bezár
 

irodalom

2015. 06. 07.
A tavalyi év legjobb gyerekkönyvei
Beszélgetés a díjátadót követően
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén is kiosztották az elmúlt évi gyermekkönyv-termés legjobbjainak járó díjakat. Az elismeréseket az Ünnepi Könyvhét programsorozatának részeként a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében adták át, ezt követően pedig a kitüntetett kötetek kiadói, szerkesztői a központi helyszínen, a Vörösmarty szobor előtti színpadon beszéltek röviden az egyes művekről.

Az év legjobb gyerekkönyv írója Kollár Árpád lett, aki Milyen madár (Csimota) című kötetéért kapta a díjat. A könyv egyik szerkesztője, Csányi Dóra elmondja, hogy Kollár költészetét már korábban is ismerték, két felnőtt kötetét nagyon értékesnek tartották, ezért is kérdezték meg tőle, hogy szeretné-e kipróbálni magát egy másik műfajban. A szerző eleinte elutasító volt, ám később mégis fejet hajtott a kiadó kérése előtt, és elkezdte írni a gyermekverseit. Gyorsan ki is derült, hogy Kollár nagyon termékeny gyerekvers-költő, végül költeményeinek harmada fért bele most ebbe a kötetbe. Csányi elmondja, hogy komoly feladatot jelentett e hatalmas anyag szelektálása, volt, hogy erősen kellett küzdenie egy versért, de olyan is, hogy egy-egy műről alig tudta lebeszélni a szerzőt. A Milyen madár tehát közös munka, együttgondolkodás eredménye. A szerkesztő elmondta még, hogy a kötet képi világa is igen erős, Nagy Norbert illusztrációi szerves egységet alkotnak a szövegekkel.

Milyen madár

Lakatos Istvánnak ítélték az év legjobb ifjúsági írója címet, amelyet az Óraverzum (Magvető) című regényéért kapott. A Magvetőtől Turi Tímea vesz részt a beszélgetésen, aki elmondja, hogy Lakatosra valójában Péczely Dóra figyelt fel a 2009-es Aranyvackor pályázaton. A szerzőt akkor a Dobozváros című művéért díjazták, ám Lakatos az ott megvillantott megzabolázhatatlan fantáziavilágát tovább tudta bővíteni, tavaly pedig előállt egy olyan művel, ami egyszerre értelmezhető zsánerkönyvként, illetve sci-fi regényként is. Turi kiemeli, hogy e munka érdekessége, hogy habár Lakatost elsősorban képregényrajzolóként ismerik, ebben a könyvben nem szerepel egyetlen illusztráció sem. A szerző döntötte el, hogy kipróbálja, milyen könyvet tud írni képek nélkül, és úgy tűnik, hogy ez a kísérlet igen jól sikerült. Turi azonban hangsúlyozza, hogy a szöveg erős vizuális ereje által a könyv olvasása egy igazi „szélesvásznú élményt” jelent.

Fotó: www.kisgombos.huAz év legjobb illusztrátori díjával Hanga Rékát tüntették ki a Bibedombi Szörnyhatározó (Cerkabella) című kötetért. Lovász Andrea elmondja, hogy az illusztrátor rajzaira elsőként szintén az Aranyvackoron figyeltek fel, már akkor egyértelmű volt, hogy Adamik Zsolt új könyvének megrajzolásához őt kérik fel. A vele való találkozás abszolút akadálymentes volt, nem úgy, mint Adamik Zsolttal, aki folyamatosan ontotta magából a burjánzó és szerteágazó szövegeket, amelyeket a szerkesztőknek némiképp meg kellett szelidíteniük. Adamikkal tehát nehezebb volt a közös hang megtalálása, de végül sikerült vele is hatékonyan együttműködniük, hogy megszülethessen ez a kötet.

Dániel András: Mit keresett Jakab az ágy alatt? (Pagony) című kötetét ítélte a zsűri a legeredetibbnek. Győri Hanna elmondta, hogy Dániel András minden kiadó álma: nemcsak ír és rajzol, hanem szinte tökéletesen megszerkesztett kéziratokat kapnak tőle. Első önálló kötete 2012-ben jelent meg, a Matild és Margaréta kiváló párbeszédei, különös vizuális megoldásai és groteszk játékossága azonban a mostani könyvben is visszaköszönnek.

Mit keresett Jakab az ágy alatt

A legjobb fordító Nádori Lídia lett, aki a díjat a Torzonborz újabb gaztettei (Kolibri) című kötet magyarra ültetéséért kapta. A PIM-ben Pompor Zoltán méltatta a fordítót, elmondta, hogy a szöveg felolvasva is éppen olyan gördülékeny és közérthető, mint amikor némán haladunk a szövegben.

Fotó: Bach Máté

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

Bemutatták K. Horváth Zsolt új kötetét, A bundátlan Vénuszt, Prae Kiadó, 2021
irodalom

Nem mindig boldog, ha épp süt a Nap, és boldog tud lenni a sötétségben is Nem mindig boldog, ha épp süt a Nap, és boldog tud lenni a sötétségben is
Bemutatták Horváth Márk legújabb könyvét, Az antropocént
Ötéves lett a Nyolc Ág Művésztábor

Más művészeti ágakról

Interjú Annemarie Bon gyerekkönyvíróval
színház

Mese kicsiknek és nagyoknak Mese kicsiknek és nagyoknak
Beszélgetés Huzella Júliával a Tíztőlmeséről
Krasznahorkai Balázs: Hasadék
színház

Szürreális találkozás báb és ember között Szürreális találkozás báb és ember között
Bunrakuról, óriásokról és marionettről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés