bezár
 

gyerek

2014. 04. 12.
Foxi Maxi unokája
A legújabb Bumburiról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Foxi Maxi unokája A lobogó fülű, foltos eb nem hagyja aludni a Lukrécia- és Szerénke-rokon Frici cicát. Foteljüket és szunyókájukat odahagyva pintyvadászatra indulnak, mert gazdijuk boldogsága talán ezen múlik. Végül tényleg madarat lehet velük fogatni, úgy örülnek. Bumburi immár negyedik alkalommal bűvöli el kis olvasóit.
"Ó, te drága, Klementina, csak tudnááám, hogy merre jársz" – jutott eszembe a Csákányi László hangján kornyikáló eb, bizonyos Foxi Maxi, aki még az én gyerekkoromban is jócskán a képernyő elé vonzott kicsit és nagyot. (Naná, hiszen a vasárnap délelőtti matinéban felbukkant még Kandúr Bandi, valamint Inci és Finci, továbbá Maci Laci is...) Akár a mottója is lehetne a fenti dalocskatöredék a bájosan bumfordi kiskutya legújabb, immár negyedik kötetbe foglalt történetének, hiszen a gazdi, azaz a kis Lili szülinapi ajándékát, a zebrapintyet hívják a jelzett női néven, s az ő keresésének mozzanatai töltik ki a képeskönyv lapjait.


 
A Bumburi és a papagáj kötetben nevén nevezett cica, Frici is aktivizálódik, az így létrejött kutya-macska "baráti társaság", egyben mentő-/nyomozócsapat, jár népmeseien háromszor utána, kinek a sírása hallik a környéken, de mindháromszor csalatkozniuk kell, nem Klementinára leltek rá. Ő majd csak később kerül képbe... négy oldallal odébb!
 
Sok izgalmat nem jelent a quaer-történet, de nem is ez adja a legkisebbeknek szóló kötet karakterét, hanem a falusi ház körüli állatok kedves, jól megrajzolt és ismételt megjelenítése az oldalakon, ezek böngészhetősége. A szöveg itt csak afféle mankó, plusz. A fölnőttek szemének pedig jólesik megakadnia a fotel virágos szövettextúráján, a tapéta milliméterpapírján, vagy a lábtörlő angol szótöredékein, amiből a kutyák független köztársasága sejlik föl, netán a madárkalitka aljának állatkereskedést említő része...


 
Amíg az első két kötetben a kutyus aktivitása, csetlése-botlása mulattatott, a harmadikban már katalizátor kellett a cselekvéséhez (Jojo, a papagáj), a negyedik kiadványban pedig csak passzív szerephez jut. Mintha inkább a sorozatlogika indokolta volna a megjelen(tet)ést, semmint a világra borítandó óriási ötlet. Ahogy már az első kötetnél fantáziáltam, az animáció lenne a "nagy ugrás", ami megsokszorozhatná és új pályára is állíthatná ezt a kis ebtörténetet. Már az egyszervolt.hu-n található hangos-mozgásos verzió is nagyon izgalmas egy kisgyereknek – tapasztaltam.
 
A sorozat rajongói számára begyűjtendő!
A könyv bemutatója a Tavaszi PagonyFeszten lesz.
 
Bumburi és a születésnap
Írta és rajzolta: Kőszeghy Csilla
Budapest, Pozsonyi Pagony, 2014.
40 oldal,
1890 Ft
 

Kapcsolódó cikkek


nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Rácz I. Péter --


További írások a rovatból

gyerek

Budapest Street-Story Budapest Street-Story
Pályázati felhívás diákoknak
gyerek

Hegyek hátán, völgyek ölén
Országos vers-, próza- és meseíró pályázat
Balássy Fanni: Hol is kezdjem. Tilos az Á Könyvek, 2020

Más művészeti ágakról

art&design

Rejtőzködő kiállítóterek II. Élőben és virtuálisan Rejtőzködő kiállítóterek II. Élőben és virtuálisan
Artus, Kapcsolótér – Bodóczky István: „Játsszuk azt, hogy meghaltunk”
art&design

Archivált otthonaink Archivált otthonaink
„Mikhail Bushkov & Olga Bushkova «ZRH»” című kiállításukról
J Blakeson: Fontos vagy nekem


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés