bezár
 

gyerek

2014. 08. 06.
Lányok, ha programoznak
Skool tábor, július 21. - augusztus 1.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az informatikai szektor még mindig férfiak által uralt terület, a női fejlesztők fehér hollók a szakmában, aminek talán az lehet az oka, hogy sokunk fejében még mindig zavarba ejtő kép él az informatikusokról. Manapság azonban, amikor az élet minden területén megjelennek a technológiai kütyük, korábbi sztereotípiáink nem állják meg a helyüket: fejlesztőnek, programozónak lenni ma már inkább cool, mint ciki, ezt azonban fontos lenne tudatosítani ahhoz, hogy a nők is nagyobb örömmel válasszák ezt a szakmát. 

A Skool egy olyan kezdeményezés, aminek éppen az a célja, hogy rávilágítson a technológia szépségeire és mindennapi hasznára, hogy a fiatal lányok számára is világossá váljon: a geek az új szexi.

A nyáron a Skool négyszer egynapos workshoppal indult útjára, én ekkor figyeltem fel a kezdeményezésre, mivel nagyon másféle szemléletettel közelítette meg az informatikai tudás átadását, mint ahogyan azt korábban megszokhattuk. A lányoknak az NNG-nél, a Yahoo-nál, a Morgan Stanley-nél és a Dealogicnál az adott vállalat legjobb - főként női - szakemberei tartottak egy-egy foglalkozást, amelyek során játékos és interaktív formában megismerkedhettek egy programozási nyelvvel vagy akár a grafikai és animációs tervezés alapjaival. Ezt a négy alkalmat követte a program legfontosabb eleme, az a kéthetes nyári tábor, amely során tizenöt 11-13 éves lány a Vénusz Misszióra keresztelt űrhajós projektjét valósíthatta meg, amelyben a feladat egy bolygóközi expedíció lemodellezése volt.

Koleszár Szilvi és Major Zsófi, a Skool megálmodói elmondták, hogy a két hét alatt a lányok feladatai között szerepelt többek között az űrhajó röppályájának fejlesztése, amit a Scratch programmal valósítottak meg, mely kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek megismerkedjenek a programozással. Ezenfelül a két hét alatt robotokat illetve weboldalt terveztek, a végeredményt pedig csapatokat alkotva prezentálták. A szervezők a 10 napos tábor tematikáját úgy építették fel, hogy a lányok a gyakorlati képzésen keresztül valódi tapasztalatot szerezzenek a programozás területén. így különféle foglalkozások keretében sajátítottak el különféle informatikai skilleket, egy kis html-t, egy programozási nyelvet, illetve képszerkesztői és grafikai ismereteket is.

A projektalapú szemlélet mellett a Skool egyébként nagyon sok szempontból lelkesítő. Például igazán szuper volt az, hogy minden nap érkezett egy női fejlesztő a neves támogató cégektől (Dealogic Hungary, Facebook, GraviTalent, LogMeIn R&D Centers, Mimox, Morgan Stanley, Misys, NNG, Yahoo, RoboPhone, Ericsson Magyarország és National Instruments), akik az ebédet követően egy két órás előadás keretében nemcsak egy eszköz használatát mutatták be a kicsiknek, hanem meséltek arról is, hogy ők miért éppen ezt a pályát választották, illetve, hogy miként találták meg a számításukat az informatikai szektorban. A lányok számára ebben az életkorban talán ez jelenthette a legerősebb motivációt. Koleszár Szilvi kiemelte azt is, hogy a program esetében a lányok élményalapú tudással gazdagodnak, ami azért fontos, mert interaktív feladatokkal ez a korosztály sokkal érdeklődőbbé tehető, másrészt a megszerzett ismeret is sokkal tartósabban rögzül és a későbbiekben jól lehet majd rá építkezni.

Skool

A Google Groundon tartott táborban az önkéntesek és szervezők nemcsak arra figyeltek, hogy a feladatokat interaktívvá tegyék vagy, hogy a lányokhoz közel hozzák az informatika különböző ágait, hanem arra is, hogy e gyerekekben elültessék a tudásmegosztás szemléletét, ami napjainkban egyre fontosabbá válik a boldoguláshoz, hiszen az elmúlt évben, évtizedekben a megszerezhető ismeretek mennyisége olyannyira megnőtt, hogy képtelenség polihisztorként egyedül átlátni az egészet, ahhoz szükség van az együttműködésekre, a közös gondolkodásokra, a különféle tudások összefűzésére. A Skool a workshopokat és a tábori feladatokat úgy osztotta ki, hogy a lányokat ösztönözze a csapatmunkára.

A Skool tábor a startup-kultúrára jellemző dinamizmussal zajlott, a gyerekek lelkesen és élvezettel oldották meg a feladatokat, néhányan talán elgondolkoztak az informatikus karrier lehetőségein is… Azonban a misszió ezzel még nem ért véget, a Skool hosszú távú célja ugyanis egy olyan közösség létrehozása, amelyben a fiatal lányok folyamatos támogatást kapnak ahhoz, hogy a jövőben férfi kollégáikkal egyező esélyekkel indítsák el karrierjüket.

 

A kezdeményezés következő állomása Miskolc, a Mysis-IND Group, ahol szeptemberben szintén egynapos workshopra várják az érdeklődőket.

Fotó: Facebook/Skool

nyomtat

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

gyerek

Családi program 2024. június elsején
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés