bezár
 

színház

2020. 04. 07.
Mobilon a Kolibri
Mesék a Kolibriből a járvány idején
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mobilon a Kolibri Mesékkel tartja a kapcsolatot törzsközönségével a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház is, aki az elsők között dobta az online piacra mesetárát. A képernyő előtt történő felolvasás a szórakoztatáson túl egyben a presztizs- és imidzsnövelést is szolgál az adott előadónál. A hallgató/néző nemcsak a felolvasott műért kattinthat a közvetítésre, hanem a felolvasó személyéért/hangszínéért is. 

Mint sok felnőtt, a kisgyerekek számára is mentálisan megterhelő és nehezen megélhető a most kialakult karanténhelyzet. Számukra nemcsak a folyamatos mozgás, a felfedezés öröme és az ingergazdagság fontos, hanem a személyes kapcsolat, az érintés útján szerzett tapasztalatok begyűjtése és elraktározása is az. Ezeket a tényezőket semmilyen módon nem tudja az internet nagyon tág, mégis szűk tere pótolni.

Szkéné színház

Szerencsére sok otthon ragadt művész és társulat gondol rájuk is ebben a nehéz időszakban. Kézenfekvő, egyszerű, ám nagyon is ideális ötlet a felolvasás, jelen korosztály tekintetében pedig a meseolvasás. A történet eljuttatása a hallgatóhoz technikailag nem bonyolult feladat, felnőtt és gyerek is élvezheti a hangoskönyvet, amely nem kényszeríti hallgatóját minden áron a képernyő elé, és a hallott szavak révén a fantázia is dolgozik.

Ám ebből a szempontból a kifejezetten az otthon ragadt gyerekeket megcélzó Kolibri MobilMesék program nem a személy, hanem a társulat brandjét építi tovább. A projekt menete egyszerű: minden nap, délután 15 órakor a színház társulatának egy-egy tagja egy általa kiválasztott mesével vagy dallal ajándékozza meg hallgatóit. Az alkotók digitális térre is kiterjedő figyelmességét az élőzés ebéd utáni vagy épp uzsonna előtti időpontjának kiválasztása is jelzi. Ily módon a gyerek nemcsak a történettel lesz gazdagabb, hanem a társulati taggal kialakult “személyes” kapcsolatának élményével is. A képernyő felnagyító erejének köszönhetően minden gyerek saját magáénak érzi az adott mesélőt, aki ott és akkor csak neki mesél. Egyedi alkotó-néző viszony jön létre, amelyet a gyermek ennyire intim módon, ennyire “négyszemköztinek” talán még sosem érezhetett.

Külön üdvözölendő gesztus, hogy a színház a társulat összes tagjában gondolkodik a projekt során. Az eddig kijött videókon nemcsak a színészek, hanem a főrendező és a dramaturg is szerepelt már. Ezzel a színház továbbra is egységként, csapatként tünteti fel magát a virtuális térben (is), nem mellesleg a gyerekek a színházi gépezet “láthatatlan”, színpad mögötti szereplőihez is tudnak kapcsolódni. Élővé válnak, arcot és hangot kapnak azok a fogalmak és nevek, amelyeket eddig ő csak a színlapon láthatott, vagy csak a szülei, tanárai beszéltek róla.

A Kolibri MobilMeséknél a sokszínűség és a változatosság dominál. Az alkotók a magyar népmeséktől kezdve Seherezádé történetein és az ír mesén át egészen a bábfilmig és régi előadások felvételéig kiterjedően szórakoztatja nap mint nap délutánonként a kicsiket és a nagyokat is. Ráadásul mindegyik mesélő más szögben, más megvilágításban osztja meg történetét, amelytől mindegyik videó egyedi és utánozhatatlan lesz a MobilMesék nagy kincstárában. 

A Kolibri MobilMesék megjelenése óta azóta egyre több felolvasós, mesélős videóval és projekttel futhatunk össze a Facebook-adatlapját görgetve. Úgy látszik, egyre többen jönnek rá arra a gyermeki igazságra, hogy a képzelet és a mesék szárnyán bárhová el lehet jutni, ami most, a négy fal közé szorulás idején kap igazán fontos jelentőséget.


Kolibri MobilMesék
A Kolibri Színház művészei 
Minden nap 15 órakor a színház YouTube- csatornáján, illetve a Facebook-oldalán 
Fotók: Kolibri Színház Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- Németh Fruzsina Lilla --


További írások a rovatból

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
John a Latinovitsban
A Hét komédia című Plautus-kötet bemutatója
A szexuális nevelés hiánya és TikTok a Nemzetközi Roma Színházi fesztiválon

Más művészeti ágakról

Dev Patel: A Majomember
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés