bezár
 

film

2015. 02. 25.
A nevem Hart, Harry Hart
Matthew Vaughn: Kingsman: A titkos szolgálat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nem új ötlet, sőt, manapság kifejezetten "trendi" módszer a különböző zsigeri hatásokat kiváltó műfajok keverése és a hipertextuális utalások megjelenítése egy filmben. Matthew Vaughn kém-képregényből készült vígjátéka ügyesen egyensúlyoz az akciófilmek izgalma, a rajzfilmes gegek humora és a karakterdrámák mély érzelmei között. Egyedivé profán, az erkölcsi határokat végletekig feszítő stílusa teszi. 

A „semmi sem szent” itt szó szerint értendő. A film csúcspontja egy olyan, templomban játszódó jelenet, amitől még a horror-edzett tinik álla is leesik. Mintha egy zombis videójáték fináléja elevenedne meg a szemünk előtt. Az erőszak ábrázolása, a lándzsával átdöfött nyakú férfiak és késsel hasba szúrt nők attrakciószerűen ábrázolt gore-montázsa egyszerre naturális és stilizált. A jelenet és egyben a film főszereplője, a kétes hívők gyülekezetét kaszaboló mészáros pedig nem más, mint Colin Firth. A mindig makulátlan öltönyt viselő Harry Hart ügynököt alakító (eddig inkább markdarcys szerepekben feltűnő) színész itt egy harcművész kecsességével öli halomra az ártatlanokat. Vagy nem ártatlanok a gyűlölködők? A templom papja két perce még a másság ellen lázított. Kétes morál? Tabusértés? Vaughn mottója a „minél sokkolóbb annál ütősebb” lehet.

Kingsman

A rendező egyedül a saját stílusát (stilizált erőszak és fekete humor) veszi nagyon komolyan. Filmje valójában nem csak paródia, inkább pastiche; elsősorban nem kifigurázza, inkább ünnepli a James Bond filmeket, miközben saját kedvére formálja az alapanyagot.

Az őrült és nagyon 21. századira hangszerelt sztori írói kitettek magukért. A Gazelle névre hallgató, pengelábú (talán Oscar Pistorius által ihletett?) gonosztevő egy jól irányzott rúgással kettévágja a Kingsman cég emberét. Az így ügynök-hiányossá vált elit alakulat fiatal újoncokat toboroz. Hart személyes okok miatt veszi pártfogásába az utcai balhékon edződött, kissé bulldog-arcú és nem éppen kifinomult londoni akcentussal beszélő keménylegényt, akit – egy My Fair Lady előtti főhajtással – kifogástalan stílusú gentlemanné kell faragnia. Ja és persze a világot is meg kell menteniük.

Kingsman

Vaughn rengeteg dolgot zsúfol a filmbe – többféle műfajt kever egy több szálon futó és számos filmes utalással teletűzdelt történetben –, érezhetően nagy energiát fektetett a forgatókönyvbe. A Jane Goldmannel közösen írt szkript Mark Millar (szintén az ő képregénye volt a Ha/ver) és Dave Gibbons (a Watchmen rajzolója) képregény sorozatának adaptációja. A rendező tudja, hogy az alapsztorikat számtalanszor láttuk már – a világ megmentése egy megalomániás gonosztevőtől, mester és tanítvány szívszorító kapcsolata, vagy a kifordított Hamupipőke sztori – filmjét így az önreflexiós poénokkal teszi élvezhetővé.

Kingsman

Ahogy az írók a karakterek megalkotásával, a casting az őket alakító színészek kiválasztásával végzett jó munkát. Ki gondolta volna, hogy Colin Firth még erre a szerepre is jó választás? Vagy hogy a selypítő Samuel L. Jackson jól hozza Dr. Genya hipszter leszármazottját? Az általa megszemélyesített gonosztevő cuki pandás képekkel díszített  luxus villájában ezüst tálcáról Big Mac-et kínál, miközben Hart ügynökkel a '70-es évekbeli kémfilmek stílusáról elmélkednek. Vaughn, a Ha/verhez hasonlóan, megint felfedezett egy fiatal színésztehetséget: az utcagyerek Tökit a walesi Taron Egerton alakítja. A blockbuster rajongók számára a szereposztás további meglepetéseket is tartogat – rövid cameo szerepekben feltűnik Michael Caine és Mark Hamill is.

Kingsman

Vaughn egy interjúban kifogásolta, hogy az Oscar-díjra jelölt filmek általában lassú folyású drámák, míg az elsősorban inkább műfajban gondolkodó rendezők, mint például Christopher Nolan munkái még nem kaptak kellő elismerést. Ez az attitűd a filmen is érezhető. A Kingsman elsősorban szórakoztatni szeretne, de tiszteleg is más alkotók filmjei előtt – például a Csillagok között megidézésével.

A film végül fékevesztett, agyament poénkodásba fullad, még Obama feje is felrobban (megint csak szó szerint). Valószínűleg lesznek olyanok, akiknél ez a fajta „sokk-humor” kiveri a biztosítékot, de a Vaughn-rajongók találhatnak benne elegendő okot a lelkesedésre. A Kingsman eléri a célját, mert kifejezetten nézhető és nagyon szórakoztató. De ez lesz-e az a James Bond paródia, amire 20 év múlva is emlékezni fogunk? Vagy marad az Austin Powers?

Kingsman: A titkos szolgálat (Kingsman: The Secret Service)
Színes, magyarul beszélő, amerikai-angol akciófilm, 129 perc, 2014  [(16)]
Rendező: Matthew Vaughn
Forgatókönyvíró: Matthew Vaughn, Jane Goldman
Zeneszerző: Henry Jackman, Matthew Margeson
Operatőr: George Richmond
Producer: Adam Bohling, David Reid, Matthew Vaughn
Vágó: Conrad Buff IV, Eddie Hamilton
Szereplők: Taron Egerton (Gary 'Töki' Unwin), Colin Firth (Harry Hart / Galahad), Samuel L. Jackson (Valentine), Michael Caine (Arthur), Mark Strong (Merlin), Jack Davenport (Lancelot), Sofia Boutella (Gazelle), Sophie Cookson (Roxy), Mark Hamill (James Arnold)
Szinkronhang: Fehér Tibor (Gary 'Töki' Unwin magyar hangja), Csankó Zoltán (Harry Hart / Galahad magyar hangja), Vass Gábor (Valentine magyar hangja), Fodor Tamás (Arthur magyar hangja), Epres Attila (Merlin magyar hangja), Széles Tamás (Lancelot magyar hangja), Bogdányi Titanilla (Gazelle magyar hangja), Csuha Bori (Roxy magyar hangja)

Bemutató dátuma: 2015. február 12. 
Forgalmazó: InterCom
Korhatár: 16

nyomtat

Szerzők

-- Simor Eszter --


További írások a rovatból

Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
Hayao Miyazaki: A fiú és a szürke gém
Martin Scorsese: Megfojtott virágok

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés