bezár
 

gyerek

2022. 10. 03.
Közélet, zine, képregény
Képregényünnep a Három Hollóban
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
A PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivál keretén belül szeptember 29-én rendezték meg a Képregényünnepet a Három Holló pincetermeiben. Az este programja kiállításmegnyitóval kezdődött, ahol Brecht Evens, Hannah Berry, Oravecz Gergely, Cserkuti Dávid, Marjai Petra Lilla és Marabu alkotásait tekinthették meg az érdeklődők.

A rövid tárlatvezetést követően Marjai Petra Lillát és Marabut Szekeres Niki kérdezte munkásságukról, alkotásaikról. Marjai munkáit Szekeres Niki festőinek és költőinek nevezte. Kiderült, hogy ez korántsem véletlen, hiszen a kiállításon megtekinthető képei közül többet Győrfi Kata erdélyi költőnővel együttműködve készített a Filmvilág felkérésére – egy éven keresztül a lap minden számába. A Három Hollóban az augusztusi – amely egy önmaga lelkivilágában elveszett nő allegóriáját jeleníti meg –, illetve a januári kiadásba készített munkák tekinthetők meg. A két művész együttműködése azért jött létre, mert az újság ragaszkodott ahhoz, hogy az alkotásoknak legyen szövege is. Győrfy Kata szavakba öntötte Marjai Petra vizuálisan megfogalmazott mondanivalóját, így születtek meg a közös művek, amelyek összművészeti jellegükből adódóan átmenetet képeznek a képregény és az illusztráció között.

kepregenyunnep5

Marjai Petra Lilla

Marjai másik kiállított alkotása egy aktuálisan három darabból álló, még készülőfélben lévő zine, amely az alkotó szavakban megformálni nem kívánt politikai véleményét hivatott kifejezni: a „háború”, a „krízis” és az „értelmiségiek” – a közmédiában nap mint nap elhangzó – kifejezéseket állítva a középpontba. A fiatal művész arról is mesélt, miért áll hozzá közel a zine műfaja. Úgy gondolja, ebben a képi megformálási módban nincsenek elvárások és konvenciók sem a képi, sem pedig a tematikai tartalommal kapcsolatban – a képregény műfajával ellentétben. Marjai Petra Lilla, Segesvári Soma, valamint nyolc másik művésztársuk zine-ek iránti rajongásáról az Ukkmukkfukk elnevezésű zine-fesztivál megszervezése tanúskodik, idén immáron hatodik alkalommal. Itt a művészek az egyénileg és közösen létrehozott alkotásaikat is bemutathatják – mint kiderült, már többször jelent meg zine-antológia is.

A kiállításmegnyitó másik vendége az alkalmazott karikaturista és grafikus Marabu volt, az ő alkotásainak központi eleme a humor, a politika és a közélet, illetve ezek olykor nevettető, olykor pedig dühítő egyvelege. Munkáit elsősorban megrendelésre készíti, az adott lap tematikájához és a kapott felülethez illeszkedve.

kepregenyunnep6

Szekeres Niki és Marabu

A művész elmondta, inspirációgyűjtésének fontos eleme, hogy folyamatosan követi a médiát, az aktuális politikai és közéleti eseményeket – nem teheti meg, hogy ne tájékozódjon nap mint nap. Ahogy ő maga megfogalmazta: „Úgy születik egy rajz, hogy feltöltődöm hírekkel.”

Korábban elsősorban a televízióból, illetve printmédiumokból informálódott, azonban ez napjainkra a digitális konvergenciával teljesen átrendeződött, már ő sem a hagyományos médiumokat fogyasztja elsősorban. Ennek a folyamatnak korántsem örül, hiszen az internetet nem tartja hiteles és komolyan vehető hírforrásnak, véleménye szerint sok a felületes és gyenge hír. A nyomtatott sajtó halálával megjelenési lehetőségei is korlátozódtak az utóbbi években, így több alternatívát is megálmodott, amelyekben meg tudja formálni képi önkifejezését és annak megjelenítését. Megjelent már például gyermekkönyve a Pagony kiadónál, illetve kártyajátékot is készített.

Fotók: PesText / Stepmotions

nyomtat

Szerzők

-- Medvigy Édua Kata --


Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Alex Garland: Polgárháború
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés