bezár
 

gyerek

2022. 06. 11.
Kiosztották az Év Gyerekkönyve Díjakat
A tavaly elmaradt díjakat is kihirdették
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Nyolcadik alkalommal hirdetett nyerteseket a HUBBY különböző kategóriákban az elmúlt év gyermekkönyvterméséből. A díjesőn elismerésben részesült számos szerző és illusztrátor. A program a zivatar ellenére is rengeteg kíváncsi érdeklődőt vonzott.

Az eredeti menetrendtől eltérően, a diákzsűri értékeléseivel kezdődött meg a díjátadó ünnepség, a HUBBY Gyermekkönyv Fórum ugyanis fontosnak tartja, hogy különböző iskolák közreműködésével minél több gyereket vonhasson be az irodalom világába, szerettesse meg velük az olvasást. Először a tavalyi  év győzteseit hirdették ki: a gyerekzsűri elismerését ismeretterjesztő kategóriában Vibók Ildikó vívta ki Szeretnék egy aranyhalat című könyvével. A 6-12 éveseknek szóló könyv kategóriában a diákok Kiss Ottó A bátyám öccse című kötetét választották. A 12 éven felüli kategóriában Dóka Péter vehette át a Janikovszky Éva: Naplóm című könyv szerkesztéséért az év ifjúsági könyve díjat. A gyerekek döntöttek az év illusztrátoráról is, a győztes Dániel András lett a Nincs itt semmi látnivaló! című könyvben látható felejthetetlen rajzaiért, a Meseország mindenkié című kötet pedig a leginnovatívabb könyv díját kapta.

Ezután következtek a diákzsűri által kiválasztott idei győztesek. Illusztrátorként Nagy Norbertet szavazták meg legjobbnak a diákok a Tóth Gyula Gábor Mese a Mindenről, a Semmiről és más furcsa mesék című könyvben alkotott rajzaiért. A 6-12 éves kategóriában Tasnádi István Helló, Héraklész! című könyve nyert, míg a nagyobbak a Szevasz című novella antológiát választották, amelyet Péczely Dóra szerkesztett. Ismeretterjesztő kategóriában Kalas Györgyi Sandwich grófja és a nápolyi pizza című gasztrokötete lett a befutó.

A diákok után a szakmai zsűri döntése következett, melyben Fábián László, Gerhes Gábor, Kérchy Anna, Nádori Lídia és Szekeres Nikoletta vett részt, és hét kategóriában választottak győzteseket. Minden egyes díjazott személyes laudáció kíséretében vehette át az oklevelet. Az Év Gyerekkönyvírója 0-6 éves korosztálynak kategóriában Bendl Vera: Matyi tigrissel álmodik című alkotásáért vehette át a díjat, a 6-12 éves korosztálynak készült alkotások közül Laboda Kornél: Gavarin és az álomantenna című könyve került ki győztesként. Mindkét esetben kiemelte a zsűri, mennyire jó és különleges atmoszférát teremtettek szövegeikben az alkotók. Az Év Ifjúsági Könyve díjat Takács Zsuzsa Spirálfüzet című verseskötete kapta. A szakmai zsűri  Az Év Illusztrátorának Nemes Anitát választotta a Mi leszek, ha nagy leszek? című könyvben nyújtott kiemelkedő munkájáért. A legjobb fordítónak N. Kiss Zsuzsa bizonyult, aki finoman, észrevehetetlenül keverte a prózai és a verses nyelvet Adam Kay: Testünk kívül-belül című könyvében. Az Év Leginnovatívabb Könyve Agócs Írisz Rajzolj egy krumplit! című alkotása lett. Az Év Ismeretterjesztő Könyve kategóriában a szakmai zsűrinek nehéz dolga volt, végül két első helyezettet is választottak: Fenyő D. György Útikalauz a vershez, Boncsér Orsolya pedig Fotózni jó! című könyvével nyerte el a díjat.

Két HUBBY-különdíjat is kiosztottak, ezeket Baranyai (b) András illusztrátor és Pacskovszky Zsolt író, fordító, szerkesztő vehette át.

Fotó: Tisza Eleonóra

nyomtat

Szerzők

-- Magyar Boglárka --


További írások a rovatból

gyerek

Már lehet nevezni a Pagony Kiadó gyerekirodalmi és illusztrációs pályázatára
Interjú Somfai Annával

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés