bezár
 

gyerek

2015. 06. 27.
A svédek is szeretik a svédasztalt
Hannes Holm - Szeleburdi svéd család nyaral: All Inclusive
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Svédországban sikerrel futó „Sune” gyerekkönyvszériából filmtrilógia készül, melynek első része a Szeleburdi svéd család nyaral: All Inclusive. Az ifjúsági mozi egzotikus helyen, Görögországban nyaraltatja hőseit, akik kicsit sem olyan decensek, mint az Ikea-katalógusok jólfésült családmodelljei.

A svédeknél hullámszerűen meg-megélénkül az ifjúsági történetmesélési hagyomány, ám hozzánk mindebből nem sok minden jut el, hazai ifjonckulturális svédismeretünk általában kimerül Nils Holgersson, Harisnyás Pippi vagy éppen Múmin irodalmi és filmes rácsodálkozásaiban.

Sören Olsson és Anders Jacobsson írópáros 1984-ben útjára indított Sune-történeteiről aligha hallott valaki hazánkban – lévén magyar nyelvű kiadásban nem találkozhattunk a napjainkig szaporodó kötetekkel –, a három részesre tervezett filmszériában azonban gyermek, felnőtt egyaránt megismerkedhet a svéd sorozat címadó kiskamasz pernahajderével és fékeveszett kalandjaival. Hogy Sunét ismerni mennyire lesz jó nekünk, az távlati kérdés, a tartósságán való merengés mellett azonban egész hatásosra kerekített vakációs kikapcsolódásban lehet részünk, ha megnézzük (gyerkőccel vagy gyerkőc nélkül) a Szeleburdi svéd család nyaral: All Inclusive című komédiát.

Szeleburdi svéd család nyaral: All Inclusive

A film főhőse, Sune (William Ringström) családja éppen olyan szeleburdi, amint a túl hosszúra nyúlt magyar cím ígéri, az pedig, hogy egy furcsa família kamaszodó perspektívából nézve milyen döbbenetes sztorikat termel ki magából, Gerald Durrell Családom és egyéb állatfajták című klasszikusa óta köztudott. Bár Durrell nem a skandináv, hanem a brit hűvösséget cáfolta heves vérmérsékletű regényében, kétségkívül felismerhetjük a bolond család és az egzotikus kirándulás humorébresztő lehetőségeit mind Gerry, mind Sune kiruccanásában, s egyébként még az ország is stimmel. Csakhogy Sune a kis zoológussal ellentétben nem a tücskökre-bogarakra kattan, hanem a korához illő jócsajokra, akik át is ejtik őt rendesen, pedig annyira, de annyira kismacsónak képzeli magát.

Anderssonék igazából teljesen véletlenül csöppennek egy görögországi all inclusive utazás közepébe, hiszen egyébként a rendkívül izgalmas helynek hangzó Szúnyogmocsárnál szoktak hűsölni ilyentájt, most viszont a családfő munkahelyi kalamajkái és családjának tett visszavonhatatlan ígérete miatt kénytelenek egy nagy és szép szállodában eltölteni nyaralásukat. Rudolf papa (Morgan Alling) egyébként nincs igazán tisztában az all inclusive kifejezés minden földi jót kínáló jelentésével, de amikor megtudja, hogy ehet, ihat, "wellneszelhet" bármennyit, összegekkel tarkított listába szedve vezeti  fel a szolgáltatások kalkulációit, hogy bizony leegye, leigya, lewellneszelje a nyaralásért fizetett borsos összeget.

Szeleburdi svéd család nyaral: All Inclusive

A lelke mélyén skót, ám svédnek sikerült apuka mellett természetesen a többi családtag sem százas, bár felróható hibája a filmnek, hogy ők nincsenek igazán kidolgozva, kiszínezve, a mellékszereplőktől pedig még ennyit se várjunk. Mitöbb, a főhős Sune épp olyan, amilyennek lennie kell, imádnivaló kis lökött gyerek, megtolva némi önbizalom-túltengéssel, ami jót is tesz neki. Csínytevései fájdalmasan viccesek, félresikerült szerelmi vallomásai bájosak, ő maga pedig egy hamisítatlan skandináv suhanc képét nyújtja, persze a lehető legártatlanabb formában. A pöttöm Don Juannak egy friss kaland is dukál a nyaraláshoz, mert a sors elébe sodorja az egzotikus külsejű, morcos arcú leányzót, Heddát (Feline Andersson), aki nem úgy viselkedik, ahogy az a nagy könyvben meg van írva, ezért a szöszke srác kénytelen Afroditéhez fordulni szerelmi segítségért. Sune és a hóbortos család görög meséje a hódítás körül bonyolódik, mindeközben kiderül az az örökbecsű igazság is, hogy a svédek igenis szeretik a svédasztalt.

A könnyed és fajsúlyos műfajokban egyaránt edzett Hannes Holm egy zűrzavaros, fergeteges vígjátékot hozott össze a sokadik Sune-történetből, félő azonban, hogy legendássá sose növi ki magát ez az ifjúsági adaptáció. Bár örömmel vennénk, ha a film sutba dobná felesleges, zavaró és értékelhetetlen sztereotípiáit, a családok számára mégis ideális szórakozást nyújthat, mert a gyerek naiv öröme mellett a felnőtt is vigyoroghat a szándékosan alantasra hangolt poénokon. A Szeleburdi svéd család nyaral: All Inclusive vakációs darab a javából, mely jól megfér a fagyi, a lángos és a főtt kukorica mellett.

Szeleburdi svéd család nyaral: All Inclusive

 

Szeleburdi svéd család nyaral: All Inclusive / Sune i Grekland - All Inclusive
Színes, magyarul beszélő, svéd családi vígjáték, 90 perc, 2012
Korhatár: 12 év
Rendező: Hannes Holm
Forgatókönyvíró: Hannes Holm, Anders Jacobsson, Sören Olsson
Zeneszerző: Adam Nordén
Operatőr: Mats Axby
Producer: Patrick Ryborn
Vágó: Fredrik Morheden
Szereplők: 
William Ringström, Morgan Alling, Anja Lundkvist, Hanna Elffors Elfström, Julius Jimenez Hugoson, Julia Dufvenius, Erik Johansson, Feline Andersson
Bemutató dátuma: 2015. június 11.
Forgalmazó: Anjou Lafayette

 

nyomtat

Szerzők

-- Bükki Linda --


További írások a rovatból

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
gyerek

Már lehet nevezni a Pagony Kiadó gyerekirodalmi és illusztrációs pályázatára

Más művészeti ágakról

Dev Patel: A Majomember
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés