bezár
 

art&design

2014. 10. 06.
Idén tovább bővül az Art Market kínálata
Art Market Budapest 2014 (sajtótájékoztató)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Azt hiszem, hogy idén már teljes biztonsággal hivatkozhatunk úgy az Art Marketre, mint Közép-Európa vezető és legnagyobb kortárs művészeti vásárára, az október 9-én nyíló művészeti fesztivál ugyanis mostanra teljesen beégett a hazai és nemzetközi köztudatba is. A szervezők idén újra jó taktikát alkalmaznak: megtartották a működő elemeket, s azokat új szegmensekkel egészítik ki, így még inkább beteljesítve az esemény vállalt misszióját.

A fesztivál célja immár negyedik alkalommal változatlan: széles közönség számára közel hozni a régió kortárs művészetét, hogy az ne egy elefántcsonttoronyba záródó, poros és kopott valami legyen, hanem egy olyan tényező, amihez közünk lehet, ami sokunkat megérint, ami hozzánk szól. A magas színvonalú művészeti élmény biztosítása mellett az Art Market folyamatosan törekszik arra is, hogy a nemzetközi figyelmet a kelet-európai térség, és ezen belül is kiemelten Magyarország képzőművészeti választékára irányítsa.

E misszió megvalósítását szolgálja többek között a CAFe Budapesttel való partneri viszony kialakítása, ami mindkét esemény számára meghatározó lehet: Káel Csaba, a Müpa igazgatója úgy látja, hogy a civil kortárs jelenlét évek óta fokozódik, erre pedig könnyedén rá tudják majd irányítani a figyelmet az említett együttműködéssel. Ledényi Attila kiemelte, hogy ez a viszony mindkét kortárs művészeti esemény számára előnyökkel jár: a CAFe-nak így lehetősége nyílik arra, hogy nemzetközivé válhasson, az Art Marketnek pedig arra, hogy a kortárs kultúra iránt érdeklődő nemzetközi és hazai közönségnek társművészeti programokkal is szolgáljon, így ez egy tartalmi megújulást is jelent.

Szintén új elemként jelentkezik idén első alkalommal az Art Photo Budapest, amely Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vásáraként valósul meg az Art Market ideje alatt. Kőrösi Orsolya elmondta, hogy a tíz országból érkező kiállítók egy teljes csarnokot fognak megtölteni magas minőséget képviselő, máshol ilyen formában nem látható fotóművészeti tartalommal. A Mai Manó Ház igazgatója hozzátette, hogy a fotográfia egyre inkább jelen van az emberek tudatában, ezért gondolták azt, hogy ez a művészeti ág saját szekcióban mutatkozzon be. Illetve ez indokolta az október 11-ére időzített szakmai napot is, ahol a kerekasztalok, előadások lehetőséget adnak a téma szakértőinek, hogy egymással párbeszédbe lépjenek, a fotóművészet barátainak pedig arra, hogy informálódhassanak a nemzetközi tendenciákról.

előzetes sajtótájékoztató

Nemcsak a fotó, hanem a szobrászat is különleges hangsúllyal szerepel az idei Art Marketen, folytatódik a tavaly nagy sikernek örvendő sCULTURE, amelynek köszönhetően a Millenáris parkját újra kortárs szobrok lepik el, így a vásár egyébként is komplex kiállítási anyaga egy igen látványos elemmel lesz még inkább felturbózva. Gajzágó György elmondta, hogy közel 130 beérkezett pályamunkából válogatták össze Készman Józseffel és Kertész Lászlóval az idén bemutatkozó anyagot, amely három célt szolgál: egyrészt az évek alatt mélyre süllyedt szobrász szakmát szeretnék segíteni ezzel a mozgalommal, másrészt pedig a vásárt kívánják egy megfelelő környezetbe becsomagolni, valamint ez a szoborpark példamutatásként is szolgál, rávilágít arra, hogy a műfaj leginkább a közösségi terekben képes működni.

Sokan kiváncsiak a részletekre

Tehát megint sok az izgalmas részterület, ami miatt megéri kilátogatni a Millenárisra október 9. és 12. között, ezek közül az én fantáziámat leginkább egy új elem, a BERLinBUDAPEST mozgatja meg. Az idei fesztivál kiemelt témája nem egy társadalmi probléma, hanem egy város, méghozzá a kortárs képzőművészet egyik legnyüzsgőbb centruma, Berlin. Ebből az alkalomból idén több száz négyzetméteres kiállítófelület jut a berlini galériáknak és művészeknek, ezen túlmenően pedig számos egyéb programmal készülnek a szervezők. Az október 10-ei Berlin Nap eseményei között berlini és budapesti street art művészek performansza keretében valósul meg a Berlini Fal újrafestése, de a témának szentelt beszélgetések keretében akár a Berlini Galériák Szövetsége igazgatójával is találkozhatnak az érdeklődők.

Az Art Market Budapest sajtótájékoztatója, Budapest, Millenáris, B épület, 2014. szeptember 30.

Az Art Market Budapest október 9. és 12. között várja az érdeklődőket a Millenáris területén!

Fotók: Facebook/AMB

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

art&design

Harsány mélymerülés Harsány mélymerülés
Tót Endre: Layout festmények 1988-1991
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről

Más művészeti ágakról

színház

Megismerni a cigányságot Megismerni a cigányságot
Lakatos Menyhért Füstös képek című regénye alapján készült előadáson jártunk
Margó fesztivál, 2019 – Ők is boldogan éltek? A férfiváltozat
irodalom

lapozható traumák megtestesülése lapozható traumák megtestesülése
Margó 2019 – Mucha Dorka, Nádas Péter, Győrfi Kata, Nemes Z. Márió
Interjú a FOMO című film rendezőjével, Hartung Attilával


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés