bezár
 

film

2009. 02. 10.
Arculatváltás a Filmkultúrában
Megújult a Nemzeti Filmarchívum lapja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Arculatváltás a Filmkultúrában A Magyar Nemzeti Filmarchívum online folyóirata megújult formában, kissé változatosabb tartalommal, de a megszokott színvonalon jelenik meg.
A változás szomorú oka az eddigi főszerkesztő, Urbán Mária tavaly bekövetkezett halála. Urbán 1996-ban hozta létre a Filmkultúra online változatát, és 2007-ig ő szerkesztette a mostanra teljesen virtuálissá vált folyóiratot.

Urbán Mária utódja Forgács Iván lett, aki Muszter című lap vezetése mellett a Filkultúránál is elvállalta a főszerkesztői teendőket. Forgács a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a megújult portál három, korábban önálló kiadványt egyesít: a Musztert, a Filmspirált és a Filmkultúrát. A két előbbi lap továbbra is megjelenik nyomtatásban.

A sajtótájékoztatón a főbb rovatokat a szerkesztők mutatták be. Kovács Adrienn, az Arcok, Filmek és a Krónika rovat vezetője részletesen bemutatta az általa szerkesztett részeket. A Krónika  a magyar filmes életből  érkező hírek tára, az Arcokban interjúkat olvashatunk a filmes szakma jeles képviselőivel, a Filmek rovatban pedig a jelenleg moziban futó, vagy DVD-n megjelenő filmek kritikái olvashatók. Kovács azt is elmondta, hogy a jövőben nyitni szeretne a dokumentumfilmek felé is: az ezekről születő írások a tévé rovatban kapnak helyet.

Az Arcok rovat másik, valamint a Képtár felelőse Fazekas Eszter. A Képtár igazi ritkaságokat tartalmaz, páratlanul gazdag képanyagára a szerkesztőnő külön felhívta a figyelmet. A Muszter rovat szerkesztője, Tanner Gábor elmondta, hogy a betagozódás semmiféle tartalmi változást nem jelent, a Muszter továbbra is megszokott formájában jelenik meg - a különbség csak annyi, hogy ezután az interneten is elérhető lesz.

A  Filmspirál szintén a Filmkultúra egyik rovataként működik tovább. A szerkesztők évente két tematikus szám megjelentetését tervezik, a cikksorozat nemsokára olvasható lesz a portálon.


A filmkultúra továbbra is a szokásos helyen, vagyis a www.filmkultura.hu-n érhető el.



 
nyomtat

Szerzők

-- Sípos Anna --


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés