bezár
 

zene

2023. 11. 04.
Sok boldogságot!
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben
Tartalom értékelése (6 vélemény alapján):
Mikor a Debussy NOW! lemezt hallgattam, volt egy gondolatom, miszerint régi darabok ilyenfajta újraértelmezése lehet a zene egyik jövője. Nem interpretáció, nem is átirat, hanem a kettő között valami: reinterpretáció. A lemez alkotói belátták, hogy ezen a vonalon érdemes tovább menni, és készítenek egy Schubert NOW! lemezt. Ennek bejátszó koncertjén jártam. A koncert a Dal kitágítása konferencia záró eseményeként hangzott el. Az elején a zenekart felkonferáló Fazekas Gergely muzikológus, majd a történéseket bemutató Harcsa Veronika énekművész is sok boldogságot kívánt hallgatóinak. Mindketten megjegyezték, hogy ez egy próbakoncert, nem számítanak kritikára. Így ez az írás sem kritika, hanem a januárban megjelenő nagyszerűnek ígérkező lemez beharangozója.

Tulajdonképpen örültem, hogy nem kritikát kell írnom. Nem kell a melléfogást, hamis hangot, vagy indiszponáltságot keresnem. Nem eleve oppozíciós alapállásból hallgatom a zenét, figyelve arra, hogy a kákán is csomót találjak. Amit interpretációnak hívunk, az nem lehet hiba nélküli. Végre a koncert örömeire figyelhetek, nem a bajaira. Végre boldog lehetek, és az is lettem.

A három előadó - Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Bolcsó Bálint alapvető célja, hogy minden lekottázott hang megszólaljon, ám nem csak azok a hangok, amik a kottában szerepelnek, hanem azok is, amik a lekottázott hang vonzásában megszólalhatnak. Nem kottahű módon mutatják be Schubert dalait, hanem megmutatják, mire is inspirálja őket a schuberti notáció. A Debussy NOW! eladőadóihoz képest annyi volt a feltűnő változás, hogy az elektronikus eszközöket nem Fenyvesi Márton, hanem Bolcsó Bálint kezelte, aki határozott, erőteljes megnyilvánulásaival egyenrangú hangszeresként, sőt néha irányítóként vett részt a produkcióban. Sok esetben a hárfa nem tudja átvenni a zongora faktúráját, az elektronika organikus módon segített ezt a problémát megoldani, például a Schwanengesang-ciklus Aufenthalt című dalában, ahol az e-moll akkord trioláit képtelenség lett volna csak hárfán előadni.

A projekt ötletadó gazdája (és lelke) Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész. Nem egyszerűen azért csinálja, hogy a dalok zongorakíséreteit hárfán adja elő, pedig már önmagában ez a szándék tiszteletet érdemel. Hiszen a dal történetének nagy részében az éneket pengetős hangszerek kísérték. Csak Monteverdi basso continuót igénylő monódiája után kerültek az éneket segítő szólamok a lant, mandolin, citera, gitár, hangszerektől a még bizonyos értelemben pengetős hangszernek számító csembalóra, majd a klavikordra, a zongora közvetlen elődjére. A zongora a sokkal szélesebb dinamikai lehetőségei miatt váltotta ezeket a hangszereket. Ám pont a dinamikai szélsőségek nincsenek kihasználva egy dalkíséret során. Razvaljajeva ezt ismerte fel, és a hárfa szűkebb dinamikájával annak énekhang segítésére inkább alkalmas drámai és lírai hangszíneinek használatával már a Debussy NOW! lemezen önmagában új aspektusait mutatta meg a dalok interpretációinak.

Ám a hárfa bevonása nem egyszerűen csak egy indokolt hangszercsere. A hárfa az egyik legősibb hangszer. Mégis, az újkori történelmében a zenekarokban leginkább statisztaszerepet kapott. Bár születtek szólóművek hárfára, néhányan – köztük a Beethoven mestereként is számon tartott Albrechtsberger – versenyművet is komponáltak a hangszerre, és Spohr, sőt Mozart is rábízott koncertáló szólamot. Mégis, a hárfát egészen Debussy koráig segédhangszerként tartották számon. A dalirodalom azonban már Schubert előtt sem kíséretes énekszóló, sokkal inkább kamarazene. Azaz a hangszeresek nem pusztán az énekest segítik, hanem reflektálnak rá, sőt az énekest reflexiókra késztetik. A hárfa nagyon későn szivárgott be a kamarazene területére, aztán Camille Saint-Saëns Fantázia hegedűre és hárfára című darabja óta egyre gyakoribb hangszer a kamarakoncerteken is. Sőt hárfás kamaraegyüttesek is alakultak, az idősebbek emlékezhetnek még például a Magyar Hárfás Trióra.

Razvaljajeva elsősorban a hangszer hangzását tágítja, többek között vonót, preparátumot, és szokatlan játékmódokat használ. Ugyanakkor az a célja, hogy megtartsa a hárfa régi pengetős-kísérő jellegét, sőt gyakran basszus- és ritmushangszerként is szerepet vállal a trióban.

Az est énekes szólistája Harcsa Veronika káprázatos tünemény. Egész testével énekel, hangszíneinek széles palettáját használta. Hol drámai, hol lírai, hol spinto módon szólalt meg, sőt, a ráadásszámban az althangszínét is megmutatta. És nemcsak a hangszínekkel, hangmagasságokkal játszott, hanem a fonémákkal, a szövegrészletek spontán ritmikájával is.

A koncert alatt végig az volt az érzésem, hogy az előadók a dalokat egy magas ünnepi piedesztálról hozzák le a hétköznapok elképzelt valóságába. Hiszen az ember képzelete nemcsak vasárnap a templomokban működik, hanem a mindennapok praktikus gondolatvilágában is. A műveket nem fosztották meg azért az ünnepi jellegüktől, nem deszakralizálással mutattak új aspektust, hanem gesztusokkal. Nem utaltak a Schubert dalok népies eredetére, nem használtak közönséges vagy hatásvadász megoldásokat. Razvaljajeva Anasztázia vászoncipőben, Harcsa Veronika papucsban lépett fel, Bolcsó Bálint pedig zokniban. Csak egy kicsit jelezték, hogy ez a zene a hallgatóit a teljes mivoltukban akarja megérinteni.

nyomtat

Szerzők

-- Weber Kristóf --

Zeneszerző és muzikográfus vagyok. Különféle szöveges műfajokban írok, emellett a PTE Művészeti Karán oktatok. Hobbim az idiómák gyűjtése. Zeneműveim kottái a Petrucci online kottatárban elérhetők. Szoktam fotózni is.


További írások a rovatból

zene

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében
Dukay Barnabás és Szécsi Lőrinc művei Pécsen
David Trippett zenetörténész Liszt Ferenc operatöredékéről

Más művészeti ágakról

Horváth Florencia és Karádi Gergő Valójában senki című zenés irodalmi, színházi estje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés