bezár
 

gyerek

2011. 05. 17.
Bogyó és Babóca - 13 új mesefilm
Előbemutató az első Országos Gyermeknapi Rajzfilmünnepen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A KEDD Animációs Stúdió tavaly mutatta be Bartos Erika népszerű meséiből készített rajzfilmsorozatát. A tizenhárom epizódból álló mesefilm az elmúlt év egyik legnézettebb magyar mozifilmje lett, sok kisgyerek számára az első meghatározó moziélményt jelentette. Május 29-én, az első Országos Gyermeknapi Rajzfilmünnepen debütál Bogyó és Babóca újabb tizenhárom megfilmesített története.

prae.hu

A KEDD Stúdió hagyományteremtő szándékkal látott neki az első Országos Gyermeknapi Rajzfilmünnep megszervezésének. A kezdeményezés célja a gyermekrajzfilm műfajának népszerűsítése. A rendezvény kulcseseménye az óriási rajongótáborral rendelkező csigafiú és katicalány újabb történeteit bemutató mesefilm vetítése – ezen a napon közel harminc magyarországi moziban lesz látható Bogyó és Babóca második szériája.

Talán nem árulunk el nagy titkot, ha megsúgjuk, hogy az új epizódokban felbukkan majd többek között Mókus Regő, Kata, a sárga katicalány, Milla, a hóbogár és lesz jelmezbál meg tornaverseny is. A két főszereplő persze továbbra is Bogyó és Babóca, akik mindig a barátság, az önzetlenség és a segítőkészség értékeit közvetítik kalandjaikkal. A történetek ismét Pogány Judit utánozhatatlan hangján elevenednek meg, a zenei aláfestést pedig az új részekben is az Alma együttes készítette.Vagyis minden folytatódik úgy, ahogy elkezdődött – kár is lett volna változtatni a bevált recepten, hiszen az első mesefilm nagyon sikeres volt, az Uránia moziban még mindig műsoron van. A keddi sajtóvetítés utáni sajtótájékoztatón M. Tóth Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Balázs Béla-díjas egyetemi tanára, a KEDD Stúdió vezetője (és a mesefilmek producere) elmondta, hogy a Bogyó és Babóca olyan mesefilm, amely – a manapság bevett gyakorlattól eltérően - valóban a kisgyerekeknek szól, és nem a szüleiknek. Ezért vannak például a rövid történetek szusszanásnyi szünetekkel elválasztva egymástól. Ilyenkor lehet pár percig zsivajogni, kiabálni, „nemodafigyelni”, hiszen a kicsik filmnézési rutinja még nem olyan, mint a felnőtteké, nem tudnak hosszan koncentrálni egy történetre, még akkor se, ha az éppen a kedvenc mesehőseikről szól. Ugyancsak ezt a célt szolgálja a kevés vágás, a kevés közeli kép, az egyszerű szerkezet, a lelassított tempó.Az új epizódok elkészítését a KEDD – a filmszakmában egyedülálló módon – önerőből finanszírozta, minden külső anyagi támogatás nélkül. Akárcsak a Rajzfilmünnep megszervezését. A kezdeményezés népszerűségét mutatja, hogy országszerte közel harminc mozi csatlakozott az eseményhez, ahol nem csak vetítések, hanem mindenféle családi programok várják majd az érdeklődőket május 29-én. Lesz jelmezverseny, kézműves foglalkozás, sőt Pécsett és Egerben gyermekszínházak is előadják Bogyó és Babóca kalandjait. A két erdei cimborán kívül látható lesz sok régi ismerős is, a Magyar Televízió archívumából tíz régi nagysikerű rajzfilm közül választhattak a mozik, melyeket szintén műsorra tűznek az ünnep alkalmából.

A KEDD kiemelt tevékenységének tekinti a magas szakmai igénnyel készített gyermek- és ifjúsági animációs filmek gyártását, valamint az óvodás és iskolás korú közönség vizuális nevelését, szakkörök, klubok, események, fesztiválok szervezését. A Bogyó és Babóca történeteit feldolgozó mesefilm és a Rajzfilmünnep is ennek a törekvésnek az eredménye.

Végül még egy jó hír a rajongóknak: Bogyó és Babóca történetei hamarosan folytatódnak – könyvben és filmen egyaránt!
nyomtat

Szerzők

-- Boczán Bea --


További írások a rovatból

Szinvai Dániel: Párhuzam
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés