bezár
 

gyerek

2020. 11. 05.
Hogyan válik „időzónává" a Deák Galéria?
November 11-én nyílik meg REFLEX címmel a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria új kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria REFLEX című csoportos kiállításának alkotói egy olyan „időzónává” alakítják a galéria terét, melyben a látogató a saját megfigyelési tempójában haladva, a kiállítás nyitvatartási ideje alatt akár többször is visszatérve figyelheti meg és követheti nyomon az idő és az adott fény-tér-viszonyok által (át)alakuló munkákat. A különböző technikákkal készülő, a múló pillanatok és a világot felépítő négy őselem által inspirált alkotások a látogatók figyelmét az érzéki tapasztalásra, a lassú megfigyelésre és a létezés időbeli dimenzióira irányítják.

Az arisztotelészi négy elemhez - a tűzhöz, a vízhez, a levegőhöz és a földhöz - kultúrákon átívelően számos mágikus hiedelem és tudományos elképzelés kapcsolódik.  A csoportos kiállítás installációi a szubjektív érzékelés éteri közegébe, örök változásban létező fény- és hangterekbe invitálnak, ahol univerzális jellegük révén az elemekkel való közvetlen találkozás poétikus élményét, csendes elmélyedést, az intenzív figyelem örömét kínálják.

Benczúr Emese villódzó időlenyomata teljességében csak néhány napig lesz látható. Glow up című fényfelirata az elhalványuló emlékeinket állítja középpontba. Vass Csenge, Barna Nóra és Mákó Rozi futurisztikus matériákból építkező URFORM performansz-installációja a tűz ősenergiáját vizualizálva invitál experimentális térfelefedezésre. Koronczi Endre Ploubuter Park / Adultusspiritus, 11111217 interaktív szélinstallációja testetlen lényként kel életre a kiállítótérben. Tóth Ákos Gutter I. mixed media munkájának jégtömbeleme a látogatók szeme előtt semmisül majd meg. Mátrai Erik és Gryllus Ábris neoncsövekre és hangokra komponált audiovizuális installációjában végtelen körforgásban, fodrozódó folyamként reagál egymásra a hang és a fény. Matók Zsuzsi eat-art objektjei és csendéletei pedig olyan organikus elemekből állnak, melyek bár ehetőek maradnak, az idő múlásával mégis minduntalan változtatják alakjukat és állagukat.

Urform

A tárlat témájához kapcsolódik a Deák17 Galéria fiatalokat célzó, Fakultatív fénytanórák című ismeretterjesztő videósorozata, amely a kortárs művészet és a természettudomány kapcsolatát mutatja be fizikai kísérleteken és képzőművészeti alkotásokon keresztül. Közérthetően és érdekesen, akár iskolai tanórákhoz is felhasználhatóan. A sorozat eddigi négy epizódja a Galéria honlapján és YouTube-csatornáján érhető el.

Kiállító művészek: BARNA Nóra, BENCZÚR Emese, GRYLLUS Ábris, KORONCZI Endre, MÁKÓ Rozi, MATÓK Zsuzsi, MÁTRAI Erik, TÓTH Ákos, VASS Csenge
Kurátorok: KAPOSI Dorka, KOVÁCS Andrea Kreatív koncepció: Let it Be! art agency
Együttműködő partnerek: Trafó Kortárs Művészetek Háza, Let it Be! art agency, FabLab Budapest

Online kísérőprogramok: 11. 27. 17:00 Kutatók Éjszakája // 12. 09. 18: 00 URFORM táncperformansz // 12. 17. 18.00 Finisszázs

2020. november 12. – december 17.
Deák17 Galéria – 1052 Budapest Deák Ferenc u. 17.

Online megnyitó: 2020. november 11. 18.00 A kiállítást megnyitja: Sárai Vanda műkritikus

REFLEX – esemény https://www.facebook.com/events/782070712363129
REFLEX – kiállítás http://www.deak17galeria.hu/kiallitasok/reflex
Fakultatív fénytanórák

https://www.youtube.com/playlist?list=PLnBKvIRPZeEM9e0X4ESEbAqO56uRypxCh

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés