bezár
 

gyerek

2021. 11. 30.
Autizmusbarát Mesemúzeum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Autizmusbarát Mesemúzeum A Nemzetközi Cseperedő Alapítvány és a Mesemúzeum szakmai együttműködésének, valamint a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ pályázati támogatásának köszönhetően, 2021. novemberétől a Mesemúzeum Utak a meséhez programja várja az autizmusban érintetteket. Az autizmusbarát szemlélettel előkészített terekben és autizmusbarát módon támogatott múzeumpedagógiai tevékenységekkel, az intézmény új utakat szeretne nyitni a múzeumhoz és a mesék világához. 

Már az érkezés előtt lehetőség van rá, hogy a gyerekek otthonról ismerkedjenek a térrel, a múzeumi szokásokkal: a honlapról elérhető egy kisfilm, letölthető egy szociális történet, a múzeum térképe és a múzeumi szabályokat bemutató rajzos tábla is.

A Mesemúzeumban piktogramok és képes útmutatók könnyítik az új környezetben való eligazodást, kijelölt pihenősarok nyújt lehetőséget az újratöltődésre. A kiállítás bejárásához speciális vezetőfüzetet és hasznos tárgyakat rejtő családi tarisznyát igényelhetnek a pénztárnál.

Az óvodai, iskolai csoportokat autizmusspecifikus módszertanra épülő múzeumpedagógiai foglalkozás vezeti be a mesék világába. Ha valaki családdal szeretné felkeresni a múzeumot, akkor a  Családi látogatás almenüben további részleteket találhat. Ha egy pedagógus az osztályával szeretne részt venni egy akadálymentes foglalkozáson, a Csoportos látogatás almenüben találja a további részleteket.

Az Autizmusbarát Mesemúzeum projekt szakmai koncepcióját Várnai Zsuzsa, klinikai gyermek-szakpszichológus (Nemzetközi Cseperedő Alapítvány), Nemes-Jakab Éva múzeumpedagógus, továbbá Csörsz Katalin múzuempedagógus, Hollósy Réka, múzeumpedagógus, dr. Simó Judit, gyermekpszichiáter (Nemzetközi Cseperedő Alapítvány), és Helmich Katalin, a Mesemúzeum szakmai vezetője dolgozta ki.

A látogatásra felkészítő filmet Korom Anna rendezte, az operatőrök pedig Vincze Alina és Fecske Flóra. Projektkoordinátor Fazekas Éva (Nemzetközi Cseperedő Alapítvány), grafika Kecskés Judit, fotók Békefi Dóra.

A programmal kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket az info.cseperedo@gmail.com, valamint a mesemuzeum@pim.hu email címekre várják.

A négyzetes kép forrása: www.mesemuzeum.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Beszélgetés Hermann Zoltánnal, a KRE gyermek-és ifjúsági irodalom szak vezető oktatójával
Beszámoló a Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál szervezésében tartott Junior, illetve Gyerek- és Ifjúsági Filmes Pitchfórumról
PesText beszélgetés Jean-Claude Mourlevat-val a Könyvfesztiválon
Képregényünnep a Három Hollóban

Más művészeti ágakról

Kovács Edward volt az idei utolsó Kötetlenül vendége
Gerőcs Péter: Werkfilm, Kalligram, Budapest, 2022.
Marie Kreutzer: Fűző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés