bezár
 

film

2011. 05. 04.
Nosztalgia – Andrej Tarkovszkij filmjének DVD-kiadása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hiánypótló kiadás jelenik meg idén az Etalon Film gondozásában, igényes formában közel hozva és érthetővé téve az orosz mester munkáját minden filmbarát laikus számára. A duplalemezes DVD nem pusztán hivalkodik saját egyetemes értékével, hanem gondos munkával valóban befogadhatóvá teszi a Nosztalgiát.
Huszonnyolc évet kellett várnunk, hogy Andrej Tarkovszkij utolsóelőtti nagy műve, a Nosztalgia Magyarországon is megjelenjen. A rendező első olasz koprodukcióban forgatott filmje az orosz lélek hazája utáni sóvárgását, leküzdhetetlen nosztalgiáját mutatja be, erős önéletrajzi áthallásokkal. Gorcsakov, a költő Észak-Itáliába utazik, hogy egy zeneszerzőről írandó monográfiájához anyagot gyűjtsön. Oroszországtól távol, a színes-zajos olasz kultúrával találkozva értékeli át saját hazájához és hitéhez fűződő viszonyát. Ezért a filmért 1983-ban a Cannes-i Filmfesztiválon a zsűri Tarkovszkijnak ítélte a legjobb rendezőnek járó díjat.

Az életműből a hazai forgalmazásban teljes mértékben hiányzott ez a jelentős nagyjátékfilm, amely még VHS-en sem volt elérhető soha, mi több, a Moképnél megjelent díszdobozos, 8 lemezes életműkiadásból is hiányzik. Az Etalon Kiadó most pótolta ezt a hiányosságot, rögtön kétféle verzióban: a film immár hozzáférhető igényes megjelenésű díszdobozos kiadásban, illetve valamivel alacsonyabb áron díszdoboz nélkül is. A cég irodalmi és filmes kiadványok forgalmazásával foglalkozik, melyeket saját ars poeticájuk szerint erkölcsi és művészeti értelemben vett értékőrző és –terjesztő célzattal válogatnak és jelentetnek meg. A Nosztalgia DVD-kiadása ennek a célkitűzésnek minden tekintetben eleget tesz. 



A játékfilm mellett megtalálható az olaszországi helyszínkeresések során az alkotók által készített Úton (Tempo di viaggio) című dokumentumfilm is, mely 63 percben mutatja be az előkészületeket, a filmkészítést megelőző kreatív alkotófolyamatot. Ám ami a slipcase tokos díszdobozos változatot igazán értékessé teszi, az a mellékelt kísérőfüzet. Ez tartalmaz egy teljes Tarkovszkij-filmográfiát, továbbá a Nosztalgia értelmezésének két oldalban összefoglalt kivonatát Kovács András Bálint és Szilágyi Ákos nemzetközileg elismert monográfiájából. Ezt követően ugyancsak két oldalban olvashatunk a rendező A megörökített idő című könyvéből átemelt, a filmmel kapcsolatos vallomásokat, majd Tarkovszkijjal kapcsolatos válogatott gondolatok közül szemezhetünk Ingmar Bergman, Tonino Guerra (a Nosztalgia olasz forgatókönyvírója) és Michal Leszczylowksi (Tarkovszkij egy alkotótársa, az Áldozathozatal rendezőasszisztense) visszaemlékezései alapján. Végül egy válogatott bibliográfiát találunk a füzet végén, amely a rendező magyar megjelenésű prózai művein kívül a munkáiról készült fontosabb elemző tanulmányokat és köteteket gyűjti össze széles, de körültekintő merítésben, gondosan megválogatva minden egyes tételt. Ez a néhány oldal nagy segítséget nyújthat mindenki számára, aki Tarkovszkij munkái iránt érdeklődik. Az orosz film mesterének egyik legjelentősebb munkáját hozza közel, segít érthetővé és átélhetővé tenni, ennélfogva a kiadvány bátran ajánlható minden igényes mozirajongónak.
 

 
Az extrák között szerepelnek még a Nosztalgia és az Etalon Kiadónál megjelent más filmek előzetesei, továbbá három magyar nyelven feliratozott interjú a film alkotóival, köztük a forgatókönyvíróval és az operatőrrel. A DVD-kiadás egyetlen nagyobb hibáját a jelenetválasztás nehézkessége jelenti. Ez a funkció eredeti szándék szerint a navigáció, az egyes jelenetek megtalálásának megkönnyítésére szolgál, amit ezen a DVD-n nem tud elérni. Nem csak a megszokott bélyegképek és a „felcímkézett”, névvel ellátott jelenetek hiányoznak, hanem a navigálást nehezíti az is, hogy a csupán számokkal jelölt részletek között kizárólag sorban lehet haladni.

Ettől eltekintve a kiadás külső megjelenésében és technikai kivitelezésében is igényes és átgondolt – cseppet sem hivalkodó, ami nem véletlen. Hiszen semmi szüksége arra, hogy elterelje a figyelmünket a tartalomról.
 
Nosztalgia/Nostalghia
Szovjet-olasz játékfilm, 123 perc, 1983

Rendező: Andrej Tarkovszkij
Forgatókönyvíró: Andrej Tarkovszkij, Tonino Guerra
Operatőr: Giuseppe Lanci
Producer: Franco Casati
Vágó: Erminia Maranti
Szereplők: Oleg Jankovszkij, Erland Josephson, Domiziana Giordano, Patrizia Terreno, Delia Boccardo
 
Úton (Tempo di viaggio)
olasz dokumentumfil, 62 perc, 1983

Rendező: Tonino Guerra, Andrej Tarkovszkij
Forgatókönyvíró: Tonino Guerra, Andrej Tarkovszkij
Operatőr: Luciano Tovoli
Szereplők: Tonino Guerra, Andrej Tarkovszkij
Forgalmazza: Etalon Kiadó
 
nyomtat

Szerzők

-- Dombai Dóra --

Dombai Dóra az ELTE BTK magyar nyelv és irodalom, valamint filmtudomány és esztétika szakán végzett. Rendszeresen publikál filmkritikákat, elemzéseket és társadalmi témájú esszéket. Érdeklődési területe a kortárs magyar filmművészet, a feminista kritika és a környezetesztétika.


További írások a rovatból

A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés