bezár
 

irodalom

2014. 08. 31.
A hely szelleme és szelleműzői – innovatív és fiatal JAK
JAK-tábor, Balatonszemes, 2014. augusztus 29-30. 4-5. nap
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pénteken, miközben az írószemináriumok zajlottak a JAK-táborban, Fodor Péter tanár úrral csokoládét vásároltunk a Kistücsök étteremmel szemközti boltban, és arra lettünk figyelmesek, hogy egy épp beparkoló Wartburg hátsó ülésén kecske fészkelődik. Átmentünk a népszerű és színvonalas étteremhez, hogy elborzasztó árakat szemrevételezzünk, jóllehet néhány órával vagy nappal korábban P. Horváth Tamás úgy nyilatkozott, lehet étkezni már 1500 forinttól. Bundáskenyeret bunda nélkül? – kérdeztem. Csak valami zaj volt a válasz. Az étlap egyébként vonzó, a levesek és előételek valójában 1700 körül kezdődnek, minden más 2500 és 6000 közt mozog. Terjedt a hír, hogy valaki – nem emlékszem, ki – beugrott csekkolni a legendás vendéglátóhelyet, és két cent pálinkáért 1800-at fizetett. Talán étekre kellett volna költeni. 

A Zöldben és a Csíkosban (az útszéli két kocsmában) arcok üldögéltek, míg jómagam azt próbáltam kideríteni, van-e koncepciónk a délután 2-kor kezdődő kérdezz-felelekre, ugyanis Bartók Imrével közösen mutattuk be Nemes Z. Márió kiváló friss JAK-füzetét, A preparáció jegyében című, tanulmányokat, esszéket és kritikákat tartalmazó kötetét. Az új JAK- és PRAE.HU-könyvek maratoni prezentációja előtt külön programpont voltunk, és a korai idő ellenére egész sokan megtelepedtek a színpad előtt. Mivel az anyag nem került ki a tábor idejére a nyomdából (illetve oda be sem került - a szerk.), kivetítőn mutattuk meg a borítót és a kötetstruktúrát, Imre pedig fölvezetésként elmondta, milyen műfajú és témájú szövegek találhatók benne. Az utóbbi napokban a munkának Facebook-oldala is lett, a hívószavakról – poszthumán antropológia, nekrofil esztétika, klinikai műalkotás, kultusz, húspoétika – bárki tájékozódhat. Máriónak idén három könyve jelent, illetve jelenik meg; sorban az első volt a Librinél publikált versgyűjtemény, A hercegprímás elsírja magát, ezt követte-követi A preparáció jegyében, végül hamarosan kihozza a L’Harmattan a szerző doktori értekezését, amelyhez a JAK-füzet tulajdonképpen laza bemelegítésként szolgál. A laza jelző e helyütt mindössze annyit tesz, Márió a válogatáskor könnyedebben, a műfaji és hangnemi sajátosságokat hibridizálva járt el, melynek eredményeképp a szövegek „durvábban” súrlódnak egymáshoz – a doktori munka vélhetően szigorúbb és a tudományos vonalvezetéshez igazodóbb lesz. Feltétlenül meg kell azonban jegyezni, hogy A preparáció jegyében hasonlóképp gazdag és kiemelkedően eruditív munka, olyan kötet, amelybe ugyan az olvasónak bele kell fektetnie az energiát, cserébe viszont nem távozik üres kézzel. Legyen szó képzőművészeti alkotások és tárlatok vagy éppen filmek, költészeti teljesítmények vizsgálatáról, a szerző irigylésre méltó tájékozottsággal, és ugyan terhelt nyelven, mégis világosan, tisztán, mindvégig izgalmasnak maradva vezeti olvasóját. Fogunk még róla beszélni.

Nemes Z. Márió

Miután levonultunk és szusszantunk egyet, a színpadot birtokba vette a JAK-füzetek két sorozatszerkesztője, Balajthy Ágnes és Borsik Miklós. Tervüket, mellyel tavaly a szerkesztői posztra pályáztak, megvalósították: a sorozat egyes darabjai bár egyéni vizuális megjelenéssel bírnak, stílusuk összeköti őket. Elsőként Mán-Várhegyi Réka Boldogtalanság az Auróra-telepen című prózakötetéről beszélgettek a szerzővel, őt a Kerber Balázs – Nagy Márta Júlia – Pallag Zoltán trió követte, végül Izsó Zita és Lesi Zoltán következett. A JAK és a PRAE.HU kiadványai nem csupán azért érdemelnek különös figyelmet, mert a fiatal szerzők recepciója élénk és pozitív, hanem mert némelyikük – például Mán-Várhegyi Réka könyve – a kultúra vagy a köz egészen távoli, de népszerűség szempontjából igen szerencsés helyeit is megjárta. Még idén megjelenik Lapis József magyar költészetről szóló tanulmánykötete a sorozatban, amely a szerkesztők elmondása szerint azért sem kerülheti el a tábori közösség figyelmét, mert számos szerző viszontláthatja nevét az elemzésekben.

Nagy Márta Júlia, Kerber Balázs, Pallag Zoltán

A V4-kerekasztalt követően újabb JAK-megjelenésnek örülhettünk, hiszen napvilágot látott Czinki Ferenc Egy kocsma városa, amely küllemét és multimedialitását tekintve megkívánta, hogy rendhagyóbb bemutatón ismerkedjenek meg vele olvasói. Volt tehát vetítés a fotóillusztrációkból, sokszereplős beszélgetés vidám fények és kedélyes sötét szóródásában Oláh Gergely, Cserna-Szabó András és Varga Gábor Farkas részvételével, és közbe-közbeékelődő hangulatzene a Blahalouisiana duónak (Schoblocher Barbara, Jancsó Gábor) köszönhetően. A kellem muzsikája volt ez: iskolázott, szép hanggal, budapesti-nagyvárosi country-flessel – a könyvbemutatóhoz, a szövegekhez és a fotókhoz elképesztően jól illeszkedett és fordítva, a megjelentek létszámát tekintve pedig az egész alighanem az egyik legsikeresebb és leghangulatosabb esemény volt az idei programban.

Schoblocher Barbara és Czinki Ferenc

Minthogy vasárnap kora reggel el kellett hagyni a táborhelyet, annak ellenére sem maradtam az utolsó nap estjére, hogy külső szálláson voltam. Szombaton mindenesetre közgyűlést tartott a JAK, amelyen Gaborják Ádámot újabb három évre megválasztottuk. A további programok közt a szokásos figyelmet érdemli: a titkos naplókat Mán-Várhegyi Réka és Csutak Gabi jegyezte fel. A József Attila Kör Irodalmi Egyesület idei tábora, a Balatonszemes spec. ed. tehát sikeres lehetett a tekintetben is, hogy számos új taggal bővült, a korosztályos versenyzők pedig olyan frissítést nyújthatnak, amely – a hely szellemének különös jelenlétéből fakadóan is – beteljesíti a JAK fiatalos és innovatív programját.

Fotó: Bach Máté

nyomtat

Szerzők

-- L. Varga Péter --


További írások a rovatból

irodalom

Vaktérkép
Lengyel riportirodalom - Prae 2023/2 lapszámbemutató

Más művészeti ágakról

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés