bezár
 

gyerek

2012. 05. 31.
Gyermekszínjátszó Fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Huszonkét gyermekszínjátszó-csoport – köztük három határon túli – mutatkozik be a 21. Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Fesztivál országos gáláján, amelyet pénteken és szombaton rendeznek Pakson, a Csengey Dénes Kulturális Központban.
A Magyar Drámapedagógiai Társaság huszonegyedik alkalommal rendezi meg a gyermekszínjátszók felmenő rendszerű versenyét. Az idei annyiban tér el a korábbiaktól, hogy anyagi okok miatt a megyei fordulókat nem követte regionális, a zsűri a megyei versenyek legjobbjait válogatta be az országos gálára - mondta el Hefner Erika szakmai igazgató csütörtökön az MTI-nek.

A fesztiválon egy-egy Szlovákiában, Szlovéniában és Kárpátalján működő csoport mutatkozik be, illetve tizenkilenc hazai gyermektársulat. A házigazda megyét, Tolnát az alsónánai drámatagozatos iskolában működő Nánai Garabonciások képviselik, akik többször voltak már résztvevői az országos gálának.

Hefner Erika közölte, hogy a program 470 résztvevővel zajlik. Ez nemcsak színjátszókat jelenti, hanem helyi általános iskolásokat is, akik a vendégeket kalauzolják majd paksi tartózkodásuk alatt.
A gálára bejutott produkciókat nyilvános előadásokon mutatják be a Csengey Dénes Kulturális Központ színház- és Art-termében pénteken és szombaton. A társulatokat a Takács Katalin színművész és Csizmadia Tibor színházi rendező alkotta zsűri értékeli.

Az igazgató elmondta, hogy Pakson korábban, 1992-ben és ’94-ben már rendeztek országos gálát, és több regionális és megyei fordulónak is helyet adott a város. Akkor is, most is arra törekedtek, hogy ne versenynek érezzék a részt vevő gyerekek, hanem "legyen igazi fesztivál hangulat, hagyjon nyomott bennük, hogy Pakson jártak".

Ennek érdekében pénteken a Szaggató zenekar koncertjére és táncházba várják őket a Paksi Képtárba. Ha az időjárás engedi, ezt jelmezes felvonulás nyitja, fáklyás felvonulás zárja. A fesztivál közös búcsútánccal zárul, amelyen a Csámpai Country Road Club közreműködik. Akik vasárnapra is maradnak azokat a lussoniumi romkertbe várják római kori játszóházba.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Révész Emese: Mentés másként - Könyvillusztráció tegnapról mára
Jean-Claude Mourlevat A Visszafelé-folyó című regényéről
Huszti Gergely: Mesteralvók hajnala. Ciceró Könyvstúdió, 2019
gyerek

Kiállítás a gyermekmentő vonatról
Kiút a nélkülöző magyar gyermekeknek

Más művészeti ágakról

art&design

"A rajzolás főleg annak konfigurációja, amit látunk"
Paul Cézanne (1839-1906) rajzaiból és akvarelljeiből nyílik kiállítás nyáron a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA)
art&design

Gyíkok* Gyíkok*
A magyar performansz története 1966–2018 (10): Szerbiai magyar performansz: Aiowa csoport (1988-92)
art&design

Rejtőzködő kiállítóterek I. élőben és virtuálisan Rejtőzködő kiállítóterek I. élőben és virtuálisan
aqb, ProjectSpace – Mátrai Erik: „Ellipszisek”
irodalom

Édesvízbe zárt Neptun Édesvízbe zárt Neptun
Nádasdy Ádám, A szakállas Neptun, Magvető, 2020.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés