bezár
 

film

2011. 06. 14.
Indul a jubileumi KAFF
10. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, 7. Európai Animációs Játékfilm Fesztivál, 2011. június 15–19., Kecskemét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az animációs filmek szerelmesei június 15. és 19. között ismét ünnepelhetnek, hiszen a Kecskeméti Animációs Fesztiválon tizedik alkalommal újra terítékre kerül a legfrissebb hazai és európai termés. Ezen felül kísérőprogramokban sem lesz hiány, így aki minden filmet, workshopot, kiállítást és szakmai tanácskozást meg akar tekinteni, annak fel kell kötnie az alsóneműjét! Ez utóbbiakról próbálunk most rövid bemutatót tartani.
Természetesen a gazdag kínálat miatt a teljesség igénye nélkül igyekszünk felsorolni a legfontosabb eseményeket, melyek megtekintése mindenképp ajánlatos, amennyiben ellátogatunk Bács-Kiskun megyébe.

Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját ünnepeljük idén, így a nemzetközi emlékév kapcsán a 10. KAFF szervezői úgy döntöttek, a jubileumi mustrát a zenének szentelik, ennek kapcsán az animációs filmek hangi világa kerül a figyelem fókuszába. Az animációs film és a hangsáv kapcsolatába a többszörös Oscar-jelölt és -díjazott kanadai zeneszerző, Normand Roger fogja bevezetni a KAFF közönségét egy filmvetítéssel kísért előadás keretében, aki az öko-animációiról híres kanadai rendező, Frédéric Back állandó zeneszerző-társa, továbbá olyan világhírű alkotók filmjeiben működött közre, mint a 2009-es KAFF zsűrijében is részvevő Co Hoedeman vagy az orosz származású Alexandr Petrov.



A Missed Aches című kisfilm zenéjét is Normand Roger komponálta

A 2011-es mustrán a fesztivállal karöltve a SZAFT (Szabad Animációs Filmkészítők Találkozója) is szervez programokat, a Vissza a szülőföldre elnevezésű válogatásban pedig elszármazott magyar animációs alkotók életművéből szemezgetnek. A 10-es szám jegyében plakátpályázatot hirdettek diákok számára, a legjobb alkotások pedig megtekinthetőek lesznek.
 


Egy plakát a díjazottak közül (Kondacs András munkája)
 
A Panoráma programok keretében válogatásokat láthatunk többek között az elmúlt tíz év cseh animációs filmjeiből, a 2010-es Anilogue díjnyertes alkotásaiból, fiatal szlovák filmkészítők műveiből, a 2009-es és 2010-es Annecy Fesztivál díjnyertes darabjaiból, a szintén 2009-2010-es Busho animációs felhozatalából, a tavalyi Londoni Animációs Fesztivál díjnyertes filmjeiből, valamint végül, de nem utolsó sorban a Kecskemétfilm Stúdió alkotásaiból. Utóbbiból jó sokat, hiszen a 2011-es év kettős ünnep, ugyanis a tizedik KAFF mellett az említett műhely is kerek évszámot ünnepel, megalakulásának negyvenedik évét. A jubileum jegyében az idei fesztiválprogramba összeválogatták az előző kilenc fesztivál díjnyertes filmjeinek a legjavát, illetve a stúdió eddigi legsikeresebb darabjaiból is levetítenek majd egy csokorra valót.


 
Vizipók Csodapók és barátai is előkerülnek

Sor kerül még Szalay Péter Balázs Béla-díjas rendező dokumentumfilmjének, az Átrajzolt filmnek a premiervetítésére is. A film a magyar animációs filmgyártás hőskora és aranykora előtt kíván tisztelegni a Pannónia Filmstúdió történetének fölelevenítésével. A filmgyártás államosítása után az ötvenes években megszülető Pannóniát, amely a hetvenes-nyolcvanas évekre a világ egyik legjelentősebb animációs stúdiójává nőtte ki magát, a munkatársakkal készült riportok, archív felvételek és természetesen a mindenki által ismert kultikus animációk segítségével idézzük meg. Az alkotók mellett a visszaemlékezések és az archív dokumentumok révén betekinthetünk olyan máig népszerű retró TV-sorozatok, illetve egészestés filmek kulisszái mögé, mint a Gusztáv, a Kockásfülű nyúl, a Mézga család, illetve a Hugó, a víziló, a János vitéz, a Lúdas Matyi vagy a Kis Vuk.


Retrospektív programokban sem lesz hiány, Cakó Ferenc, Georges Schwizgebel, Háy Ágnes, Jankovics Marcell, Michel Ocelot, Monique Renault, Orosz István, Raoul Servais, Richly Zsolt, Szilágyi Varga Zoltán és Tomm Moore műveiből is szemezgethetünk.

Fesztivál ideje alatt minden nap jelentkezünk majd fesztiválnaplóval, addig a KAFF teljes programja napi bontásban itt tekinthető meg.

nyomtat

Szerzők

-- Muchichka László --


További írások a rovatból

A 14. Frankofón Filmnapokról
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán

Más művészeti ágakról

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés