bezár
 

irodalom

2013. 03. 09.
Szarvasgombát kaviárral még véletlen se
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Azt mondja a Facebookon a Finta, hogy Cserna-Szabó főz ma este. Megkérdezem, hogy mit, mert úgy készülök, na jó, elárulja, lucskos káposzta lesz, én meg hálából viszek hozzá egy csokor erőset. Akkor még nem tudom, hogy mellélövök ezzel a paprika-dologgal, mert utóbb kiderült, hogy nem való bele, legalábbis poralakban, de hát ez nem is por, sok apró Chili Santa Fe, való bármibe. Így hangolódtunk az estre, Cserna-Szabó András új könyvére, Szíved helyén épül már a Halálcsillag – Unortodox love story. A szakáccsal Király Levente, a kötet szerkesztője beszélgetett 2013. március 6-án 19 órától a Nyitott Műhelyben.
Ha oda belépsz, nincs kivétel, rögtön éhes leszel, beindul a feltételes reflex, Finta meg a rakottkrumplija, enni fogsz előbb-utóbb. Egyszer a borscs, máskor a csülkösbableves, nem menekülhetsz. Belépek, ledönt a káposztaszag, klassz, pont erre vágytam, megadni magam valami ilyesminek. Sürgetném a kezdést, és mintha megéreznék, nem kell kibekkelni negyedórát se, már csenget is az angyali Laci. Kicsit elfogódott, ahogy szokott, kacsint az oszlop mögül, Király Levente pedig belecsap a lecsóba. Képzavar, merthogy nem lecsó van, de ha azt mondom, bele a lucskosba, még félreértenéd.

Nem játszom rá a szaftos részekre, szóval úgy kezdi a Király, olyan, mintha disznótorosba csöppentünk volna. Aki a konyhában van, legyen szíves megkeverni, amit a tűzhelyen talál. Tipikus erdélyi étel, nulla paprika – itt jöttem zavarba –, van helyette csombor és kapor. Elmeséli, hogy egyszer Bächer Ivánnal főztek lucskos káposztát nyilvánosan, és amikor csak simán beletették a húst a vízbe, felhördült a tömeg, hát hova lesz a lepirítás, ráadásul mi az, hogy nem lesz benne hagyma, paprika. A mi szerzőnkre térve, nála az élet efféle élvezete fontos téma, de egyszerű kajákon élő pesti íróból hogyan lesz olyan, aki szarvasgombát eszik kaviárral? Nem eszik, mondja, az egyszerűségben felcsillanó zsenialitást keresi a gasztronómiában. A témát meg is kellett húzniuk, irtani belőle, mert túl sok volt a kötetben, Cserna-Szabóban ugyanis a szép- és a gasztroíró, mint Twin Peaksben a BOB, egymásba közlekedik. Az egész magyar irodalom szügyig jár a pörköltben, mondja, és Királyra néz, nem nézi, felméri, végig a lila ingét, az embereket mindennél jobban ételekkel lehet jellemezni.

Westernregény köré íródik a mai Budapesten játszódó történet, de van-e magyar western? Régi műfaj, meséli Cserna, egyidős a vadnyugati legendákkal, a filmben az író is jelen van, szerepel, mint Clint Eastwood a Nincs bocsánatban. Magyar western is létezik, de az inkább paródia, például A néma revolverek városa, ami viszont nem tartozik a Rejtői első vonalba. A filmekben minden korszaknak megvannak a remekművei, az irodalomban nem találni ilyet. A Halálcsillag is paródia, az író próbálta beemelni a jelen nem lévő műfajokat, western, krimi, horror, pornó – hiánypótló könyvet akartam megalkotni. A sznob, konzervatív, elit irodalommal szemben folyamatosan vállalni kell a harcot. Szerb Antal szerint annyira alantas dolog detektívregényeket olvasni, mint utcagyerekekkel golyózni a téren, majd írt egy remek detektívregényt. Cserna legfőbb problémája, hogy szeret olvasni, de csupa olyasmit, ami annyira távol áll a magyar irodalomtól, hogy az szinte áthatolhatatlan, ezért csinálnia kellett egy vadnyugati kuplerájt. Nagyon hasonlít rá a főhős, ezt elismeri, de az nem ő. Például a krimik iránti rajongás egyáltalán nem jellemző rá, azt a vonást Babiczkyról mintázta.

Western és pornográfia, ahogy Kispál énekli, az egyetlen forradalmár vagyok a városban, valami ilyesmi forradalmárnak tartja a szerzőt Király. Emlék Bundás, a főhős, egy sárga kacsának magyaráz krimikről a kádban, esszészerű szövegekkel soroz meg egy ebben a témában a földön leginkább képben lévő gumikacsát. Schopenhauer, Spinoza Cserna-Szabó nagy szerelmei, elmondja, melyik miért.

Van egy fater, aki elköltözik otthonról, vidéki állatorvos, egy délalföldi kisvárosban, húsz évig nem kerül elő. Az a cinizmus, ami Schopenhauernél megjelenik, rokon a krimiben megjelenő cinizmussal. Spinoza rajtam maradt télikabát, hideg boldogságot érzékelek benne, állandóan használnom kell. Belekerül pár olyan dolog a könyvbe, ami a hivatalos kultúrának is része, de ezt erősen lekorlátoztam. Azért figyeled? "Az egyetlen velünk született téveszménk az, hogy azért születtünk, hogy boldogok legyünk", ez bármelyik Sergio Leone filmben tökéletesen elmenne.

A könyv szlogenje: unortodox love strory, hogy is van ez? Mitől unortodox vagy mitől rendes? A szakács, egyszer így hívom, máskor meg úgy, hogy író, ritkán pedig szerzőnek, mintha bizonytalan lenne a különbségben, de jól hangzik szerinte. Például a nemváltás lehet unortodox, a hangsúlyos szereplő nővé változik, egy elképesztően gusztustalan történetbe keveredik, viszont ő az egyetlen szereplő, aki megtalálja a boldogságot. Igaz, a Hamis Csöcsökké alakulása a Vérnősző Barmok punkzenekarnak is átalakulás, méghozzá tömegesen, a Sex Pistolst próbálják ötvözni a Boney M-mel.

A mai írók körében népszerű eltölteni valamennyi időt Kolozsváron, miért épp Kolozsvár? Már korábban is sokat voltam ott, meséli az író, apám, nagyapám is ott születtek. Nekem dolgom volt arrafelé, a családi ügyeket akartam magamban rendbe rakni. Nagyapám könyveit tartottam a kezemben, dedikálásokkal teli könyveket, és arra gondoltam, de jó lenne itt maradni vagy fél évig, megtudni, hol működött az ellenzék, akikkel ő napi kapcsolatban volt. Kellett ez a fél év, hogy a Halálcsillagot befejezzem, mert itthon mindig van valami, ami elvonja a figyelmedet. Ez az időszak két-hároméves munkával ért fel, könyvtárban töltöttem a napot, néha elszaladtam sörért, puliszkáért, aztán mentem a Bulgakovba. Elkezdtem a helytörténetet olvasni, kijött belőle egy csomó kolozsvári novella.

A Cserna-Szabó egyszer azt mondta, hogy regényt soha nem fog írni, ő egy igazi, becsületes novellista lesz. Mi változott? Soha többet nem írok regényt, válaszolja, Király pedig elkeseredésének ad hangot az egész kiadó nevében. A próza csúcsa a novella, íróként, olvasóként is novellista vagyok, magyaráz a szerző, a csiszolt gyémánt abban van. Hiába a gyémánt, eladhatatlanná vált a vers, esszé, novella. A Halálcsillag speciális helyzet eredménye – nem fért a szöveg a novellakeretbe. A borító Baranyai András munkája, két elképesztő dög néz le ránk róla. Ez az ötödik könyv, amit együtt csinálnak. Az Albatrosz-sorozat volt a minta, mely1963-ban indult, majd a Rejtő-életmű, Chandler és a krimi felé kanyarodott. Már gyerekként is nagyon tetszettek neki az izgalmas borítók: rulettkerék, pisztoly, meztelen nők. Szegedi nagymamája krimirajongó volt, de ezeket a köteteket nem a könyvespolcon tartotta, hanem eldugta a konyhaszekrényben. Cserna-Szabó ilyesféle elnyűtt Albatroszosnak szerette volna a borítót, mert sokra tartja, amin meglátszik a használat, antikváriumban is csak olyat vesz meg. Legszebb látvány, ha egy vécéablakban meglátja a könyvét, lepecsételve borral, kávéval, pörköltszafttal, miegyébbel. A cím, a Halálcsillag, a Hamis csöcsök zenekartól idézet. A Star Wars eposz olyan hivatkozási alap, mint a Biblia, a görög mitológia – mindenki érti, csak kimondod, hogy szőrös vagy, mint Chewbacca, és tudják, miről van szó.

Most kerüljön habarás a káposztába, ezzel lép meg a szerző, ha vége van a műsornak, vacsora lesz. És tart is még egy kicsit, a könyvből Kádas József olvas fel, a huszadik pontot. Az a rész nagyon jó benne, hogy Sophie, a paradicsomszínű szakácskötényt leszámítva, anyaszült meztelenül állt konyhámban a Karancs 3T típusú gáztűzhely előtt. Kislányos mosollyal, közepes hőfokon pirította a szalonnát a rézserpenyőben. Mikor a szalonna világosbarna lett, lyukas kanállal tálba szedte. Én is pont így szoktam, pirítani közepes hőfokon. A taps elhaló végénél startolok a konyha felé. Nem számítottam arra, hogy nem volt elég befelé végigköszöngetni mindenkit, most megint újak állnak elém, Kemény, Grecsó, Nyáry, beléjük akadok, pedig én tényleg csak a konyháig akarok eljutni a kislábosommal. Nem lábos, hanem műanyagdoboz, hoztam magammal, hogy vigyek. Igazolásnak. Mert hiába mondom folyton, hogy Fintánál ez van, otthon körbeszaglásznak, és nem hiszik el, kizárt, hogy könyvbemutatón voltam.

Fotó: Bach Máté
nyomtat

Szerzők

-- Vécsei Rita Andrea --


További írások a rovatból

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés