bezár
 

film

2011. 05. 14.
Török Ferenc látogatása Isztambulban
Az Isztambul előzeteséről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy budapesti lakást látunk, szomorú arcú, középkorú férfit, szemben szomorú arcú középkorú nővel. Az előzetes végigrohan a történeten: kevés beszéd, lakás után kórház, kórház után úttalan utak, majd hamarosan Isztambul, a "Kelet Kapuja", látványos felvételek a Boszporuszról. Fájdalmas, kérdésekkel barázdált homlokok és rövid, sóhajokkal szabdalt párbeszédek. Ezt nyújtja az Isztambul frissen bemutatott előzetese, melyet a most induló Cannes-i fesztivál mellett itthon is megtekinthettek a jól értesültek.
Török Ferenc legújabb nagyjátékfilmje minden szempontból nemzetközi. A filmben egy magyar család szétszakadását követhetjük nyomon, főként – ez Török Ferenc korábbi munkáihoz képest újdonság – egy ötvenes éveiben járó nő, az anya nézőpontjából. A nő (Johanna ter Steege), akit férje (Lukáts Andor) egyik pillanatról a másikra elhagy, nekivág az ismeretlennek, és végül Isztambulban talál (?) megnyugvást, egy másik férfi mellett.

A váratlan utazás azonban láthatóan még az eddigieknél is nagyobb próbák elé állítja a családot.

A főszereplő, a holland Johanna ter Steege már szerepelt magyar vonatkozású filmben (Szabó István: Édes Emma, drága Böbe című filmjében), ám a török Yavuz Bingol számára ez az első ilyen alkalom. A főbb szerepekben a hazai oldalon Tenki Rékát, Bánfalvi Esztert és Varga Norbertet láthatjuk majd.
Johanna ter Steege
Török Ferenc drámája szűkszavúnak ígérkezik: Johanna ter Steege sem volt kénytelen komolyabban megküzdeni a magyar nyelvvel miatta. A dráma szereplői arcok és képek lesznek, a széthulló család képes puzzle-darabjai és a keleti megapolisz, a "mágikus odaát" képei, ahova az asszony egy új élet reményében indul. Kíváncsian várjuk a történet kifejtését: vajon megtalálja-e amit keres, vagy ott is csak önmagába botlik?
Török Ferenc
A film 2012 februárjában kerül a mozikba a Mozinet forgalmazásában.
nyomtat

Szerzők

-- Bársony Márton --


További írások a rovatból

Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés