kizárólagos női életcélt elutasító személyiség. Az ő karakterét árnyalja finoman az ellenpontokként feltűnő három húg: Megben (Emma Watson) bár ég a vágy, hogy színésznő lehessen, amikor az idő eljön, könnyedén lemond róla a szerelem és a családi béke érdekében. Nem így Amy (Florence Pugh), aki egyszerre nagyvilági és végtelenül romantikus alkat, emellett egészen a végsőkig elmegy annak érdekében, hogy híres festő válhassék belőle. Mindannyiuk kishúga, Beth (Eliza Scanlen) ehhez képest maga a jóság és a szelídség: csodásan zongorázik ugyan, de talentumával csak a családot örvendezteti meg. Nem vágyik színpadra, sem arra, hogy mások csodálatukkal övezzék, öröme abban teljesedik ki, hogy édesanyjuknak mindig engedelmes, adakozó szívű lánya legyen. Ezt a négy életteli fiatal lányt neveli-terelgeti anyjuk (Laura Dern) nagy szeretetben és meglepően modern nézetek szerint, míg az édesapjuk (Bob Odenkirk) a polgárháborúban önkénteskedik. Kis kompániájukhoz csatlakozik a hasonlóan szertelen szomszéd ifjú, Laurie (Timothée Chalamet) is, aki kicsit mintha mindőjükbe egyszerre volna szerelmes.

Kisasszonyok - jelenet a filmből

Gerwig munkája a szó minden értelmében szép dolgozat – nélkülözi ugyan azt a friss és egyedi hangot, ami a Ladybirdöt olyan szerethetővé tette, de a részletgazdagon és esztétikusan megrendezett anyag tagadhatatlanul kiemelkedik a számos Kisasszonyok-adaptáció közül.

A történet önmagában nem különösebben izgalmas, a váratlan fordulatokat szinten teljesen nélkülözi – ennyiben azonban mindenképpen életszerű és hihető a négy lánytestvér története. A rendező jó érzékkel csavar egyet a regény lineáris elbeszélésén, hogy a hű, ám lehangolóan unalmas, szolgai kronológia helyett az elbeszélés a felnőtt nővé válás egy-egy kiemelkedően fontos kérdésére, meghatározó gócpontjára fókuszáljon. Bizonyos kiemelt események körül sűrűsödik a cselekmény, összegyűjtve a múlt minden hozzátartozó, fontos emlékét. Ezzel a fogással Gerwig egyszerre mutatja fel a történetben megbújó általános érvényt és futtatja a lányok egyéni sorsát a maguk elkerülhetetlen végkifejlete felé.

Kisasszonyok - jelenet a filmből

Talán egy kicsit még sajnálhatjuk is a szívünk mélyén, hogy a mai, felnőtt és jóval cinikusabb énünk a gyermeki naivitás romantikavágyain túl pontosan látja, hogy a vélt beteljesülést elhozó házasságok egytől egyig a csendes egymás mellett szenvedés kalitkái lesznek a March-lányok életében. Kis kárpótlást csak az a jelenet jelenthet – és ez ismét Gerwig zsenije! –, amelyben Jo, immár kezében a nagy művel, bátran szembeszáll a kiadójával, hogy saját helyzetét kristálytisztán átlátva, okosan és öntudatosan érvelve harcolja ki magának a reálisan elérhető legjobb alkut – úgy a könyvkiadásban, mint a saját életében.

Kisasszonyok, színes, magyarul beszélő, amerikai romantikus dráma, 2019. Rendező: Greta Gerwig. Forgatókönyvíró: Greta Gerwig. Producer: Denise Di Novi, Robin Swicord. Operatőr: Yorick Le Saux. Szereplők: Saoirse Ronan, Emma Watson, Laura Dern, Timothée Chalamet, Meryl Streep, Florence Pugh. Bemutató: 2020. január 30. Forgalmazza az InterCom. 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott!

Képek: InterCom

nyomtat

Szerzők

-- Dombai Dóra --

Dombai Dóra az ELTE BTK magyar nyelv és irodalom, valamint filmtudomány és esztétika szakán végzett. Rendszeresen publikál filmkritikákat, elemzéseket és társadalmi témájú esszéket. Érdeklődési területe a kortárs magyar filmművészet, a feminista kritika és a környezetesztétika.


További írások a rovatból

Prikler Mátyás: Hatalom
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán

Más művészeti ágakról

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban
színház

Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én a József Attila Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés