bezár
 

film

2022. 12. 05.
A végén mindig az élet győz
Laurent Charbonnier & Michel Seydoux: A tölgy ‒ Az erdő szíve
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Mikor avassam be a gyereket? Elég nagy már hozzá? Egyáltalán, elmondjam neki? Hogy az élet nem olyan, mint a mesékben. Hogy nincs mindig happy end. A gyereknevelés súlyos kérdései. A tölgy ‒ Az erdő szíve gyerekeknek készült dokumentumfilm, amely nem szól másról, mint magáról az életről. De elég bátran nyúl a témához?

Laurent Charbonnier és Michel Seydoux természetfilmje betekintést nyújt egy tölgyfa életének mindennapjaiba, bemutatva azt a színes élővilágot, amely az erdőben kirándulva, szabad szemmel nem látható. A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon debütáló A tölgy – Az erdő szíve egy év eseményeit taglalja, ismertetve az erdei élet kihívásait, az élelemszerzés nehézségeit, az élőlények viszonyát egymáshoz és az őket körülvevő természethez.

Tölgy az erdő szíve

Nem egy Marvel. Nyolcvan perc. Még így is hosszúnak tűnhet a játékidő egy természetfilmhez képest, az emberi figyelem pedig véges. Kell az izgalom. Egy természetfilmben nincsenek emberek, nincs párbeszéd, de ez a film okosan használja ki a lehetőségeit, egy percre sem hagyja lankadni a figyelmet. Eszközei a cukiság, a látványosság és a tét nélküli konfliktusok halmozása.

Tölgy az erdő szíve

Ölelni valók. Mókus, vaddisznó, bagoly, róka, zsizsik. Sokáig lehetne sorolni, mennyiféle állat jelenik meg a filmben, a legapróbb résztvevőig felsorakozik az élővilág. Az ügyetlen mókus, a vakaródzó vaddisznó, a szerelmes madár újra és újra felbukkannak, visszatérésük izgalmas, kiderül, mi történt a szereplőkkel, amíg nem voltak láthatók a vásznon. Az állatok iránti szimpátia felkeltésének legfőbb eszköze a cukiságuk hangsúlyozása. A gyerekek nagy örömére, ebben a filmben minden állat aranyos. Bármit csinálnak. Alszanak, esznek, vagy csak merednek maguk elé.

Tölgy az erdő szíve

Béke és szépség. A tölgy hihetetlen részletességgel mutatja be az élővilágot, ha kell, közel megy (zsizsik csillogó szeme), ha kell, távolságot tart (hosszan kitartott panorámakép az erdőről). A látvány biztonságos, otthonos érzést kelt, a meleg színek és a kedves állatok kellemes hangulatot teremtenek, meditatív állapotot idéznek elő. Illetve megjelenik az érzéki izgalom is, a készítők ugyanis jól használták a modern technológiát, több jelenetben digitálisan keltik életre a vásznon az erdő rejtett folyamatait, a föld alatt nyújtózó gyökereket, a növekedő gomba fonalait.  

Tölgy az erdő szíve

Nevelés. Minden új karakter konfliktust hoz. Ezek a konfliktusok a megmenekül-e vagy élelemhez jut-e dilemmákon alapulnak, izgalmasak, hiszen a kedves karakterek élete a tét. Elvileg. A film problémája pontosan ehhez köthető. Nem meri megmutatni a valóságot. A valóságot, ahol a cuki állatok eleségül szolgálnak más ragadozóknak. Ez nem rossz vagy jó, nem morális kérdés. A filmben a bagoly, a héja, a róka és a kígyó, mind éhen marad. De ha a ragadozók sosem kapnak el semmit, akkor hogyan maradhatnak fenn? Ez az alkotói elképzelés, szembemegy a természet-dokumentum film műfaji követelményeivel. Egy idő után minden karaktert fenyeget a zsákmánnyá válás veszélye, de a sokadik jelenet után már tudható, hogy ebben a filmben senkinek sem eshet bántódása. Az izgalom elillan. Nagy hiba? Inkább kihagyott lehetőség. Meg lehetett volna mutatni a gyerekeknek, hogy a zsákmányszerzés nem a jó vagy a rossz kategóriáiba sorolható. Egész egyszerűen így működik a természet.

A tölgy az erdő szíve

Újra és újra. A film magyarországi bemutatását nemes gesztus kíséri. A filmet forgalmazó Mozinet ugyanis minden néző után 100 forintot adományoz az Erdőmentők Alapítványnak, hogy ezzel támogassa erdőtelepítési tevékenységüket. Ez az akció szorosan kapcsolódik a film üzenetéhez is, miszerint az élet nem olyan egyszerű, ahogyan elképzeljük. Az élet ott van mindenhol. A fa kérgén, a föld alatt, a növények szirmán. És ugyan az egyéni életek ideje véges, minden másodpercben új élet kezdődik. Új erdei egerek születnek, új zsizsikek kelnek ki a föld alól. A film szépen mutatja be ezt a körforgást.

A tölgy az erdő szíve

Az élet győz. Ugyan A tölgy ‒ Az erdő szíve nem meri bemutatni az erdei lét minden aspektusát és néha kissé mesterkéltnek is hat, mégis szórakoztató, szép és gyerekfigyelmet fenntartani képes alkotás, amely megéri a mozijegy árát. Egy jó élmény a gyerekeknek, és talán vigaszt nyújthat a szülőknek is a film végén megfogalmazódó, nyugtató gondolat: a végén mindig az élet győz.

A tölgy az erdő szíve

A tölgy – Az erdő szíve (Le chêne) – francia természetfilm, 80 perc, 2022. Korhatár: 6 év. Rendező: Laurent Charbonnier, Michel Seydoux. Forgatókönyvíró: Laurent Charbonnier, Michel Fessler, Michel Seydoux. Bemutató dátuma: 2022. 11. 03. Forgalmazó: Mozinet.

Képek forrása: Mozinet

nyomtat

Szerzők

-- Ocsenás Péter Bence --


További írások a rovatból

A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről
Hayao Miyazaki: A fiú és a szürke gém

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés