bezár
 

építészet

2007. 06. 21.
Betonfények a lélek láthatárán
Bruder Klaus-kápolna, Mechernich-Wachendorf, Észak-Rajna–Vesztfália, tervező: Peter Zumthor
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Betonfények a lélek láthatárán Kápolna a falu határában. Kézzel rakott, durva beton, megfeketedett, esőtől nedves falak, ablak nélküli sötét helyiség. Helyi mesterek építették, éjt nappallá téve egy ötszáz éve élt remete emlékére. Elbeszélő leírás egy épületről és egy szentről.
kápolnaKlaus, ahogy Flüei Szent Miklóst nevezték, XV. században élt, parasztcsaládból származó keresztény misztikus, a svájci hegyek közt élt remete. Gyermekkorában látomásai voltak. Megjelent egy látomásában   a ranfti torony, amit később egész életében keresett, amit élete végén a remeteségében talált meg. Egy másik alkalommal, az elbeszélések szerint, az anyaméhben volt, és egy csillagot látott az anyja fölött az égen ragyogni.

boksaA 12 méter magas tornyot csömöszölt betonból építették. Hasonlóan, ahogy annak idején vályogból készítették a vert vagy tömésfalakat. Az üreg kérgét alkotó betont, acélhálóval megerősítve, 50 cm magasságig emelték, úgy, hogy a beöntött betont folyamatosan döngölték, csömöszölték. Mikor az 50 centiméter magasságú falszakasszal elkészültek, a zsalut felfelé kúsztatták, hogy a következő sort is elkészítsék. Ezáltal a betonfal száradás után a felületén hordozza ezeket a rétegeket. 24 réteg, 12 méter magasan.

építésKlaus hosszú utat járt be, míg elérkezett Ranftba, a látomásbeli toronyhoz. Fiatalkorában katonaként háborúban vett részt. Majd később megházasodott és tíz gyermeke született. Bíró és tanácsos volt szülőföldjén a háborúk utáni időkben. Nem tudott elszakadni látomásaitól és a küldetésétől, végül elhagyta családját, hogy életét Istennek szentelje. Felesége megértette döntését, ésőbb életében felkereste még őt a zarándokhelyén.

belsőA fát, ami az épület tartózkodási helyének a formáját adja, boksába rakták, ehhez előzetesen egy sík területet kerestek. A vastagabb fákat, törzseket rendesen középre helyezték. A fát úgy hordták egymásra, hogy a kialakuló üreg az anyaméhre hasonlítson. Miután elkészült a teljes épület és kiszáradt a beton, a boksát begyújtották egy vízszintes nyíláson keresztül, így a füst eltávozott a meghagyott nyílásokon, a fa szépen kiégett, magaután hagyva nyomát a betonkérgen. Lenyomatát. Színét. Szagát. A nyílás felül megmaradt. A fény, az eső és a hó szabadon jöhet be az épületbe, viszont ha föltekintünk a helyiség homályából, azt a fényt látjuk, amit Klaus a látomásában.

csillagEz az ingatag farakás tartja a nehéz, masszív betonkérget, míg az épület elkészül. Miután a ház áll, a tartószerkezet hamuvá és füstté válik. Akár arra is gondolhatnék, ahogy az élete váza, a múltja tűnik el a megtalált küldetése alatt, úgy hogy nyomában, emlékében örökre megmarad.

felület2Átalakulás, nemcsak lenyomat: a boksában kiég a fa, faszénné válik. Erősebbé, ellenállóbbá. Az atomi lényege viszont megmarad ugyanannak. Porrá és hamuvá válik. Ahogy a test is. A betonkéreg a szilárd lélek is lehet, és a jövője is.
A betonkéreg nem lehetne a farakás nélkül, a farakás maradhatna farakás, cél nélkül, magában.

felületKlaus végül megtalálta nyugalmát és élete utolsó 20 évét töltötte remeteségben. Nem vett magához táplálékot, az egyedüli, amit magához vett, az Eucharisztia volt.
Később a ranftiak kápolnát és egy remetelakot emeltek neki. Bölcsességét elismerték, az akkori nagyhatalmú vezetők felkeresték és tanácsot kértek tőle.

bejáratValahogy így van ez az épület is: első látásra semmitmondó betonkocka a pusztában, belül szűk, hideg, durva környezet. Mégis, ha a látogató betéved, a hely szelleme megállásra készteti. A rideg fal megtapintására, és fölemeli a tekintetet az ég felé. Egyszerű, igénytelen épület, mégis, a benne rejlő bölcsességek és hagyományok messziföldről vonzzák a nagyhatalmú okos építészeket, zarándokokat.

külsőA kápolna és a hely, ahol a magányt és a békességet megtalálta Klaus, 600 km-re van egymástól. Az itteni parasztcsaládok és mesterek tiszteletük jeléül emelték az épületet. A svájci Peter Zumthor-t bízták meg a szent hely megalkotásával. Az épületet Hermann Josef Sheidtweiler, családja és barátai építették.
utolsó vacsora

Fotó: Thomas Mayer
nyomtat

Szerzők

-- Árvai András --


További írások a rovatból

építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Beszámoló a 18. Velencei Építészeti Biennáléról
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is

Más művészeti ágakról

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés