bezár
 

gyerek

2024. 02. 24.
Ebsoroló kezdőknek és haladóknak
Kristyna Litten: 80 kutyával a Föld körül
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
„Mindenkire vár egy kutya valahol” – állítja legújabb könyvében Kristyna Litten angol származású szerző. A Kolibri Kiadó gondozásában megjelent kötete, a 80 kutyával a Föld körül új alapokra helyezi a kutyafajták bemutatását, mind csoportosítás, mind illusztráció szempontjából. A magát inkább illusztrátornak tartó, több nemzetközi elismeréssel is büszkélkedő művésznek először jelent meg könyve magyarul.

Mióta a virtuális világnak köszönhetően korlátlanul flangálhatunk a nagyvilágban, számos külföldi gyerekkönyv születésénél is ott bábáskodhatunk, folyamatosan kukkolva a nemzetközileg elismert szerző munkafolyamatát. Ez különösen izgalmas, amikor a szóban forgó művész illusztrátor és író is egy személyben, így igazán látványos a kötet megszületése. Egy-egy fekete-fehér skicc a szemünk láttára alakul át színes-szagos, nyomdakész alakká, jelen esetben egy kutyaarzenál aprajává és nagyjává.

Az angol illusztrátor, Kristyna Litten nemes egyszerűséggel csak „bunny mother and dog lover”-ként aposztrofálja magát Insta-oldalán. Utóbbi nemes tulajdonsága hívta életre legújabb kötetét, amelynek a 80 kutyával a Föld körül címet adta, némi áthallásra adván okot. A Yorkshire egyik gyönyörű kis falvában élő Kristyna úgy emlékszik, hogy kelet-európai mesekönyvek vették körül gyerekkorában. Az Edinburgh College of Art egykori növendéke szívesen kísérletezik új textúrákkal, legyen az agyag, kárpit, vagy gomb. Egyaránt tervez Gucci gyerekkatalógust vagy éppen mókás karaktereket a DFS TV reklámfilmjeihez. Kísérletező kedvű rajzolt vagy festett szüleményeire olyan alkotók vannak hatással, mint Josef Sasek cseh és Marc Boutavant francia illusztrátor. Legelső könyve, amelyet saját maga írt és illusztrált, rögtön érettségi vizsgája után, 2012-ben jelent meg, Chickens Can’t See In The Dark címmel. Ezt követte többek között a Blue & Bertie, a Norton and Alpha, az Ori’s Stars, 2018-ban a Ziggy and the Moonlight Show, legutóbb pedig a Love You till the Cows Come Home.

Legtöbb könyve az állatok iránt érzett rajongásáról tanúskodik, különösen a tavaly szeptemberben megjelent Around the World in 80 Dogs című, amely a Kolibri Kiadó jóvoltából az idei év elején magyarul is megjelent, Mirtse Ákos fordításában. A kötetben a címhez hűen 80 eb került bemutatásra, de valójában jóval többről esik szó. A kiadvány próbál tartani egyfajta kronológiát, hiszen őskutyáktól indulunk, és a királyi négylábúakon keresztül egészen az űrebekig jutunk el. Rögtön az előszó után hűséges barátaink evolúciójáról esik szó. Ennek elolvasásához keresztbe kell fordítanunk az egyébként is tekintélyes méretű kiadványt, hiszen a szerkesztők nem csupán vizuálisan törekedtek a változatosságra, hanem térbeli trükköket is bevetettek. A mesekönyv közepén egy dupla oldalas, kihajtható térkép is található, kartográfiailag is felvázolva a nemzetközi ebmerítést. Így közös platformon is megjelennek a szereplők, igazolva a nemzetközileg is változatos repertoárt. Nagyszerű találmány többféle szempontból is változatossá tenni az ismeretterjesztést.

A könyvben meglehetősen magas az egy négyzetcentiméterre jutó kutyusok száma, hiszen a belső borítókon is sokféle eb vonul fel a piros háttér előtt, nem beszélve a külső, keményborítású fedél illusztrációjáról, ami különlegesen szépre sikerült, a földgolyót szegélyező díszes társasággal. A gyerekkönyvpiacon lévő kutyás ismeretterjesztő kiadványok között érdekességet jelenthet az a fajta csoportosítás, amit a brit illusztrátor kínál. A humort sem nélkülöző elnevezések, úgy mint Szenzációs szimatolók, Elmebajnok ebek, vagy éppen Játékkutyák, zsebterrierek logikus rendszerezésű, követhető, ezáltal könnyedén elsajátítható ismereteket tár elénk. Bár a tudnivalók inkább a hat éven felülieket szólítják meg, az oldalakat teljes egészében beborító illusztrációk miatt a kisebbeknek is remek szórakozást nyújthat az album.

Az illusztrációk ugyancsak tele vannak humorral, csalafintán néző, rókaképű ebekkel, gumibékával szórakozó négylábúakkal, zokninyúzó házőrzőkkel, és óriási méretűre rajzolt szimatszatyrokkal. A szemléltetésen felül remekül árnyalja a szövegeket a néhol karikatúrába hajló képiség, szinte teljes egészében uralva a lapokat. Valamennyi oldal kínál számunkra valamilyen érdekességet, jó tanácsot a bemutatott ebek életkörülményeiről, legyen szó segítő vagy szánhúzó kutyákról, netán felfedezőkről és keverékekről. A kutyák szájába adott szóbuborékok, és a bennük fellelhető egyes szám első személyű megszólalások tovább erősítik a humoros vetületet, és a képregény műfajával ötvözik az ismeretterjesztést. Remek választás, ha valaki szép kivitelezésű, ötletes, ugyanakkor hasznos tudástárral rendelkező olvasnivalóval szeretné meglepni csemetéjét.

nyomtat

Szerzők

-- Márkus Judit --


További írások a rovatból

(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden
gyerek

Már lehet nevezni a Pagony Kiadó gyerekirodalmi és illusztrációs pályázatára

Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés