bezár
 

film

2011. 06. 16.
Mérlegen az animáció - KAFF Vol. 1.
A jubileumi KAFF margójára (2011. június 15. – 1. nap)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy filmfesztivál él, mozog és ünnepel Magyarországon. Jóérzés ezt leírni annak fényében, hogy enyhe agóniában vergődő filmgyártásunknak már oly sokszor keltették halálhírét, pláne mostanában. Az animáció persze más – mondhatnánk -, de ettől még ugyanazon anya, a mozgókép gyermeke. A csöppség pedig köszöni, jól van, a 10. KAFF alkalmával ismét bizonyítja ezt.
Az egészen vasárnapig tartó rendezvény fő helyszínén, a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ aulájában már az első nap kora reggeli óráiban is nagy tumultus volt, köszönhetően a gyerekzsűri tagjainak, akik majd’ negyvenen, egyenszínű narancssárga pólójukban rögvest telecsicseregték a fesztiválközpontot.
 
"Munkára" készülnek a fiatalok

A fisztivál kezdetét jelentő hivatalos ünnepségre is viszonylag korán, 10 órakor került sor, amelyet Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke nyitott meg. Beszédében a politikus kitért arra, hogy a fesztivállal együtt szintén jubileumot ülő (egyébként 40 esztendős) Kecskemétfilm Stúdió milyen áldozatos munkát képvisel az elmúlt évtizedekben, amely műveket és életműveket próbál létrehozni -megtartani -megidézni.
 
A Csík zenakar húzta a talpalávalót a megnyitón

Utóbbira jó példa, hogy rögvest az ünnepség után sor került a 70 éves Jankovics Marcell köszöntésére, aki előtt legelőször egy retrospektív vetítéssel, majd egy rendhagyó életmű-kiállítással tisztelgett a KAFF, ez a kiállítás csak a kezdetét jelentette annak a számos tárlatnak, amely a fesztiválon bemutatásra kerül.

Jankovics Marcell számos hőse, például János Vitéz is előkerült a kiállításon

A KAFF-on zajló 7. Európai Animációs Játékfilm Fesztiválon a nemzetközi zsűri döntése alapján versenybe került többek között a részben Kecskeméten készült spanyol Chio and Rita, két francia animáció, a Sztorizó Show és az Eleonóra titka, valamint A padláson című cseh bábfilm, melyek közül az első gall filmet rögvest megtekinthették az érdeklődők. A rendkívül bájos egészestés film célközönsége meglehetősen nehezen belőhető, mert a nagyon gyermeki történetet kezd el mesélni, tételesen azt, hogy az élénk fantáziával bíró Laurent, aki kiválóan tud mesélni lurkóinak űrlényes-hercegnős-kommandós-delfines történeteket, gyermekei elküldik a TV mesemondó vetélkedőjébe. Innentől a sztori már inkább felnőttes, ugyanis hősünknek az első helyért meg kell vívnia lelkiismeretlen, csaló és hazug kollégájával, ez a küzdelem pedig már inkább felnőttpoénokkal operál.
 
A Sztorizó Show volt az első európai versenyfilm

A versenyprogramot követően két újabb retrospektív vetítésre került sor, Georges Schwizgebel és Raoul Servais legjobb munkáiból is szemezgethetett a fesztivállátogató, akárcsak a CIDAF 2009-es és 2010-es díjnyertes kínai animációs rövidfilmjei közül, melyek külön sajátossága volt, hogy szinte a levetített alkotások felében főszerepet játszott az alkohol, hol ivóba betérő katonák, hol tréfás szellemek környezetében. Úgy tűnik, a több mint egymilliárd lélekszámú országban kardinális problémává nőhette ki magát az alkoholizmus, hogy káros oldalának bemutatása az animációs filmek közé is bekúszott.

A verekedés a sizipói fogadóban már nevében hordozza, miről is szól

A vetítések mellett hagyományosan számos egyéb rendezvény, zenei és színházi előadás, kiállítás és szakmai kerekasztal zajlik majd Kecskeméten a következő napokban. Ismét megtartják a Szabad Animációs Filmkészítők Találkozóját (SZAFT), amelyre a nem szakmabeli animációs filmkészítők jelentkezhettek megkötés nélkül, bármely animációs technikával készült alkotással. Ezek közül egy kiemelt szerepet kapott az első napon, Cakó Ferenc homokanimációs show-val szórakoztatta a nagyérdeműt, mely után a magyar rövidfilmes versenyprogram levetítésére került sor, közel teltház mellett a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ Színháztermében.
 
Fotóinkat a fesztivál Facebook oldaláról szedtük, mely a KAFF hivatalos honlapja mellett frissülő hírekkel csábítja még négy napig az animáció iránt érdeklődőket.
nyomtat

Szerzők

-- Muchichka László --


További írások a rovatból

Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Prikler Mátyás: Hatalom

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés