bezár
 

film

2008. 12. 28.
Halálközeli élmény a Művészben és a Tabánban
Fliegauf Benedek új dokumentumfilmjének bemutatója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Halálközeli élmény a Művészben és a Tabánban Fliegauf Benedek legújabb, Csillogás című dokumentumfilmjét december 26-án, december 28-án, január 4-én és 6-án a Tabánban tekinthetik meg az érdeklődők.
Új filmjében Fliegauf olyan alanyokkal készített interjút, akik már átélték a halálközeli élményt. Három alanya három különböző módon került kapcsolatba a halállal, és tért vissza a határról. Nádas Péter író szívinfarktus miatt került a klinikai halál állapotába, de az orvosok újraélesztették. Dobronay László egy autóbalesetben halt meg, de őt is sikerült visszahozni. A harmadik szereplő, Gesztelyi Nagy Judit pedig egy hosszabb, éhezésszerű böjt után került a megvilágosodás állapotába.

A film minden momentumában magán viseli a szerző kézjegyét. Fliegauf már több interjúban elmondta, hogy mindig is érdekelte, lehet-e olyan minimalista filmet csinálni, melyben csak két ember látható egy üres szobában, és a cselekmény mindössze az ő párbeszédük. Ezt nagyjából sikerült is megvalósítania a Beszélő fejekben, majd a Rengetegben, és ezúttal is egy remek megoldást talált, hogyan legyenek a film főszereplői valóban a „beszélő fejek”. 
A Rengeteg beszélő fejei
A Csillogás látványvilága abszolút minimalista: fekete háttér előtt egy-egy félközeliben mutatott arc. Semmi vágókép vagy egyéb effekt. Figyeljen mindenki oda arra, és csak arra, amit a szereplők mondanak. A végeredmény meglepően jól működik. A minimális vizuális információkra szorítkozó kép nem válik unalmassá, sőt: Fliegaufnak sikerült elérnie, hogy a néző alanyai arcára figyeljen. Ezek az arcok pedig élnek és beszélnek. Hiába nézzük már tizenöt perce ugyanazt az arcot, eszünkbe sem jut a ráncokat számolgatni, vagy az alapozás nyomait keresni a bőrén. Magával ragad a "csillogás", ami ezekből az emberekből árad.

A filmet december 3-án, a Művész moziban mutatták be. A bemutató után Muhi Klára, a film egyik szerkesztője beszélgetett a rendezővel és a szereplőkkel. A kerekasztal során kiderült, hogy a szerkesztőnő nem teljesen értett egyet a film felépítésével, nemcsak tartalmilag, hanem a megszólaltatás sorrendjében sem. A végleges film íve egyfajta „spirituális ív”: a legjózanabbul, leginkább eltávolodott alany felől (Nádas Péter) halad az élmény hatása alatt élő, kicsit "odaát" maradt alany felé (Gesztelyi Nagy Judit). A szerkesztőnő jobbnak tartotta volna egyfajta tézis-antitézis-szintézis hármas felállítását (azaz sorrendben: Dobronay, aki leginkább benne él az élményben ma is, Nádas, aki lezárta magában azt, majd Gesztelyi Nagy, aki túljutott ugyan az élményen, de hatása máig benne él a mindennapjaiban). Ebben egyetértett vele a másik szerkesztő, Muhi András Pires is. A vitából kitűnt, hogy Fliegauf meglehetősen határozott elképzelésekkel ült le „összerakni” a filmet, és mindig az övé volt a döntő szó.
Fliegauf Benedek  Beszélő fejek című filmje
A Csillogás nem egy könnyed, szórakoztató karácsonyi film. De érthető, miért épp a két ünnep között mutatják be. A karácsony és a vallás is egyfajta misztérium, mint a film témája, a halálközeli élmény. Ajánlom mindenkinek, aki nyitott a témára, és szeretné megtudni, milyen érzés „visszajönni”. De készüljön fel lelkileg és szellemileg is a kedves néző, hogy ez a film igencsak igénybe veszi a kapacitásait. Nem alkalmas kikapcsolódásra vagy pihenésre. Odafigyelést kíván. Cserébe talán segít egy kicsit - legyőzni a halálfélelmet.


Csillogás
Magyar dokumentumfilm, 60 perc, 2006.
Rendező: Fliegauf Benedek
Szereplők. Nádas Péter, Dobronay László, Gesztelyi Nagy Judit
Forgalmazó: Inforg stúdió
Bemutató: 2008. december 26.



nyomtat

Szerzők

-- Sípos Anna --


További írások a rovatból

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről
Az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválról

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés