bezár
 

gyerek

2020. 02. 28.
Egy könyv, három borító, huszonnégy végkifejlet
Menő Könyvek, Budapest, 2020
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Időutazás a tinikorba, amikor az volt a legnagyobb dilemma, hogy három fiú közül, aki tetszik, melyik lehet az igazi, egy tizenöt éves lány költői szárnypróbálgatásai és kellemes bulihangulat: Mészáros Dorka és Zsidró Dominik Kiszámolós című könyvének bemutatóján jártunk.

Mészáros Dorka és Zsidró Dominik Kiszámolós című könyvét mutatták be pénteken a Magvető Caféban. A könyv formátuma nagyon különleges, amiről eddig az olvasó csak álmodhatott, az itt lehetséges: beleszólhat a történet folyásába. Már a borítóválasztással is döntést kell hoznunk, háromféle öltözettel indítjuk útjára Birdie-t, a tizenöt éves költőjelöltet. A helyszín egy házibuli, amit megidéz a könyvhöz készült trailer is, amihez a szerzők barátaikat kérték fel. Így nem meglepő, hogy a közönség soraiban ráismerek a videóban szereplőkre. A videó rendezője Dorka, producere és vágója pedig Dominik volt, ő több kisfilmet is készített már ezelőtt.

Kiszámolós01

Nyáry Luca, aki a trailerben Birdie-t személyesíti meg, most a kérdező szerepében faggatta ki a szerzőket. Kiderül, Dorkát a kiadó kérte fel, hogy egy ilyen formátumú könyvet írjon, a történet már egy ideje megvolt a fejében. A főszereplő szakít a tiniregények semmitmondó szereplőivel: verseket ír. Ezeknek a verseknek a szerzője Zsidró Dominik, akinek érdekes kihívás volt a karakter bőrébe bújnia, eleinte nehezen találta meg a nyelvezetet, de állítása szerint a végére belejött. Dorka volt a versek szerkesztője és mindketten igyekeztek megtalálni azt a nyelvet, amit a ma tizenévesei használnak, a visszajelzések alapján ez sikerült is. A könyvet elsősorban a tizenhárom éves és annál idősebb korosztálynak ajánlják a szerzők, igen, fiúknak is, akik szeretnének belelátni a lányok fejébe. Dorka elmondta, szerinte az egész könyv felfogható játékként, amit bárki bárhogyan végigjátszhat.

Fontos könyv ez olyan szempontból, hogy szimulálni tudja azokat a döntési helyzeteket, amiket kamaszként mindannyian átélünk, csak itt a döntéseinknek nincsen akkora tétje. Megélhetünk egy kalandot a szereplőnk bőrébe bújva úgy, hogy később más döntéseket hozva másfele indulhassunk. Hatalmas nosztalgiahullám csapott meg, mikor a bemutató facebook-eseményén felfedeztem egy tesztet, amivel megtudhatom, melyik fiú illik hozzám a könyvből az alapján, milyen ruhát hordok, melyik könyvet olvasnám és mi fog meg először egy fiúban (aki ellenálhatatlan vágyat érez magában a kvíz kitöltésére, az itt megtalálhatja.) Mészáros Dorkának ez már a második ifjúsági könyve, az Én vagy senki is formabontó krimiként robbant be 2016-ban. Úgy tűnik, a szerző marad a kísérletezésnél.

A zenével kísért jó hangulatú bemutató után lehetőség volt a szerzőkkel fotózkodni, dedikáltatni. Bár még nem döntöttem el, melyik borító illik leginkább hozzám, a virágos ruhában szelfiző, az ezüstruhában dögösen vonuló, vagy a sportos lány, biztosan beszerzem a könyvet és újraélem a kamaszkoromat. Vagy annak egy kalandosabb verzióját.

Fotók: Tinkó Máté

nyomtat

Szerzők

-- Fehér Enikő --

1997, ír, olvas, rádiózik, háttérzajong. Meghalni ráér.


Más művészeti ágakról

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés