bezár
 

gyerek

2015. 04. 06.
Ahol a mesék életre kelnek
Bemutatták a BOOKR Kids mesetabletet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Gyermekkönyvek Nemzetközi Napján sajtótájékoztató keretében mutatta be saját fejlesztésű mesetabletjét könyvesboltjában a BOOKR Digital Kft. A digitális mesekönyv útra bocsátásával méltó módon ünnepelték Andersen és Csukás István születésnapját. 

A mesetablet megálmodói a virtuális világ kellékei közt felnövekvő generációra gondoltak, amikor megalkották a BOOKR Kids teljes értékű androidos táblagépet, amelyet a legkisebbek is biztonságosan használhatnak. Azt az időt szeretnék megtölteni tartalommal, amelyet a gyerekek tabletezésre, netezésre, applikációzásra fordítanak.  Reményeik szerint ezzel nem tűnik el az igazi mesekönyvek varázsa, igyekeztek az élményt értékkel ötvözni.

A BOOKR Kids „három az egyben”: könyv, hangoskönyv és interaktív játék. A termék a kicsik irodalmi nevelését, szórakozását és nyelvtanulását is szolgálja: mesehallgatás mellett egyéb alkalmazásokkal is megismerkedhetnek, akár egyedül, akár a szülőkkel közösen, bárhol, bármikor. A Móra Kiadó megértette az idők szavát, amikor csatlakozott könyveivel az ötlethez. A bemutatón Janikovszky János igazgató és Nyulász Péter író képviselte a kiadót.

JanikovszkyJanos2
Janikovszky János
 

Ha azt szeretnénk, hogy a rengeteg, képernyő előtt eltöltött időben a gyerekek értékhordozó kultúrával is találkozzanak, akkor azt először is lehetővé kell tenni számukra, vélekedett a népszerű szerző, aki a BOOKR Kids mesetárat egy ilyen lehetőségnek tartja. Az applikáció a mesélés, a mesehallgatás, a mesenézés új, interaktív formáját kínálja, amelyben a mesék valóban életre kelnek. Sok közülük biztosan ismerősen cseng: A kis herceg, A dzsungel könyve, a Családom és egyéb állatfajták, A cinege cipője, Vuk, de megtalálhatunk itt még számos mesét Janikovszky Évától, Benedek Elektől és még sok-sok csodálatos meseírótól. Nyulász Péternek három mondókás, versikés könyve is szerepel a projektben: az idén 10 éves Zsubatta!, A Miazami és a Miazmég. Amellett, hogy a könyv illata múlhatatlan érték marad, el kell fogadni tényként, hogy a gyerekek már digitális bennszülöttként élik napjaikat – vélekedett. Ha azt szeretnénk, hogy miközben a képernyők előtt töltik idejük nagy részét, azokon a képernyőkön valamilyen értékhordozó tartalommal is találkozzanak, akkor nem szabad elzárkózni az új lehetőségektől, mert pontosan az következik be, amitől tartunk, hogy a képernyőt választva nem találkozhatnak értékes irodalommal. Nagyszerű dolog, hogy végre sikerült egy olyan jó üzleti modellt találni, amellyel a gyerekekhez el lehet juttatni egy kis mesetabletet, valódi értékhordozó tartalmakkal.

A projekt megalkotói célul tűzték maguk elé, hogy a mai gyerekek is ugyanúgy tudjanak nézni a Vukra, A kis hercegre, vagy a Janikovszky könyvekre, ahogy az előző generációk tehették. A tájékoztató során be is mutatták a digitális mesekönyvet, amelybe belépve két emblematikus figura: a maci és az asztronauta fogadja az olvasót. A „gyerekszobában” látható a főmenü; barátságos, kedves környezet ez, egy jó nagy könyvespolccal. A könyvek szövegeit, az eredeti illusztrációkat megtartva párosították interaktív elemekkel, így a figurák, – szlogenjük értelmében – életre kelnek: érintésre mozognak, beszaladnak a képbe és kiszaladnak, ugrálnak és játszanak, illetve még van egy-két interaktív megoldás, ami fejlesztő funkcióként szerepel az applikációban. Egy könyvesboltnyi mesét kínálnak, egyelőre 40 történetet készítettek el, de minden héten szeretnének egy újat adni az olvasóknak. Mindez ötszáz percnyi mese, majdnem 8 óra hangoskönyv.

bookr

Igyekeztek 3-11 évesig minden korosztályt kiszolgálni. Fejlesztettek egy szűrő funkciót, amelynek segítségével ki tudják választani életkorok szerint a könyveket. Leghíresebb mesemondóink mesélnek: Básti Juli, Reviczky Gábor, Szacsvay László, Haumann Péter, Dörner György, Lux Ádám, és a fiatalabb korosztályból is folyamatosan segítenek színművészek, az egyik kedvenc hangjuk Budai Zsófiáé. A hangoskönyvhöz választható automatikus lapozás vagy manuális, de a szülő is fel tudja olvasni a szöveget, akár egy mesekönyvből. A gyerekek utazáskor vagy elfoglalt szülők mellett tableteznek a legtöbbet, az alkotók erre az időre pályáznak. A mesék internet nélkül is elérhetők, amikor a mesetárból letöltik a polcra a könyveket, onnan már offline is élvezhetők – utazás során ez jól jön. Ha megnyitunk a polcról egy könyvet, egy profil villan elő, ezen látni lehet a címet, a szerzőt, az illusztrátor nevét, hogy ki meséli, kinek ajánlott, és olvasható egy rövid ismertetés. Fontos, hogy egy gyerek-karaoke-t építettek a könyvbe, amivel a hangos felolvasás követhető a szövegben is, arra a pszichológiai modellre alapozva, hogy a vizuális és a hallott tartalom érintkezése segíti a kognitív tanulást. Néhány apró aranyos megoldást is beépítettek, például egy színezőt; a gyermek az ujjával ki tudja színezni a figurát, azután kifényképezheti, elmentheti, majd újra kezdheti. Az alkotók végül a húsvét apropóján, A három nyúl című Zelk Zoltán mesén mutatták be az eszköz működését.

2015. április 2. BOOKR Könyvesbolt

Fotó: Bach Máté

nyomtat

Szerzők

-- Szepesi Dóra --


További írások a rovatból

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
Interjú Somfai Annával
Interjú Gévai Csilla író-illusztrátorral


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés