bezár
 

film

2010. 12. 05.
Legyőzni a gonoszt - ANILOGUE 2010
Tomm More - Kells titka - Anilogue 2010
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elbűvölő mese megható dallamokkal és Szamuráj Jacket idéző grafikával arról, hogyan győzzük le a gonoszt – bármilyen formában.2010-es Oscar-jelölt alkotás egy ír rendezőtől, melyet az Anilogue-on láthatott a közönség. Reménykedünk benne, hogy e remek animációs mozi hamarosan forgalmazóra is talál Magyarországon.
Tomm Moore rendező elégedett lehet filmjével. A történet bájos, még ha egy elég poros motívum áll is a közeppontban: egy kisfiú szembeszáll nemcsak a gonosz ellenséggel, hanem nevelőjével is, hogy megtalálja önmagát.

Brendan egy apátságban él, ahol nagybátyja az apát, és még soha nem járt Kells falain kívül. Álmodozó, vidám kisfiú, akit lenyűgöz az apátságban dolgozó kódexfestők művészete. Ő is, és a barátok is csak félig veszik komolyan az apát igyekezetét, aki minden energiájukat arra összpontosítja, hogy elkészüljön a fal Kells körül, ami majd megvédi őket a vikingek támadásától. Brendan nyugalmas élete akkor bolydul fel, amikor a hódítók elől menekülve az apátságba érkezik Aiden barát, a legendás illuminátor, és tanítani kezdi a kisfiút. Ezzel kezdődik Brendan felnőtté válása, lázadása. A barát kérését teljesítve merészkedik be a sűrű erdőbe, ahol még sosem járt - vállán Pangur bánnal, a barát fehér macskájával, aki mindenben a társa lesz. Itt barátkozik össze Aishlinggel, az erdő szellemével, aki farkassá tud változni, és az erdő minden lényének parancsol. Brendan mindent megtesz, hogy illuminátor váljon belőle, még attól sem riad vissza, hogy szembenézzen a halálistennel, és megszerezze tőle az értékes drágakövet, aminek a segítségével profi kódexfestővé válhat. Sajnos az igazi veszedelem is utoléri: az apátságot megtámadják a vikingek, Brendannak és Aiden testvérnek menekülnie kell...
fal
A megkapó mesét kissé szögletes, de varázslatos rajzfigurák keltik életre: a grafika felidézheti a Szamuráj Jack című sorozat stílusát. Tomm Moore rendező munkáját belga, francia, brazil és magyar animációs szakemberek is segítették, hogy létrejöhessen a színes, látványos mesevilág. A film látványvilága erősen különbözik a Disney-filmektől és az animékből megszokott, túlzón szép, idealizált univerzumtól. Kissé szögletes, kétdimenziós, az arányokat eltúlzó vonalakat látunk a vásznon, a végeredmény mégis harmonikus. A figurák bájosak, a táj lenyűgöző (Pangur bán kifejezetten gyönyörűre sikeredett rajzcica, még a mozgása is egy igazi macskáé, ha jelleme inkább emberi is).
pangurka
A varázslatos kelta dallamok még inkább erősítik a meseiséget, a film misztikusságát. Amellett, hogy egy megható történetet mesél el, Moore nem nélkülözi a humort sem. A film egy hajszajelenettel indul, az összes barát egyetlen ludat kerget, hogy tollat szerezzenek tőle a rajzoláshoz. Brendan és a többiek viszonyát, az erdőben átélt kalandjait is humorral meséli el a rendező.
pangur
Én csak gratulálni tudok a stábnak, és ajánlom mindenkinek a filmet, aki épp felnövőben van, és keresi önmagát. Illetve azoknak is, akik már felnőttek, és - úgy érzik - már megtalálták. Egyetlen jó tanács: mivel ír színészek hangján szólalnak meg a figurák, aki nincs annyira otthon az ír kiejtésben, az inkább felirattal nézze a filmet.
gonosz


Kells titka
(The Secre of Kells)
Színes, francia-belga-ír animációs film, 75 perc, 2009.
Rendezte: Tomm Moore
forgatókönyv:Tomm Moore, Fabrice Ziolkowski


nyomtat

Szerzők

-- Sípos Anna --


További írások a rovatból

A 14. Frankofón Filmnapokról
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről

Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés