bezár
 

gyerek

2015. 01. 31.
Balaton télen-nyáron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Másodszor térek vissza ezen a télen Tihanyba. Valami vonz ehhez a helyhez. Elhoztam magammal a balatoni Beszélgetős könyvet is, ha már a téma karnyújtásnyira hever. A Belső-tóra néző ablakból nem a korcsolyázókat látom, mint a könyv utolsó előtti oldalán, hanem csak a szemerkélő esőt, de mindig jó a Balaton közelében lenni, bármilyen is az idő.

A Libell Kiadó is vonzódik a Balatonhoz, hiszen Megyery-Pálfay Adrienn remek koncepcióval állt elő: hogyan lehetne egy karcsú könyvecske kapcsán beszélgetni a gyerekeknek és a szülőknek a Balatonról? Az elképzelés jó, de a könyv ismertetője szájbarágós, a feladatok jobbára ügyetlenek, a kérdések megfogalmazása suta, olykor magyartalan (például: „Mi él a Balatonban?” „Ki, mit játszik a tihanyi jégen?”).

A kötet alaphibája, hogy sokat markol és keveset fog: egyszerre több műfajt szeretne ötvözni. Hiába olyan jók a képek, ha egyszer túl kicsi a mérete egy böngészőhöz képest. Az ismeretterjesztéshez kevés információt tartalmaz, a fejlesztéshez pedig túlságosan érdektelenek a feladatok.

Szerencsére a képek elegendő humorral oldják a hajuknál fogva előrángatott, didaktikus feladatokat, az ötletszerűen megjelenő mondókatöredékeket és az újra meg újra kényszeresen feltett kérdéseket is: „Mi mindent láthatunk itt?” „Meséld el a történetet!”

Nagy László verse azért kiváló felütésnek bizonyul. Jó ötlet az elején a Balaton-térkép is a rajta szereplő településnevekkel. Sok könnyen felismerhető nevezetességet mutat meg a képeken Radnóti Blanka. Láthatjuk a keszthelyi Festetics-kastélyt, a balatonedericsi Afrika Múzeumot, a szigligeti várat vagy a füredi kikötőt. Persze a tihanyi apátság templomának páros tornya meg a levendula sem maradhat ki a kötetből. Kár, hogy a gyerekeim már nem tartoznak a könyv célközönségéhez, kisebb korukban biztosan értékelték volna Radnóti Blanka vicces poénjait: a textilpelenkát a vállán tartó anyukát, aki dinnyét eszik a gyerekével; az ebédjét fotózó izomtrikós apukát, akinek kibuggyan a fürdőnadrágból a pocakja; a vízben úszó hattyú és a parton vaduló kutya örök párharcát; valamint az unokáját kereső nagymama rémült arcát. Ezek a momentumok mind valószerűvé és szerethetővé teszik ezt a kék-fehér könyvecskét.

Harmadik nekifutásra már nem is olyan nagy baj, hogy le akarják nyomni a torkunkon a képpárok keresését, kötelességszerűen keresgéljük az utolsó oldalon összegyűjtött tárgyakat, és játszanunk kell a számokkal! A lényeggel nem tudunk vitatkozni: tényleg nagyon jó beszélgetni a gyerekeinkkel!

 

Megyeri-Pálfay Adrienn: Beszélgetős könyv - Balaton
Radnóti Blanka illusztrációival
Libell Kiadó, 2014
60 oldal, 1890 Ft

 

nyomtat

Szerzők

-- Both Gabi --


További írások a rovatból

(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden
gyerek

Már lehet nevezni a Pagony Kiadó gyerekirodalmi és illusztrációs pályázatára
gyerek

Kertész Erzsi regényéből készült előadás a Vojtina Bábszínházban

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Csáki László: Kék Pelikan
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés