bezár
 

irodalom

2011. 04. 15.
Mengele tuszkolta fel a sárgára festett teherautóra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A borítón régi fénykép, fonott copfos lány mosolyog az olvasóra. Teli élettel, vidámsággal. A könyv az ő naplója, tele borzalommal, szomorúsággal. A holokausztirodalom egyik elfeledett alkotása most újra olvasható magyarul. Az Éva lányom című könyvről Bárdos András, Vekerdy Tamás és Margittai Linda beszélgetett.
„Különösen nehéz ügy ennek a könyvnek a bemutatása” – mondja Bárdos András. Egy tizenhárom éves kislány, Heyman Éva naplójáról van szó, mely hosszú évek után a XXI. Század Kiadónak köszönhetően most újra megjelent magyarul. A magyar Anna Frank naplójaként is emlegetett könyv igaz történet, a vészkorszak szörnyűségeit a saját bőrén megtapasztaló gyerek beszámolója. 
De vajon mennyire hiteles ez a napló? – kérdezi Bárdos két beszélgetőtársától, Vekerdy Tamás pszichológustól és Margittai Linda történelemtanártól. Vekerdy úgy gondolja, hogy Éva anyja, Zsolt Ágnes, aki a naplót rövid előszóval ellátta és kiadta, nem nyúlt bele a szövegbe, nem írt bele utólag semmit, vagyis az igenis hiteles. Egyetért ezzel Margittai is, aki történelmi szempontból igazolja a hitelességet, sőt, úgy véli, hogy a könyv a magyar vészkorszak összefoglalása is lehetne. 
A napló írójáról folyik később a beszélgetés – Vekerdy szerint Éva koránál kissé érettebb volt, mert többnyire felnőttek között mozgott.


Margittai Linda, rdos András, Vekerdy Tamás. Fotó: Zoltán Csaba

- Értelmes, okos kislány, aki szeretne életkorának megfelelően élni, de nem tud... Mióta barátnőjét, a kis Münzer Mártát 1941-ben jóformán a tejszínhabos eper mellől vagonba tették, különös módon megváltozott. Valóságos mániájává vált, hogy ő és mi mindannyian, akiket szeretett, erre a sorsra juthatunk. – írja Zsolt Ágnes, Éva anyja, a napló előtti részben. Margittai történelmi fejtegetésbe kezd, a magyarországi vészkorszakról, deportálásokról beszél, röviden bemutatja, milyen közeg vette körül Nagyváradon Éváékat. 

Bárdos idéz a könyvből, azt a részt olvassa fel, ahol Éva a házuk előtt járkáló csendőrről így ír, nem sokkal a deportálás előtt: „Azt mondja a csendőr, nem is értette ezeket a zsidókat. Még a gyerekek sem sírtak, mint olyanok voltak, mint a holdkórosok, mintha nem is élnének. Olyan mereven, szó nélkül szálltak be a vagonokba.” Margittai igyekszik elmagyarázni, miért nem lázadtak fel a zsidók, miközben látták, tudták, hogy mi zajlik körülöttük, velük. „Annyira irracionálisak voltak a hírek, hogy az emberek képtelenek voltak felfogni, hogy valójában mi is történik körülöttük.”

Ma már tudjuk, hogy mi történt. Az Éváéhoz hasonló naplókból, visszaemlékezésekből, memoárokból. Éva naplója 1944. május 30-án félbeszakad. Édesanyja előszavából kiderül, hogy végül Auschwitzba került, ahol 1944. október 17-én szemtanúk szerint maga Mengele tuszkolta fel a sárgára festett teherautóra, amely aztán a gázkamrába vitte őt. A titkos naplót a család szakácsnője őrizte meg, majd adta át Ágnesnek, aki könyvbe rendezte. Ő a megjelenés után depresszióba esett, majd öngyilkos lett.

Éva története megint arra hívja fel a figyelmet, - mondja Vekerdy - hogy mindig emlékeznünk és emlékeztetnünk kell. „Mikor jön el az ideje a szembenézésnek?" – teszi fel a kérdést, és berlini példákat említ. Az áldozatok egykori lakóhelye előtt elhelyezett emlékező macskaköveket, melyekbe lépten-nyomon belebotlik az ember, a Zsidó Múzeumot, a város centrumában felállított emlékműveket. Ők emlékeznek. Nekünk is ezt kéne tennünk.

Befejezésül Bárdos a napló utolsó bejegyzését olvassa fel. A többi néma csend.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Boczán Bea --


További írások a rovatból

irodalom

Közösség újraépülőben Közösség újraépülőben
Borsik Miklós és Biró Krisztián kötetbemutatója
irodalom

Csak az irodalom segíthet Csak az irodalom segíthet
Bemutatták A ránk bízott kert. Ökoköltészet – világirodalmi antológiát, Prae Kiadó, 2021
irodalom

A békától a kavicsig minden az idő része A békától a kavicsig minden az idő része
Interjú Lipcsey Emőkével
irodalom

A könyvtáraktól a bosszúpornóig A könyvtáraktól a bosszúpornóig
A Gombaszögi Nyári Tábor irodalmi sátrának programjairól

Más művészeti ágakról

Shannon Murphy: Amíg tart a nyár
építészet

Az eltűnt idő nyomában Az eltűnt idő nyomában
Tértelen hely projekt: A Blaha Lujza tér múltja és jelene négy fiatal szemével
Interjú Győri Noémivel tanulásról, kapcsolatépítésről, kihívásokról
gyerek

Párbeszédre hív, szórakoztat, tanít Párbeszédre hív, szórakoztat, tanít
Bryan Caplan – Zach Weinersmith: Szabad a pálya


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés