bezár
 

art&design

2014. 07. 09.
Leomlanak a falak az idei ARTplaccon
ARTplacc kortárs művészeti fesztivál (sajtótájékoztató)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén is kulturális kalandot ígér a július 12-én induló ARTplacc, ahol kötetlen hangulatban, különleges környezetben mutatkozhatnak be a legnagyobb kereskedelmi galériák és a legfrissebb kortárs művészeti projektek. A rendezvénysorozatról és az idei programokról a fesztivál művészeti vezetője, Kaplár F. Krisztina mesélt a Higgs Mező Galériában.

Negyedik alkalommal változik Tihany városa a nyár közepén pezsgő, kulturális közeggé, sőt azt is elmondhatjuk, hogy lassan művészeti "metropolisszá", hiszen az ARTplacc megalakulásától fogva egyre szélesebb programkínálattal várja a művészet iránt érdeklődő laikusokat és szakmabelieket. 2011-ben a fesztivál még kizárólag azt a célt szolgálta, hogy egy tíznapos vásár keretében bemutatkozhassanak a nagyközönségnek az ország legnagyobb kereskedelmi galériái, s csak egy hatalmas installáció tanúskodott arról, hogy valami különleges program zajlik a városban, azonban a második évtől kezdve egyre színesebb programokkal várták a szervezők az idelátogatókat. Ekkortól az egész félsziget területén társművészeti és gyerekprogramokkal készültek, továbbá irodalmi beszélgetésekkel, könyvbemutatókkal, installációkkal, színházi előadásokkal színesítették a rendezvénysorozatot.

 

Egyre több helyszínre kiterjedt az ARTplacc, így a sok szétszórt helyszínnek köszönhetően az egész félszigetet átjárta a kortárs művészet. A tavalyi év újításai között szerepelnek a fotográfiai kiállítások, illetve az esti koncertek, filmvetítések is, ami igazán összművészetivé tette a rendezvényt. Sőt már nemcsak a művészetnek jutott hely a fesztivál keretein belül, hanem a gasztronómiának is: az I. Tihanyi Gasztro Művészeti Napok keretében, amely az összművészeti fesztivállal párhuzamosan valósul meg, a kulináris élvezeteknek is hódolhattak a látogatók

2014 is számos újdonságot hoz majd magával, Kaplár F. Krisztina elmondta: ezek közül talán a legüdítőbb, hogy a fesztivál nemzetközi színtérre lép. Ennek apropójául a Páneurópai piknik negyedszázados jubileuma szolgált, melynek felidézésével a Balaton idén újra a keleti és nyugati világ találkozópontja lehet. Az ARTplacc újraegyesíti Kelet-Közép-Európa lakóit a Vasfüggöny leomlása előtt és után történtekre, a régió közös történelmi pillanatára reflektáló kortárs művészeti projektek, munkák segítségével.
 
A nemzetközi vonal erősítése mellett az ARTplacc erősen fókuszál a jelentős hazai múzeumokra, művészeti központokra is. Idén a LuMú, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ és a Mai Manó Ház is kilép budapesti falai közül, hogy a Balaton partján önálló programokkal, projektekkel jelentkezzen. A Ludwig Múzeum a TRANSITLAND-projekt archív anyagából válogatva videomunkákkal, a Capa Központ óriásvásznas szabadtéri vetítéssel készül, míg a Mai Manó Ház a Vivien Maier-dokumentumfilmet egészíti ki különféle anyagokkal. Az intézmények mindezeken túl gyerekprogramokkal is készülnek.
 

Kitelepül a Balatonra a fesztivál idejére a MOME is, hogy ott a társadalmi hasznosság jegyében kreatív eszközökkel történő alkotásra invitálja a helyi lakosokat és a Balatonra látogatókat. A fotográfia szerelmeseinek érdekes lehet: az egyetem oktatói egy rövid kurzus alkalmával a fényképezés alapfogásait ismertetik. A tihanyi gyerekek és fiatalok alkotóműhelyek során reptethető sárkányokat tervezhetnek, illetve összeállíthatják kartonból az elvarázsolt Tihanyt. A sokszínű program ellenére az ARTplacc idén is kiemelt résztvevőkként kezeli a kortárs művészettel foglalkozó, elsősorban kereskedelmi profilú galériákat. Idén azonban az egyszerű kiállítás mellett az egyes galériák közötti falak is leomlanak, ugyanis a Galériának keresztelt térben az intézmények párbeszédre lépnek a régió friss, független kollektíváinak projektjeivel, ami lehetővé teszi, hogy még mélyebben megértsük a kortárs képzőművészet mai kérdésfelvetéseit, hangsúlyait.
 

Nagy örömünkre nem feledkeztek meg a szervezők a társművészetekről. A határátlépés jegyében nemcsak térben és időben, hanem a műfajok és művészeti ágak között is átjárhatóvá válnak a válaszfalak. A kísérőrendezvények között szerepelnek író-olvasó találkozók (Pavol Rankov, Arno Geiger, Tóth Krisztina), slam poetry bemutató, irodalmi beszélgetés az InstaVers kapcsán, a rendszerváltás tematikához illeszkedő közönségfilmek vetítése, színházi előadások, koncertek, DJ-k. Az Európa Bisztróban pedig Európa különböző régióinak újragondolt specialitásai kerülnek terítékre a lengyel céklalevestől kezdve, a cseh sörös káposztán át, egészen az osztrák almás rétesig.

ARTplacc kortárs művészeti fesztivál (sajtótájékoztató), Budapest, Higgs Mező Galéria, 2014. július 2.

(ARTplacc kortárs művészeti fesztivál, Tihany, 2014. július 16–20.)

Fotók: Kocsis Katica

nyomtat

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában

Más művészeti ágakról

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés