bezár
 

art&design

2008. 12. 10.
Képerdő
Keserű Ilona a MODEM-ben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Képerdő Az idén 75. születésnapját ünneplő, Kossuth- díjas, magát "festész"-nek nevező Keserű Ilona 25 évi munkáját láthatják a debereceni MODEM-ben, amelynek termei csordultig teltek színekkel.

"Ilona nem pöröl, csak kilép a történelemből. Átöleli az időt, így a jövőt is" - Hegyi Csaba az elmúlást legyőző művészetet és annak megalkotóját, Keserű Ilonát köszöntötte november 22-én, a MODEM- ben.

6A megnyitón elhangzott: "Keserű képei nem geometrikusak, hanem testszagúak. Az ismeretlen, a megragadhatatlan, a véges-végtelen egyaránt megjelennek művein. A képeken gyakoriak az átmenetek mozgalmaiba való belefeledkezések. Életművének különlegessége, hogy általában véve a képeket, azokkal ellentétben, az ő művein egyszerre több tulajdonság is megjelenik."

Keserű Ilona a 60-as évek közepén induló neoavantgárd művészgeneráció jelentős alakja, aki a Magyar Képzőművészeti Főiskola elvégzése után fedezi fel a kortárs absztrakt művészetet. Nemrég megnyílt, debreceni kiállítása legutóbbi, huszonöt évet felölelő munkáját mutatja be, mégpedig nem mindennapi formában: húsz különálló vendégfalat állítottak fel a földszinten, ezekre helyzeték fel a műveket. Ennek köszönhetően az érdeklődők egy varázs-világban, kép-erdőben találják magukat. 
2A látogatók közel 120 festményt és egy monumentális téralakzatot nézhetnek meg. A formázott, varrott és festett vásznak a színkutatás különböző irányokba mutató útjai. Megfigyelhető, hogy foglakoztatja a spektrumszínek folytonosan egymásba játszó szivárványszerű áramlásai: gubancok, örvények és labirintusok. Csak néhányat kiemelve, minden értelemben színes képvilág terül elénk a Mőbiusz Gubanc, a Mandarinnégyzet, a Színtükör vagy a Torzó című munkái kapcsán. Megidéződik előttünk a Pillantás, és több portréval is találkozhatunk: Ormos Mária, Ottlik Géza és Tandori Dezső is feltűnik a képeken. Aki kíváncsi arra, hogy milyen is egy Kócos nap a vásznon vagy milyen a Keserű Ilona-féle Színmagyarázat, látogassa meg a kiállítást!

3A terembe belépő számára első benyomásra sok lehet a befogadandó látvány, ezért is beszélhet némely kritika "túl sok" képről vagy zsúfoltságról. Az élményanyag gazdagsága lehet tudatos is a művész részéről: az elérni kívánt hatást mindenképp intenzívebbé teszi, felerősíti.
4

Kortárs- és más művészetkedvelőknek kötelező, mindenki másnak ajánlott!

Képerdő - Ilona Keserü Ilona művei 1982 – 2008-ig
MODEM, 2008. november 22-2009. március 1.
január 10-én katalógusbemutató
január 17-én és február 7-én Aknai Katalin művészettörténész tárlatvezetése 16 órai kezdettel.


Fotó: Süli-Zakar Szabolcs

nyomtat

Szerzők

-- Török Kitti Katalin --


További írások a rovatból

Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés