bezár
 

gyerek

2010. 04. 15.
Egyesülésben az erő
Interjú Nánási Yvette-tel, a Magyar Gyermekkönyvkiadók Egyesülésének igazgatójával
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egyesülésben az erő A bolognai gyermekkönyvvásáron immáron második éve önálló standon állít ki a Magyar Gyermekkönyvkiadók Egyesülése. Ottjártunkkor is pezsgett az élet a magyar gyermekkultúra eme kicsiny szigetén: illusztrátorok, szerzők és kiadók, érdeklődő magyar és külföldi vásározók néztek bele a gazdag magyar gyermekkönyvkínálatba, cseréltek gazdát névjegyek, időpontok és ötletek.
A vásári forgatagból egy rövid interjú erejéig raboltuk el a pavilon házigazdáját, az Egyesülés igazgatóját Nánási Yvette-et.

PRAE.HU: Hogyan és mikor jött létre a Magyar Gyermekkönyvkiadók Egyesülése?


Az alapító kiadók a General Press, a Kárter, a Holnap, a Naphegy, a Pagony, a Presskontakt és a Vivandra határozták el 2008 végén az Egyesülés létrehozását. Céljuk elsődlegesen az volt, hogy közösen megjelenve a magyar gyermekkönyvkiadást reprezentálják például itt Bolognában, vagy más külföldi vásárokon. Sokáig ennél több funkciója nem volt az Egyesülésnek, az utóbbi fél évben lett egy kicsit mozgalmasabb az életünk, elég, ha csak azt nézzük, hogy ez idő alatt három újabb kiadó csatlakozott (Cerkabella, Ceruza, Csimota) hozzánk. Ez a dinamizmus jól mutatja a magyar gyermekkönyvkiadás lendületét is, hiszen ez az a része a magyar könyvkiadásnak, amely évek óta töretlenül fejlődik. Sokféle tervünk van, nagyon összetett feladatokkal. Én januártól dolgozom az Egyesülés igazgatójaként, eléggé az elején vagyunk még a tervszövögetésnek is, de már most látszik az az irány, amelyet követni kívánunk a működésünk során.



PRAE.HU: Egyelőre tíz gyermekkönyvkiadó tagja az Egyesülésnek. Ennél azért több kiadó foglalkozik gyermekkönyvek kiadásával Magyarországon. Cél, hogy az összes gyermekkönyvkiadó tagja legyen az Egyesülésnek?


A magyar piac – az ország méreteinél fogva – elég behatárolt, körülbelül 25-30 kiadó működik gyerekkönyvkiadóként. Ha ide számítjuk azokat a kiadókat is, melyeknek nem ez a fő profiljuk, de megjelentetnek gyerekkönyveket is, akkor úgy kb. 100 cégről beszélhetünk. Ahhoz, hogy a gyermekkönyvkiadás minden lehetőségét ki tudja használni – akár belföldön, akár külföldön –, azzal jár mindenki jól, ha van egy olyan közös szervezet, amely jól tudja koordinálni a különböző megjelenéseket. Ez nem tud akkora szervezetté válni Magyarországon, hogy ne lehetne folyamatos, közvetlen kapcsolatot fenntartani az Egyesülés és a kiadók között, így reményeink szerint a mostani nagyon élő, pezsgő szervezet az esetleges bővüléssel sem lesz átláthatatlanul nagy.

PRAE.HU: Mivel vonzzátok a kiadókat, mit tudtok ajánlani nekik?

Már tíz tagnál is jól látszik, hogy mekkora várakozással indulnak neki a kiadók egy ilyen közös munkának. Mindenkinek más-más elképzelése van arról, hogy mit is vár egy ilyen jellegű szervezettől. Ezeket a terveket fogjuk mi össze, s próbáljuk a legtöbbet kihozni belőlük, hogy a tagjaink mind profitálhassanak belőlük. Ennek kétségtelen előnye, hogy az egy szervezeten belül felmerülő ötletek és vágyak között biztosan előfordul olyan, amelyik új megvilágításba helyez egy-egy kérdést. Továbbra is szeretnénk a magyar gyerekkönyvkiadást magas színvonalon, méltó módon bemutatni mind a külföldi, mind pedig a belföldi könyvszakmai rendezvényeken. Célunk, hogy a kiadóinkat a szakma és a nagyközönség felé egyaránt eredményesen képviseljük. Komoly szakmai program körvonalazódik az Egyesülésen belül, amihez minden tag hozzáteszi a maga tudását, ezzel közvetlenül hatnak a szakma alakulására, életére. Ezen kívül jelentős számú közönségrendezvényen is felvonultattuk már könyvtermésünket, szervezünk könyvbemutatókat, gyerekprogramokat, stb. Az elmúlt három hónap nagy változást hozott az Egyesülés életében, sok, már megvalósult elképzelésnek már most van kézzelfogható eredménye, s persze több olyan is van, amely a távolabbi jövőbe mutat. Meggyőződésem, hogy ebből az Egyesülésből olyan komoly szakmai szervezet válhat, amely össze tudja fogni a gyermekkönyv-kiadás területén működő cégeket.

PRAE.HU: Milyen tapasztalatai vannak az Egyesüléshez tartozó kiadóknak az idei bolognai gyermekkönyv-fesztiválról?


Kétféle szemszögből tudnám értékelni a vásárral kapcsolatos élményeket, az egyik, amit a kiadóink mondanak, a másik kicsit személyesebb. A kiadók véleménye szerint a korábbi évhez hasonlóan nagyon jól sikerült a közös megjelenés, az érdeklődés nagy volt a magyar könyvek iránt, ez a stand egy nagyon élő stand volt, tulajdonképpen minden kiadó megtalálta a maga közönségét. Úgy tűnt, mintha ezzel a vásárral átléptünk volna egy határt, mintha a magyar gyermekkönyvkiadást most fedezték volna fel igazán. Az Egyesülés standján lévő könyveket összevetve bármelyik más ország kiadójának könyveivel, úgy látom, hogy egyáltalán nem marad alul az összehasonlításban a magyar gyermekkönyv. És ez az egyes kiadók eredménye, az ő erejüket mutatja. Sok nemzetközi vásárt megjártam, de ezt a fajta aktív érdeklődést a magyar könyvek iránt korábban nem tapasztaltam. Ez talán arra is jó példa, hogy a magyar gyermekkönyv-kiadás nemcsak volumenében, de minőségében is egyre jelentősebb.



PRAE.HU: Az idei könyvvásár hamarosan befejeződik, ideje, hogy előretekintsünk. Hogyan készül majd az Egyesülés a 2011-es bolognai vásárra?

Azt gondolom, hogy komolyabb jelenlétre van szükség. Mi most ezt a legkisebb standot engedhettük meg magunknak. Az idei megjelenés kicsit próbája is volt annak, hogy ennyi tag ekkora ráfordítással, ennyi erővel mekkora eredményt tud felmutatni, úgy tűnik, ahhoz, hogy a tényleges értékét megmutathassuk a könyveinknek, nagyobb területre lesz szükségünk. Most a tíz tag könyvei éppen csak elfértek a standon, nem volt azonban lehetőség arra, hogy a kiadók egymástól kicsit elkülönítve, saját arculatukat jobban képviselve jelenhessenek meg. Reméljük, hogy jövőre még több könyvvel és kiadóval nagyobb területen mutathatjuk be a magyar gyerekkönyv-termést.


nyomtat

Szerzők

-- Pompor Zoltán --


További írások a rovatból

gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Kristyna Litten: 80 kutyával a Föld körül
gyerek

Már lehet nevezni a Pagony Kiadó gyerekirodalmi és illusztrációs pályázatára

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés