bezár
 

gyerek

2020. 02. 28.
Egy könyv, három borító, huszonnégy végkifejlet
Menő Könyvek, Budapest, 2020
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Időutazás a tinikorba, amikor az volt a legnagyobb dilemma, hogy három fiú közül, aki tetszik, melyik lehet az igazi, egy tizenöt éves lány költői szárnypróbálgatásai és kellemes bulihangulat: Mészáros Dorka és Zsidró Dominik Kiszámolós című könyvének bemutatóján jártunk.

Mészáros Dorka és Zsidró Dominik Kiszámolós című könyvét mutatták be pénteken a Magvető Caféban. A könyv formátuma nagyon különleges, amiről eddig az olvasó csak álmodhatott, az itt lehetséges: beleszólhat a történet folyásába. Már a borítóválasztással is döntést kell hoznunk, háromféle öltözettel indítjuk útjára Birdie-t, a tizenöt éves költőjelöltet. A helyszín egy házibuli, amit megidéz a könyvhöz készült trailer is, amihez a szerzők barátaikat kérték fel. Így nem meglepő, hogy a közönség soraiban ráismerek a videóban szereplőkre. A videó rendezője Dorka, producere és vágója pedig Dominik volt, ő több kisfilmet is készített már ezelőtt.

Kiszámolós01

Nyáry Luca, aki a trailerben Birdie-t személyesíti meg, most a kérdező szerepében faggatta ki a szerzőket. Kiderül, Dorkát a kiadó kérte fel, hogy egy ilyen formátumú könyvet írjon, a történet már egy ideje megvolt a fejében. A főszereplő szakít a tiniregények semmitmondó szereplőivel: verseket ír. Ezeknek a verseknek a szerzője Zsidró Dominik, akinek érdekes kihívás volt a karakter bőrébe bújnia, eleinte nehezen találta meg a nyelvezetet, de állítása szerint a végére belejött. Dorka volt a versek szerkesztője és mindketten igyekeztek megtalálni azt a nyelvet, amit a ma tizenévesei használnak, a visszajelzések alapján ez sikerült is. A könyvet elsősorban a tizenhárom éves és annál idősebb korosztálynak ajánlják a szerzők, igen, fiúknak is, akik szeretnének belelátni a lányok fejébe. Dorka elmondta, szerinte az egész könyv felfogható játékként, amit bárki bárhogyan végigjátszhat.

Fontos könyv ez olyan szempontból, hogy szimulálni tudja azokat a döntési helyzeteket, amiket kamaszként mindannyian átélünk, csak itt a döntéseinknek nincsen akkora tétje. Megélhetünk egy kalandot a szereplőnk bőrébe bújva úgy, hogy később más döntéseket hozva másfele indulhassunk. Hatalmas nosztalgiahullám csapott meg, mikor a bemutató facebook-eseményén felfedeztem egy tesztet, amivel megtudhatom, melyik fiú illik hozzám a könyvből az alapján, milyen ruhát hordok, melyik könyvet olvasnám és mi fog meg először egy fiúban (aki ellenálhatatlan vágyat érez magában a kvíz kitöltésére, az itt megtalálhatja.) Mészáros Dorkának ez már a második ifjúsági könyve, az Én vagy senki is formabontó krimiként robbant be 2016-ban. Úgy tűnik, a szerző marad a kísérletezésnél.

A zenével kísért jó hangulatú bemutató után lehetőség volt a szerzőkkel fotózkodni, dedikáltatni. Bár még nem döntöttem el, melyik borító illik leginkább hozzám, a virágos ruhában szelfiző, az ezüstruhában dögösen vonuló, vagy a sportos lány, biztosan beszerzem a könyvet és újraélem a kamaszkoromat. Vagy annak egy kalandosabb verzióját.

Fotók: Tinkó Máté

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Fehér Enikő --


További írások a rovatból

gyerek

Hogyan válik „időzónává" a Deák Galéria? Hogyan válik „időzónává" a Deák Galéria?
November 11-én nyílik meg REFLEX címmel a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria új kiállítása
gyerek

Játékboltot nyit a Pagony
A Pagony Játékház a Szent István Park mellett várja a gyerekeket és szüleiket
gyerek

Keressük meg együtt a 75 éves Harisnyás Pippit
Nyomozós játék indul kisiskolásoknak

Más művészeti ágakról

Az HBO Otthon című karanténsorozatának finn kiadásáról
art&design

Karanténba zárt vizuális napló Karanténba zárt vizuális napló
Birtalan Zsolt 40 nap (Karantén napló) kiállításáról
irodalom

„A fonat lesz az, amit én regénynek képzelek” „A fonat lesz az, amit én regénynek képzelek”
Beszélgetés Tompa Andreával a Költő a nappaliban eseményén
Nyitott Műhely, 2020. november 7.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés