bezár
 

film

2008. 08. 26.
Kizárólag fakíroknak!
Tibor Takács: Fekete lyuk (The Black Hole)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kizárólag fakíroknak! Eleddig: megakígyó, szúnyogember, havasi pókok, óriáskalmár, természetfeletti erővel bíró gyilkos patkányok, földrengés és tornádók, Nostradamus és Sabrina, a tini boszorkány. Most: fekete lyuk. Egy fejezet Tibor Takács életművéből - DVD-n.
Ezekkel a mondatokkal kezdődik az opus: "1999. júliusában atomfizikusok egy csoportja vitatta a lehetőséget, hogy az ionok összeütközésének kísérlete fekete lyukat hozna létre. Tévedtek." Ennek megfelelően egy St. Louis-i katonai kutatólaborban a felelőtlen kísérletezés során egy fekete lyuk képződik, amelyből kisétál egy energiaalapú életforma. Miközben a lény elektromosságot eszik, a lyuk egyre csak növekszik - így állnak egymással kapcsolatban. A katonák, mialatt előkészítik a nukleáris csapást, fékezett habzású kétségbeesés közepette előkaparják a korábban kirúgott tudószsenit, hogy mentse meg az emberi fajt.

Figyelem! Kizárólag fakíroknak! A filmet csak az fogja szeretni, aki nem átall nehéz pillanatokat szerezni magának azzal, hogy hobbiból hibbant, B-kategóriás tv-filmeket néz. Ez a mestermunka ugyanis rengeteg derűs pillanatot ígér nézőjének, de csak abban az esetben, ha az jóelőre tudja, mivel van dolga.
Fekete lyuk
Senkinek ne legyenek illúziói: a film egy csodálatos romhalmaz. Az eszelős, önmagában kecsegtető alapötlet és a történet egyszerűen nincs megírva. A filmben mindent bemondásra kell elhinnünk: egyfajta fecsegő tudományos salakzsargonnal altatja el a nézőt, miközben a szereplők előtörténetét és viszonyaikat valaki egyszerűen felmondja. Talán nem túlzó azt állítani, hogy a filmtörténet legelfuseráltabb, legegydimenziósabb (bár jelentőségteljesnek szánt!) amerikai elnökfiguráját láthatjuk ebben a mesterműben. A színészek minden pillanatban hiteltelenek (talán a katonatisztet alakító David Selby-t kivéve), az akciójelenetek és vizuális trükkök végtelenül amatőrök, megmosolyogtatók. Rengeteg a tévés műfajokra jellemző spórolós, statikus beállítás, amelyek könyörtelen "röghözkötöttsége" és a színészek maníros, kényelmetlen játéka egyes jelenetekben sejteti, hogy a "beszélgető" két színész nem volt egy időben, egy helyen jelen. A sok halmozott bugyutaság miatt a végeredmény kicsit sem izgalmas. Annyira rossz, hogy tanítani kellene. Már csak azért is, mert nem szabad elhallgatnunk: ahhoz képest, amilyen kis büdzsével ez a stáb dolgozhatott, kihozták belőle a lehető majdnem legrosszabbat.

A DVD egyetlen pikantériája, hogy hasonló gyagyás filmek előzeteseit tekinthetjük meg. A maga módján mind egy-egy gyöngyszem. Olyannyira, hogy kettőnél többet egymás után nem is tudunk megnézni, mert görcs valamilyen válfaja vesz erőt rajtunk. Csak az nézze tovább, akin a nevetőgörcs tört ki.

Fekete lyuk (The Black Hole), amerikai sci-fi thriller, 90 perc, 2006. Rendezte: Takács Tibor; Forgatókönyv: David Goodin; Főszerepben: Kristy Swanson, Judd Nelson, David Selby, Heather Dawn
DVD megjelenés: 2008. augusztus 26.


nyomtat

Szerzők

-- Kele Fodor Ákos --


További írások a rovatból

Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés