bezár
 

gyerek

2009. 04. 29.
Gyerek(b)irodalom a Millenárison
XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gyerek(b)irodalom a Millenárison A Könyvfesztivál Gyerekbirodalmában járva a játékos könyvbemutatóktól kezdve az önálló illusztrációkon keresztül egészen a papírszínházig több érdekességnek lehettünk tanúi. Különböző korú gyerekek érkeztek szüleikkel, egész napos kikapcsolódást ígért a rendezvény a kisebbeknek is, miközben a szülők a gyerekkultúra számos újdonságágával találkozhattak. Lássunk kettőt ezek közül!

„Társasjáték-barlang” – fejlesztőjátékok bemutatása és kipróbálása a GRANNA játékokkal

A GRANNA lengyel társasjátékgyártó cég, amely családi vállalkozásként indult egy pedagógus-mérnök házaspár alapításával, akik kezdetben olcsóbb anyagokból saját gyerekeiknek készítettek játékokat. A vállalat azóta folyamatosan növekszik, minőségi anyagok felhasználásával, igényes rajzokkal, illusztrációkkal és fordításokkal már Magyarországon is elérhetők játékaik. Ami érdekes bennük, hogy akár két éves kortól is használhatóak, életkoroknak megfelelően variálhatóak, nemcsak társasként játszhatóak, hanem akár egyedül is, ráadásul fogyatékos gyerekek is használhatják. Varró Dániel és Körner Gábor verses fordításai teszik nyelvileg is izgalmasabbá az egyes játékokat, köztük a találós kérdéseket: „Becsönget ez a bácsi,/ de rád mégsem kíváncsi./ Átnyújtja a leveled,/ nincs más dolga teveled.”

Sárkány Samu Játékai között található a Most légy okos!, a Zsákba macska vagy az Öltöztető babák, amelyek egyszerre fejlesztik a gyerekek érzékelését, logikai képességét, fantáziáját, és felmérik az aktuális, világról alkotott képüket is. Ezek elsősorban az óvodások számára készültek, de egyszerűbb módon már a kisebbeken is alkalmazhatjuk.

A 2009-es év újdonsága a Breki, amelyet már több országban is megrendeltek. Pallókon ugrálva kell eljutni a vetélytársak levélházaira, ám minden ugrás után egy palló eltűnik. Három segítőkártya áll a játékosok rendelkezésére, amelyeket csak egyszer lehet felhasználni. A családi társasjátékok között található még a Farkasok és bárányok, a Szuperfarmer és a Sárkányok – Akadályfutás is. Az első 2003-ban elnyerte Az Év Társasjátéka címet Franciaországban; az éhes farkasok elől kell a bárányokat minél nagyobb karámmal megmenteni. A középső darab gazdálkodni tanít; farmerként előrelátásra, számolásra, a kockázatok felmérésére, tervezésre van szükség; s a győztes lehet a szuperfarmer. A Sárkányok a Ki nevet a végén kínai változata, bár nagyban a szerencse függvénye, de kellő türelemmel és megfontoltsággal bárki kiszabadíthatja a Királykisasszonyt, amit egy furfangos varázsló igyekszik megakadályozni.

Az oktatási segédeszközként is használható játékok jól alkalmazhatók a nyelvtanulásban, a vállalat munkáját fejlesztő pedagógusok segítik; mindezekből kifolyólag már pedagógiai intézmények is érdeklődnek a játékok iránt. A GRANNA saját webáruházzal rendelkezik, egyes darabjai a bookline-on is elérhetők; s nem elhanyagolható szempont, hogy lényegesen olcsóbbak, mint kategóriájának társasjátékai.

 Lovagi agytorna – Mikó Csaba Tükörváros titka című kötetének játékos bemutatója

 A gyerekek néha ijesztőek – bár egészen meglepő, de erre a következtetésre jutottam, miután a gyerekek arra a kérdésre válaszoltak: mit tennének, ha átvehetnék az ország irányítását. Volt, aki lerombolná a Parlamentet, a politikusokat a Dunába dobná, majd egymagában átvenné a hatalmat. Egy felsős korú kisfiú egész egyszerűen mindenki pénzét magának követelné, aztán senkivel sem foglalkozna. Van, aki eltörölné az iskolarendszert, ha valaki ennek ellenére mégis tanulni szeretne, azt börtönbe vetné. Az egyensúly azonban nem veszett el, hiszen egyesek a szegényeket segítenék, megtisztítatnák az utcákat, legális graffiti-helyeket jelölnének ki; azért csak néhányat, mert el kell fogadni, hogy vannak olyan emberek is, akik azt kevésbé vagy egyáltalán nem szeretik. Volt persze olyan csavaros észjárású gyerek is, aki a gazdagoktól vette volna el a vagyonuk egy részét, hiszen ha azt tisztességesen keresték, akkor úgyis vannak olyan lehetőségeik, amelyek segítségével pótolni tudják a „kiadást”.

Hogy miért ez volt az ötletgazda Árpa Attila legfontosabb kérdése? A Tükörváros titkában a felnőttek helyett a gyerekek veszik át az irányítást, mert a főhős Marcó és húga hisznek abban, hogy Tükörvárosban még csodát tehetnek. A város egészét sötétség borítja, Daledon király után az új uralkodónő éhínséget és szenvedést hozott, s talán már nincs remény, a város soha nem kapja vissza eredeti fényét és pompáját. Ám ekkor indul útra a völgy mélyéről Marcó kishúgával, akinek egyetlen vágya, hogy Daledon testőre lehessen…

Abban csak bízhatunk, hogy a gyerekek valóban kézbe veszik az igen vastag kötetet, s a nyár közeledtével időt szakítanak rá. Azért vagyok kissé pesszimista, mert saját bevallásuk szerint, ezt nem tennék meg, ugyanis nem szeretnek olvasni.


A képek forrása: www.ekultura.hu, www.jatek-makett.hu

nyomtat

Szerzők

-- Antal Nikolett --


További írások a rovatból

gyerek

Már lehet nevezni a Pagony Kiadó gyerekirodalmi és illusztrációs pályázatára

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés