bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Rácz I. Péter --

felhasználói adatlapja

Rácz I. Péter által feltöltött cikkek:

Foxi Maxi unokája
A legújabb Bumburiról
A lobogó fülű, foltos eb nem hagyja aludni a Lukrécia- és Szerénke-rokon Frici cicát. Foteljüket és szunyókájukat odahagyva pintyvadászatra indulnak, mert gazdijuk boldogsága talán ezen múlik. Végül tényleg madarat lehet velük fogatni, úgy örülnek. Bumburi immár negyedik alkalommal bűvöli el kis olvasóit.
Válogatott papírgaluska
Tejbegríz. Finom irodalom gyerekeknek és felnőtteknek – Mautner Zsófia receptjeivel
"A Tejbegríz gyermekirodalmi antológia kapcsán az az érzésem támadt, hogy a versek sokkal ínycsiklandozóbbak, jelenlévőbbek, gondosabban válogatottak – jobbak. A prózák többsége nem hogy nem finom, de az irodalmiság foka alatt marad" – írja a kóstolást a falással nem egyszer összetévesztő irodalmi gasztrokritikusunk.
Öregség, unalom, halál, szeretet
Dawid Williams: Gengszter nagyi
Lesajnálják, kigúnyolják az öregséget, ekvivalenciába állítják a szellemi és testi leépülést. Az unoka kapcsolata csak azután változik meg a káposztaszagú, lépten-nyomon pukizó, unalmasnak talált, figyelemre sem méltatott nagyival, miután az kitalált, akciódús krimikkel szórakoztatja őt, saját élettörténeteként, titkos énjének részeként aposztrofálva azokat. A Britain’s Got Talent zsűritagjának gyerekkönyvében mit is tehetne a brit uralkodó ennek feloldásaként: mentolos cukorkát szopogat és bugyit villant.
BBBB
Schmal Róza: Budapesti böngésző; Pikler Éva: Balatoni böngésző
A szín- és formavilág megalapozása, a fölismerhetőség, a kontúrok élessége, a figurák sűrűsége, korosztállyal följebb lépve: a történetszakaszok követése, még följebb: a szálak összesodrása – mindemellett a cselekedetek, helyzetek etikai mozzanattal bővítése a leghalványabb erőlködés nélkül, körülbelül ezek lennének nagy vonalakban, amiért funkciójuk miatt szeretjük a böngészőket.
Az olvasó sz(a)torija
Kiss Ottó: Szusi apó erdőt jár
Kiss Ottó legújabb kötetének főhőse nevét és zen iránti fogékonyságát egy japán szusibárban szerezte negyven évnyi szakácskodás alatt. Folyton megvilágosodik, így az olvasó keze szabadon leng (kapálózik), mindenkinek magának kell kitalálnia az erdőből. Ami nemcsak szimbólumokkal, de nehéz gondolatokkal is terhelt: társadalomkritikával és keleti tanok egyvelegével, no, meg ezek kinevetésével vezetheti rá a szerző az olvasót, hogy az értelmezés szabadsága milyen játéklehetőségeket rejt magában.
A nyár vajon mi?
Érik a nyár – kortárs szerzők nyári antológiája
Szemet gyönyörködtető kötet, mely a kortárs próza és költészet gyermekek számára íródott, vagy számukra is megközelíthetőnek ítélt alkotásaiból merít. Kiemelten fontos szerep jut a szövegekkel termékeny összhangba lépő képeknek is. Négy elismert illusztrátor és huszonhárom irodalmi szerző munkáit fogja egybe Lovász Andrea szerkesztésében az évszakhoz köthető antológia.
Utánuk az özönvíz
Kőszeghy Csilla: Bumburi és a papagáj
Noé nélküli áradat, az állatok az Ararát helyett a városházán kötnek ki. Mindez egy ribizliturmix miatt. Bumburi, a kissé bumfordi kutyus vidéki otthonában lelkes tenni akarásból Pierre Richard-i ügyefogyottsággal sodortatja magát az eseményekkel, majd a sáros cunamiban tempózik. Ráadásnak ott van ez a papagáj…
Mesterséges paradicsom
Winkler Róbert – Baranyai (b) András: Márton és Micike – Az autószerelő műhelyben
Tudod, mi a különbség a mázolás, festés, fényezés között? És azt, hogy ha a távirányítós kisautód elejére vagy hátuljára ólomkockát ragasztasz, egész másképp kanyarodik? Vagy azt, hogy ha a kutyád macskakaját fal, lehelete egy kicsit büdösebb lesz a szokásosnál? Nagyvárosi természetbúvár autószakértőnk szerelő-, gumis- és fényezőműhelyen vezeti keresztül az olvasó nemcsak-apukákat és nemcsak-fiaikat, hogy végre valahára megtanulják: a meztelenül pózoló nőcis poszterek világa mögött krokodilok rejlenek, mindjárt a légkulcs, a centírozógép és a golyósprés mellett…
DeLorean-élmény
(Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora – Idővihar a kádban)
Marty McFly és Dr. Emmett L. Brown visszatért. Ezúttal egy norvég meseregény lapjain csapongnak ide-oda az időben, jobbára Franciahonban. Szorult helyzetükben általában tisztálkodással segítenek magukon, beállnak egy kádba, ám néha elcsúsznak egy-egy időszappanon. Nesbø pörgős időutazás-meséje némi áldozathozatallal is jár – szereplőnek, olvasónak egyaránt.
Négysornyi verses meseregény
Jeney Zoltán: Rév Fülöp
"Mifenét a dolog micsodájának!" – integet lelkesen két zöldruhás miabigyói hőseink után, akik tudják, hogy ez afféle jókívánságot takar. "Kevés szó kell hozzá, viszont annál nagyobb képzelőerő" – állítják Jeney Zoltán balatóniai lovagregényében. Az elbeszélt mesében azonban nemcsak a fantázia nincs híjával, de a szavakkal sem fukarkodnak, ráadásul a humor forrása is kiapadhatatlan. Hogy mást ne is mondjak: "De a legizésebb mégis a másik mifenénél lehet, ami valamerre esik a micsodától."
Felfedezők nagyhatalma
Aszlányi Károly: Kalandos vakáció – Az Északi Park felfedezése
Izgalmak, kalandok megnyerő nyelvi humorban pácolva – Fülig Jimmy, de Rejtő Jenő is elégedetten nyalná meg mind a tíz ujját Aszlányi Károly történetei után. A leginkább filmforgatókönyvei révén ismert szerző ifjúságiregény-kettőse igazi gyöngyszem, mely ma is kenterbe veri a hazai mezőny jelentős részét.
Varázslatparádé
Török Sándor: Csilicsala csodái
"Hites varázsló, rendel gyermekek számára egész nap és egész éjszaka, hívásra azonnal jelentkezik, hívás nélkül egy kicsivel előbb!" – állna Csilicsala bácsi neve mellett a telefonkönyvben, már amennyiben az illető varázsló neve szerepelne bármely efféle adatbázisban. Csilicsala varázsigék keltette bűbájjal terelte egykor a gyerekeket jobb útra, ám bűvereje és bája talán már megkopóban.
Hideget-meleget a Vándorokról
Rovatunk korábbi vezetője, Balázs Eszter Anna indította útjára ezt a sorozatot, melyben egy fontos könyv kapcsán két - egymással ellentétes kritikusi véleményt mutatunk be az olvasóknak. Ezúttal Gombos Péter ifjúsági regényét vette górcső alá Pompor Zoltán és Rácz I. Péter.
Műkedvelő zoológia
Klein-Varga Noémi – Nádori Gergely: Nagy az Isten állatkertje
Kezdhetnénk Ádámnál és Évánál. Mi más lett volna érdekesebb, mint a Biblia első néven nevezett állatától hallani egy személyes beszámolót a történtekről? Klein-Varga Noémi és Nádori Gergely Nagy az Isten állatkertje című kötetébe viszont csak kilenc állat története fért bele, s bibliai ráutaltság ellenére mindig a természettudományos ismertető viszi el a pálmát.
Mackó-mesék másképp
Tasnádi Emese: Julijuli és Mackó
Mackónak eléggé föl kell kötnie a gatyáját a mára a gyerekek és felnőttek szívébe egyaránt beköltözött nagynevű medveelőd-figurák híres és emlékezetes cselekedetei miatt. Azonban valószínűleg túl nagyok az elvárásaink e téren, hiszen bármennyire is társcímszereplő őkelme, Tasnádi Emese mesekönyvében nem ő a fő-főszereplő, még csak nem is Julijuli, hanem a mesélés maga.
A kutya mindenségit
Kőszeghy Csilla: Bumburi nyaral
Éppen a Foltos Tehén Tanyán tartózkodtunk, amikor levlap érkezett – rajta gyöngybetűk, semmi macskakaparás. Bumburi a mókás foltos eb küldte a tengerpartról, ahol Lilivel süttetik a hasukat (mostanság), miközben fagyit nyalogatnak. De a mancsnyomok kalandokról is beszámolnak: cápatámadásról és madáretetésről…
Sok mesének… sokk a vége
Finy Petra: Azurro
Tolkien, Lovecraft és Caroll világa (is) keveredik a magyar nyelv leleményes, intenzív és kreatív használatával. Finy Petra fantasy regényében Senkiföld és Meseföld lényei küzdenek meg egymással a hatalomvágytól megrészegült smaragdkobold ármánykodása következtében. A mesemondó mindeközben lyukat beszél a hasunkba…
Kísértetjárta Európa
Szécsi Noémi: Nyughatatlanok, Európa Kiadó, 2011. 434 o., 3500 Ft
Hasist szívnak, prostituáltakkal hálnak, asszonyt aláznak, botrányt okoznak, netán saját nemük iránt vonzódnak – ki feltételezne ilyet nemzete dicső hőseiről?
Illusztris illusztrációk
(Ottó és a város, A három pillangó, Csiri-biri)
Forgat(hat)ókönyv – dagadt lepkék – baba-mama ölelés – böngésző, mesekönyv, használati útmutató – három legkisebbeknek szóló kötet, egyéni és érdekes illusztrációkkal.
Őszintének kell lenni – Interjú Rácz Nóra grafikussal
A Szívdesszert elkészítése után bolyonghattunk vele a fővárosban, legutóbb pedig egyenesen csillagközi űrutazásra invitálta a legkisebbeket sci-fi színezőfüzetével. Nem bírja a személyi kultuszt, gyűjti a gyermekkönyveket, néha a Földet is ufó szemmel nézi.
Valóra vált bolygó kutatása
Rácz Nóra: Mirkó csillagközi utazása avagy csodálatos találkozás a Gliese 581g exobolygó jóravaló lakóival
A tavalyi év egyik legnagyobb csillagászati híre nem az volt hogy nyilvánosságra hozták a Gliese 581-es csillag újabb bolygójának létezését, hanem az, hogy mindjárt cáfolták is ezt a fölfedezést. A vita máig tart... Az eBay-en ugyanakkor már 20 dolláros áron árulják a bolygó telkeit…
Oscar Wilde kutyája
Kőszeghy Csilla: Bumburi a városban
Oscar Wilde talán legnépszerűbb komédiájának, a The Importance of Being Earnestnek fiktív karaktere, Bunbury a szigetország kutyatartóinak fantáziáját is megmozgatta.
Lábujjközszöszök között
Babázó apukák tüköre
Bogarászva a digitális hálózati kommunikáció (internet) kínálta végtelen virtuális mezőkön kivétel nélkül csak méltató állásfoglalásokkal, véleményekkel találkoztam Varró Dániel 4. önálló, 2. gyermekeknek szóló, az Akinek a lába hatos című és Korszerű mondókák kisbabáknak alcímű 2010. október végén megjelent, 28 versikét, mondókát magába foglaló kötete kapcsán.
A szatíra keramikusa
Interjú Molnár Péter Salamon kerámiaszobrásszal
December 4-én nyílik a budapesti Jászi Galéria Angyal és ördög című csoportos kiállítása, melyen Molnár Péter Salamon kerámiaszobrász alkotásait is megcsodálhatja, akár meg is vásárolhatja a látogató. Munkásságáról és a szakma jelenlegi helyzetéről a jelenkori magyar kerámiaművészeti szcéna egyik legeredetibb, 34 éves alkotóját kérdeztük.
Az olvasó angyali tekintete
Schein Gábor: Egy angyal önéletrajzai. Jelenkor, 2009. 235 oldal, 2700 Ft
Hogy a biografikus regényforma lenne a mai kor egyetlen megfelelő kifejezési módja? Lehetséges. De mivel a kifejezési forma nagyban meghatározza a benne foglaltakat, valamint a formával kölcsönviszonyban lévő látásmódot, a kérdés talán az, hogy kinek a látószöge teszi boldogtalanná a múló időt, az egyéni szabadságot.
Hűség és hazaszeretet
(Krimi helyett kémregény) Kondor Vilmos: A budapesti kém. Budapest, Agave Kiadó, 2010.
Eltelt egy év, és ismét egy Kondor-regény nyújtotta olvasási élménnyel lehetünk gazdagabbak. A budapesti kém mindezidáig a zsurnaliszta Gordon Zsigmond kalandjait/bűneseteit elmesélő noir-sorozat legkisebb terjedelmű része. E harmadik nekifutásban a keményvonalas krimi inkább a kémhistória tematikus alműfaja felé hajlik, poétikailag pedig a megelőző részekhez képest több kihagyásos szerkezetet alkalmaz.
Bűnös Budapest: igazság vagy puszta kitaláció?
Kondor Vilmos: Bűnös Budapest Budapest, Agave Kiadó, 2009.
Kondor Vilmos krimije megtartva a korábbi erényeket, újabb ínyencségekkel szolgál. A Gordon-ciklus első regényéhez képest 3 évvel később járunk, a Bűnös Budapestben, 1939 szeptemberében, Lengyelország lerohanása idején kapcsolódunk be a nemzetközi – Budapest központú – eseménytörténetbe.
Faust értéke a tőzsdén
Zoltán Gábor: Fekete bársony
November 26-án, csütörtök délután Mészáros Sándor mutatta be Zoltán Gábor új regényét, a Fekete bársonyt a budapesti Nyitott Műhelyben. Szó esett kisvárosról, testről és lélekről, és Darvas Ferenc kísért zongorán.
Önkieg.
METALLICA: Death Magnetic
A Metallica megásta saját sírját. Legalábbis a Death Magnetic album borítója erre utal, erre is utalhat. De – azt gondolom – más értelemben is igaz lehet az állítás.
Bugyogó ősanyag
Garaczi László a nézőtérrel szemben. Sirály (Budapest, Király utca 50.), 2008. február 7., csütörtök
Györe Gabriella A nézőtérrel szemben elnevezésű, drámaírókat faggató, havonta megrendezett sorozatának februári vendége Garaczi László író volt. A Király utcai Sirály kávézó galériáján összegyűlt nagyjából 15-20 fős hallgatóság a drámaírásról, legutóbbi darabjának, a Plazmának sikeréről és alkotói megfontolásairól, valamint korábbi munkáiról, visszanéző értékeléséről hallhatta a szerzőt beszélni, aki írótársai/barátai (Kukorelly Endre és Farkas Zsolt) társaságában érkezett az Írók Boltja felől.
A föld színéről
Az alagutak rejtélye című regényről
Egy albínó és egy ekcémás tizenéves fiú a mai London alatt több száz méterrel földalatti város(oka)t fedez fel. Elég bizarrul hangzik. Pedig az angol szerzőpáros fantasztikus (ha úgy tetszik sci-fi) regénye erre az ötletre alapoz, nem is kevés sikerrel.
Angyali üdvözlet
Elhangzott 2007. december 17-én Budapesten a Merlin Színházban
Jóval túl a Maszat-hegyen,Ahol nem a bögre az Úr,Túl email- és sms-verseken,szerelmi szenvelgésekenVarró Dani szív, de szertelenmódon, számára bealkonyultJorgosz Baiá-ul és -tól tanul.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés