bezár
 

zene

2024. 01. 27.
A magyar minimalista zene csúcsa
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Tartalom értékelése (6 vélemény alapján):
A 180-as Csoport a késő Kádár-kor legfontosabb és egyik legnépszerűbb repetitív és minimalista zenét játszó együttese. Mindeddig azonban a Csoport zeneszerzői tevékenységét nem vizsgálták részletesen, éppen ezért hiánypótló Dargay Marcell A 180-as Csoport (1979-1990). Művek, kontextus, recepció című, a szerző doktori disszertációjából született könyve. Beszámoló a könyv bemutatójáról.

Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében megrendezett könyvbemutatót a zsúfolásig telt BMC Zenei Információs központ és Könyvtárban mutatták be. Az est megnyitásaként a Csoportról a 80-as években, német turnén Forgács Péter által készített zenés filmösszeállítást láthattunk, majd a kötet szerzőjével, Dargayval Fazekas Gergely zenetörténész beszélgetett.

Mint megtudhattuk, a kötet egy, a Csoportról szóló általános bevezetést követően öt, az együtteshez tartozó alkotó (Márta István, Melis László, Soós András, Szemző Tibor, Faragó Béla) zeneszerzői munkásságával foglalkozik. Mivel minden elemzésben nem csak a műveket, de azok kontextusát, nemzetközi párhuzamait, hatásait, sőt, az ezekhez kapcsolódó személyes történeteket is megismerhetünk, így a kötet terjedelmi korlátok miatt nem terjed ki az alkotók teljes életművére, hanem problémacentrikusan csak a csoportbeli munkásságot vizsgálja.

Dargay Marcell és Fazekas Gergely

Fazekas megjegyzi, a könyv olyan olvasmányos és világos megfogalmazású, hogy a zenei szakkifejezéseket kevéssé ismerőknek is izgalmas olvasmány lehet. Dargay szenvedélyesen ír a vizsgált művekről, de eközben képes megőrizni az objektivitását, a kötetben nem megítélni, hanem megérteni igyekszik az alkotásokat. Amikor az est során felmerül, hogy a kritikusok nem értették, vagy épp félreértették az együttes műveit és a minimalista és repetitív zenei fogalmakat is rosszul használták, Fazekas kiemeli, hogy a kötetben még ezeket a kritikákat is empátiával vizsgálja a szerző.

Dargay a Csoport zenéjével már 12 éves korában találkozott, és bár nagy hatást gyakorolt rá az együttes, mégis, amikor később a doktori értekezése témáját kereste, témavezetője, Dalos Anna vezette rá a témára. A könyvet két év anyaggyűjtés után két-két és fél év alatt írta meg, a munkája során pedig a Csoport alkotóival is felvette a kapcsolatot. A kutatás során egyre inkább élvezte, hogy lehet, hogy sok, de belátható mennyiségű (23) művet kell vizsgálnia, viszont ez a mennyiség lehetővé teszi azt is, hogy az együttes alkotásaiban tendenciákat, vagy épp a tendenciák hiányát keresse. A kötet ezen túl képes megvilágítani a különböző utakat, melyek a magyar repetitív és minimalista zenében voltak. A könyv utolsó oldalain pedig számtalan QR-kódot találhatunk, melyek adatbázisokhoz, Youtube-videókhoz és IMDB-oldalakhoz vezetnek, így téve a Csoport történetének megismerését teljessé.

A Csoport tagjai

Az est végén a Csoport volt tagjainak történeteit hallhattuk az együttesről és a zeneakadémiai emlékeikből. Kiemelték azonban, hogy a zenetörténészeknek Dargay hiánypótló írása is hagyott még feladatot a teljes történetük bemutatásában, például a kapcsolati hálójuk és a szellemi hátterük feldolgozásával. Végül Melis László Szertartás című művét hallgattuk meg felvételről, és közben 180-as Csoport jelen lévő tagjai olvastak fel az azonos című Hajnóczy Péter-novellából olvastak fel a már elhunyt tagok emlékére.

A 180-as Csoport (1979-1990) művek, kontextus, recepció című kötet a Prae kiadó gondozásában jelent meg 2023-ban.

A képek forrása: Hrotkó Bálint / BMC

nyomtat

Szerzők

-- Balázs Bálint Tibor --


További írások a rovatból

Nils Frahm: Day
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

Dev Patel: A Majomember
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés