bezár
 

gyerek

2022. 04. 21.
Múzeumpedagógiai foglalkozások: Tel Aviv fehér városa
A Deák17-ben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tavaszt egy nagyszabású kiállítással köszöntötte a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria: a TEL-AVIV FEHÉR VÁROSA című nemzetközi építészeti utazótárlaton keresztül mutatja be a művészetek és a város ezer arcát. A kiállításon bemutatásra kerül a korai modernista építészet tel-avivi és budapesti története, szemlélete és kiemelkedő épületei is. A kiállításhoz kapcsolódóan új múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is készült a Galéria, melyek elérhetőek iskolai osztályok és egyéni látogatók számára is.

Tel-Aviv városának történeti központja 2003 júniusa óta az UNESCO Világörökség részét képezi. A tengerparti izraeli város páratlan, több mint 4000 Bauhaus-épületből álló építészeti örökséggel büszkélkedhet. A TEL-AVIV FEHÉR VÁROSA című kiállítás, mely Tel-Aviv városának rendezésében jött létre, 2004 óta járja a világot, Róma, London, Helsinki és számos további helyszín után első alkalommal mutatkozik be most Magyarországon, a Deák17 Galériában. A kiállításban a Fehér Város leghíresebb épületei és építészetének története számos fotón, tervrajzon, maketten, 3D animáción és videón keresztül válik láthatóvá. A tárlathoz kisebb kiegészítő szekció kapcsolódik, mely a korai modern építészet Budapesten fellelhető néhány épületét állítja párhuzamba a Fehér Város építészetével.

A múzeumpedagógia foglalkozáson detektívek, titkosügynökök bőrébe bújva indulnak útnak a 7-10 éves gyerekek a Bauhaus és rejtekhelye felkutatására. A helyszínre érkezve a nyomozócsoportot titkos rekeszek és kódjátékok fogadják, melyek csak arra várnak, hogy megfejtsék őket. A küldetésben segítségükre lesz egy megtalált levél, egy titkos ajtó mögötti rejtélyes hangüzenet és a hátrahagyott nyomok. A jelek megfejtésében kreativitásukra, alkotókedvükre is szükségük lesz, hiszen egyes akadályokat csak egy alkotás elkészítésével tudnak elhárítani. A foglalkozáson az is kiderül, milyen szerep jut a szerencsekeréknek az alkotási folyamatban. Időigény: 75 perc.

A múzeumpedagógiai foglalkozás során a 10-15 éves diákok a modern építészet fontos kiindulópontjával ismerkedhetnek meg, minek hatására közvetlen környezetükben lévő budapesti épületek egy részével is közelebbi kapcsolatba kerülnek. A sík és a tér, a forma és a funkció kapcsolatait vizsgáljuk, s a foglakozás végére makettekkel építünk be egy óriási térképszőnyeget. A kiállításon megjelenő épületek felfedezése közben a Bauhaus-iskola egyes „tantárgyaival”, műhelyeivel, szellemiségével is megismerkedhetnek a gyerekek. Időigény: 75-90 perc.

A 14-18 éves diákok egy interaktív foglalkozás során megismerkedhetnek a Bauhaus-iskola egyes „tantárgyaival”, műhelyeivel, s ezáltal a Bauhaus szellemiségével, fő vonásaival is. Emellett feltérképezik a budapesti és a tel-avivi korai modernista épületek közti kapcsolatokat, s egy óriási térképszőnyegen a diákok is kipróbálhatják a makettezés technikáját. A csoportos projektmunka során a forma és tér kapcsolata mellett a közösségi kapcsolatok és a kreatív gondolkodás is fejlődik. Időigény: 60 perc.

A helyszínre érkező 7-14 éves gyerekek titkosügynök bőrébe bújva deríthetnek fényt a Bauhaus rejtélyére. A recepciónál felvehető bőrönd tartalmazza majd küldetésük feladatait. A rejtély megfejtése során különböző akadályokba ütközhetnek titkosügynökeink, melyeket egy különleges alkotás elkészítésével tudnak elhárítani. A küldetés sikerét követően Bauhaus titkosügynök-oklevéllel tüntetjük ki a nyomozóinkat. A foglalkozást igénybe vevő első öt nyomozót Deák17-es ajándékkal jutalmazzák!  Időigény: kb. 30-40 perc.

nyomtat

Szerzők

-- Nagy Lilla --


További írások a rovatból

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
gyerek

Kertész Erzsi regényéből készült előadás a Vojtina Bábszínházban

Más művészeti ágakról

Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés