bezár
 

film

2013. 09. 20.
Éhes újságíró mangós kaláccsal álmodik
Chili vagy Mango: új, kizárólag okostelefonon nézhető vígjátéksorozat indul
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A lisztérzékeny cukrászlány olyasmi lehet, mint az absztinens pultos – legalább sosem esik kísértésbe. Ezt ugyan nem tudtuk meg, de hátha éri ilyesféle megvilágosodás Lilit, a Chili vagy Mango című, első magyar interaktív vígjátéksorozat női főszereplőjét, míg a férfi főhős, Zénó ugyanolyan lelkesen kóstolgatja a nőket, mint az ételeket. Az egyelőre kizárólag okostelefonon nézhető és alakítható sitcom sajtótájékoztatóján jártunk 2013. szeptember 18-án a Toldi moziban.
Nem marad időm reggelizni, amiért morcos is vagyok, de – ki fog derülni – jól jártam. Még akkor is, amikor Zénó (Poroszlay Kristóf) átszellemülten ízlelhet valami ambróziához mérhető süteményt (a Pomo d’Oro étteremben) a mozivásznon; valóságos kínzás éhes újságírónak olyan sorozat sajtótájékoztatóján ücsörögni, amelynek az egyik főszereplője ételkritikus, a másik meg cukrász. Utóbbi Murphy hálójában vergődik: a 21 éves Lili (Michl Júlia) mindig is tudta, hogy a sütemények tündérkirálynője szeretne lenni, ám kiderül, hogy lisztérzékeny. Paradox helyzet, ám a férfi főhős élete már jóval konzisztensebb: igyekszik mindent maximálisan kiélvezni, legyen az gasztronómiai vagy csábítási feladat. Hogy sikerül-e nekik, amit szeretnének, és hogyan, azt mi, nézők dönthetjük el.
Sajtótájékoztató a Toldi moziban (Fotó: Bach Máté)

Elsőként Horvai Mátyás producer szólal fel; felmerül a kérdés, "mit keres egy éltes úr a sok csillogó szemű fiatal között". Ő maga informatikus, de mindig is vonzották a művészetek, így amikor a Chili vagy Mango megálmodói, Ipacs Gergely és Lőrincz Nándor szerettek volna egy olyan sorozatot forgatni, amelyben a nézők is beleszólhatnak a sztoriba, örömmel segítette őket, mert ugye ehhez ki kellett találni egy alkalmazást. Így alakult meg a Filmdrops Kft., jött létre a letölthető szoftver és maga a sorozat, amit tavaly nyáron forgattak.

A Chili vagy Mango műfaját tekintve szituációs komédia, ám egyben játék is, mert a nézők dönthetik el, hogyan alakuljon a történet. Ehhez olyan alapsztorit kellett választani – meséli Lőrincz Nándor –, amelyben az alany folyamatosan döntéshelyzetbe kerül, így esett a választás a randevúra. Zénónak kapóra jön, hogy ételkritikus, munkája során inkább koncentrál bájos vacsorapartnereire, legfeljebb háklis főnöknője (Fullajtár Andrea) szegheti kedvét (igen, néha bérkritikára kényszerülnek a gasztronómusok). Lili pedig gluténmentes ételeket, recepteket és életmódot keres, de a férfiak, akikkel emiatt találkozik, inkább őt szeretnék, mint tanácsokat adni.

Adott tehát egy nőcsábász és egy igazi naiva, és mi, nézők jóindulatunktól és persze aktuális hangulatunktól függően hozhatjuk őket kínosabbnál kínosabb helyzetekbe. Ezt a megfelelő pillanatokban kellően cuki emotikonok jelzik a kimerevített képernyőn, így tudjuk eldönteni, merre ágazzon a történet, melynek 9 epizódja 72-féle kimenetelt rejt magában. Ha nagyon gyorsan döntünk, "Villámkezűek" lehetünk, ha pedig megtaláltuk egy epizódon belül az összes lehetséges történetvariációt, "Nyomozók" – így jutalmazzák az alkotók a nézőket.

Mindez nagyon szép és jó, mellesleg narratológiai szempontból is nagyon tanulságos, a gender-olvasatról nem is beszélve: Lőrincz Nándor elmondja, hogy mind férfi, mind a női szemszögből szerették volna ábrázolni a szituációkat. Fullajtár Andrea is felszólal, aki elsősorban a stábot dicséri: nagyon rugalmasak és megértőek voltak. Kiemeli a szereppel kapcsolatos nehézségeket: nem volt könnyű olyan karaktert találni, ami koherens az összes lehetséges történetvariációban – de sikerült neki.
Michl Júlia és Poroszlay Kristóf a Toldi mozi előtt
(Fotó: Szalkai Adrienn, szalkaigraphic.blogspot.hu/)

Belenézhetünk az első részbe is: Zénó egy durcás kutyamániás lányt próbál betörni, Lili pedig egy idióta dietetikussal kísérel zöld ágra vergődni, ám zöldnek maximum azt a gusztustalan turmixot nevezhetjük, amit az egzaltált és agresszív táplálkozás-szakértő próbál a lányra tukmálni, saját magával együtt. A szituációk életszerűek, mindannyiunk számára ismerősek (sose próbálj néven szólítani valakit, aki megkérdezi, hogy emlékszel-e rá!), az egészséges életmódra buzdítás túlkapásai pedig nem egy embert kergetnek idegrohamba, úgyhogy egy epizódból nagyjából meg is tudom állapítani: kifejezetten jól sikerült alkotásról van szó, amely mind a sitcom műfajában, mind játékként megállja a helyét (eltekintve az Így jártam anyátokkal-áthallásoktól, amit lelkesen néztem a hetedik évadig, és tényleg imádtam, csak egy idő után frusztrált, hogy az én életem és magánéleti felsüléseim gyakorlatilag párhuzamosak Tedével, így babonából inkább megvontam magamtól a sorozatot), ráadásul kifejezetten szépen fényképezték és megfelelő karaktereket találtak hozzá, sem a szituációk, sem a dialógusok nem erőltettek. Bár, ha belegondolunk – ahogy Michl Júlia elmondta –, a női főszereplőt alakító színésznő maga is lisztérzékeny, úgyhogy nem volt nehéz beleélnie magát a szerepbe. Poroszlay Kristóf pedig úgy áll a gasztronómiához, hogy "nagyon szeret enni", amit megértünk, főleg, amikor kint mangópürés-füstölt sonkás kalács vár az elmaradt reggeli helyett. Akinek nincs okostelefonja, az esetleg tableten tudja még nézni, mi történik Lilivel és Zénóval, és mivel az alkotók fejében már megíródott a 2. évad, akkorra talán már nekem is lesz okostelefonom.

Chili vagy Mango, az első interaktív sorozat.

Töltsd le ingyen Google Play-ről (http://bit.ly/1dNukq7), vagy az App Store-ból (http://bit.ly/19aczLZ). Az epizódok hétről hétre jelennek meg.

Induló évad, 9 epizód, 72 féle történet, 164 perc

Főszereplők: Michl Júlia és Poroszlay Kristóf; további szereplők: Fullajtár Andrea, Réti Adrienn, Keresztes Tamás, Trokán Nóra, Stefanovics Angéla, Kovács Lehel 

Rendező és forgatókönyvíró: Ipacs Gergely és Lőrincz Nándor

Trailer: LINK.

További információk: 
https://www.facebook.com/ChiliVagyMango.


 
nyomtat

Szerzők

-- Nagy Márta --


További írások a rovatból

Alex Garland: Polgárháború
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán
Hayao Miyazaki: A fiú és a szürke gém

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés