bezár
 

gyerek

2013. 12. 09.
Ha nincs, akkor mindjárt kéne: Mi az?
Időfutár 2. - Könyvbemutató és eredményhirdetés
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Valóban zombik laknak a Sigray Jakab Gimnázium zombivécéjében? És ki lett az Időfutár videópályázat győztese? Többek között ez is kiderült 2013. november 30-án a Tranzit Kávézóban. A műsort Péczely Dóra vezette, Scherer Péter felolvasott, Kemény Zsófi slammelt, és a sok értékes nyeremény gazdára talált.
Az idő valóban olyan, hogy "ha nincs, akkor mindjárt kéne" – Kemény Zsófinak az esten is elhangzott szavaival élve  –, de most hely is alig van, ugyanis a Tranzit zsúfolásig telt. Péczely Dóra, a Tilos az Á Könyvek főszerkesztője köszönti a vendégeket, majd rövid bevezetőjében elmondja, hogyan, miért is alakult meg a Pagonyon belül az új kiadó, melynek könyvei a tizenkét éven felüli korosztálynak szólnak majd. A népszerű Időfutár-sorozat első része még pagonyos volt, a most megjelent második rész (A királynő palástja) más tilosos lett.

Ezután Scherer Péter lép a színpadra, aki megkérdezi a jelen levő gyerekeket, ki miért szereti az Időfutárt –  akár a rádiójátékot, akár a belőle készült könyvsorozatot  –, és mivel az egyik gyerek nagyon frappánsan válaszol, ámulva jelenti ki, hogy belőle biztosan könyvkiadó lesz. Majd egy forró csokiért meg kell válaszolni, mi is az a dalek, mert a felolvasandó fejezetben ennek fontos szerepe van – az egyik vendég erre is sikerrel felel.

Aki kérdez: Scherer Péter

A felolvasás során megismerhetjük Tibi előtörténetét a zombivécével, és az is kiderül, hogyan üzenhet az eltűnt Hanna a barátainak – mert e-mailt nem írhat, de nem akarok spoilerezni. Meg hogy szmájlifej van a Vizsolyi Bibliában, legalábbis egy Bulcsú által talált weboldal szerint.

A felolvasás után meglepetésvendég érkezik: Jónás István, a Magyar Rádió vezérigazgatója örül, hogy hosszú idő után újra hallható kifejezetten fiataloknak szóló rádiójáték, valamint közli, hogy december 16-tól folytatódik a sorozat a rádióban is.

Tasnádi István, az Időfutár egyik szerzője

Péczely Dóra ezután a négy szerzőt: Gimesi Dórát, Jeli Viktóriát, Vészits Andreát és Tasnádi Istvánt arra kéri, hogy mutassák meg magukat a közönségnek, majd következik a díjkiosztó. Tasnádi István elmondja, hogy nagyon jó alkotások érkeztek a pályázatra, és ami közös bennük, hogy az alkotók továbbgondolták a karaktereket, és kimondottan jó volt látni, ahogyan megelevenednek.

A szerencsés nyertesek pedig egyéni kategóriában Fülöp Réka és Luca voltak, egy iPadet vihettek haza. Osztálykirándulást nyert – a Yestravel jóvoltából – a Fantasy Guardians csapata Szegedről. Az időfutáros pulóverért a Miklauzic Boldizsárból és Árminból, valamint Magács Vincéből álló csapat jöhetett a színpadra. A Veres Péter Gimnázium 6. a. osztálya teljes létszámmal részt vett a produkcióban, amely nagyon humorosra sikerült, és ezért osztálykirándulást kapott. Rajzfilm kategóriában Dózsa Endre és Márton nyertek stúdiólátogatást a KEDDStúdióba, ahol a pályázatot is zsűriző, ám az esten jelen nem levő M. Tóth Géza kalauzolja majd őket, valamint egy angol tanfolyamot is kaptak az International House-tól. Végül a kézdivásárhelyi Márton Viola is animációs filmet készített, amiért KEDD-DVD-t, stúdiólátogatást és Tilos az Á-könyvcsomagot kapott. A Penészlek Team – Mátyus Arnold, Andrikó Imre és Hajdú Henrietta – rapszöveget írt és adott elő élőben is a helyszínen, ők időfutáros tornacipőt (a not12 támogatásával) és monociklit vihettek haza (a HajtásPajtásnak köszönhetően).

Rap után pedig következzen a slam: a műfaj jellegzetességeinek rövid felvázolása után az est egyik szülinaposa, Kemény Zsófi be is mutatja. Aznap 19 éves, de mint kiderül, a kiadóval és a könyvvel kapcsolatos születésnapok is erre a napra esnek, és a főszerkesztő lányai is hasonló okokból vannak távol (ők az unokatestvéreik születésnapját ünneplik).

Kemény Zsófi
A hanggal kapcsolatos technikai problémák elhárítása után megnézhetjük a nyertes kisfilmeket: villamos gördül a körúton, Beethoven VII. szimfóniája szól, Hanna és Zsófi csetelnek, miközben egy másik, mellettem ülő Zsófi beazonosítja a kisfilmek szereplőit.

Fotók: Nehéz-Posony Ferenc

Kapcsolódó cikkek


nyomtat

Szerzők

-- Nagy Márta --


További írások a rovatból

gyerek

Kertész Erzsi regényéből készült előadás a Vojtina Bábszínházban
gyerek

Az MTA Művészettörténeti Tudományos Bizottságának tiltakozása
gyerek

Új sorozat indul a Pagony Podcast csatornáján
Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés