bezár
 

irodalom

2008. 01. 02.
Angyali üdvözlet
Elhangzott 2007. december 17-én Budapesten a Merlin Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Angyali üdvözlet Jóval túl a Maszat-hegyen,Ahol nem a bögre az Úr,Túl email- és sms-verseken,szerelmi szenvelgésekenVarró Dani szív, de szertelenmódon, számára bealkonyultJorgosz Baiá-ul és -tól tanul.
Ha említett Danink jedi, Jorgosznak Sith-lovagnak kell lenni.

A gyermekkor sötét oldalának ereje segíti verseit. Valóságos antianyag áramlik itt, mely Weörös és gyermekversikéket fabrikáló társai rímérzékeny formáiban ölt alakot, s válik rémérzékennyé.

22 vers,
22 illusztráció plusz a borítókép Pollockot és metál zenei lemezborítókat idéző vérfröccse,
nem mindegy, hogy kis- vagy nagyfröccs,
netán (a) házmester…
vagy a lány, aki nemegyszer véreset pisil… keltette intuíció. Élénk színvilág, színes ceruzanyomok, vízfestékek, kontúrok összefolyása,
tetszetősek, szépek önmagukban.
Összeolvasva a versekkel rémisztőek, rémisztően valóságosak.

Mitől rémisztőek a versek és a szövegek és vizuális elemek kölcsönhatásából keletkező összhatás? Mitől is óvja a kötetet lapozgatót Babarczy Eszter ajánlója a hátsóborítón? Hát ezektől a versektől. A 22-es csapdája? Gyermekversek, kizárólag felnőtt felügyeletével, korhatárral? Vajon miért?

Ver a brutális alkoholista apa? Büdös a nagyi?, a nagybácsi szája trágyaszagú?, a szent család szűze pornóban szerepel?, Isten baszik?, pedofil napkeleti királyok tapogatóznak?, krisztusi pózba az ágyra kikötözött szomszéd kislány-Mária Magdolnát késsel vagdossák? Ima és kutyapózba rejtett kegyelem?, eleve (elrendelt) tévedés? Mindez angyali módon. Mindez angyali módon? „Angyalkacsinálásosan”? A halál angyalának üdvözletével, hiszen az élet a halál üdvözlete: életbevágó.

Kontrasztosak a képek, kontrasztosak a versek: a szent család kultúrantropológiai narratívuma, a boldog gyermekkor vágykép-narratívumával együtt röpül a mondásbeli kádból, miközben a közel gyermeki nyelv naivan ölti egymásba a szavakat, felcserélve a keresztény mitológia szeretet-teljes, harmonikus világát a görög tragédiák családi disszonanciájára, atonális hangjaira. De ahogy a színpadon nem ölnek a görög drámában, úgy itt a versben sem. Fontos a decorum, marad ugyan pár vérfolt, de a vér éltető fluidum. Ki kinek a vére, ki kinek a vérét veszi.

Jorgosz Baia versei véresen komolyak, gyerekesen felnőttek és felnőttesen gyerekesek, megdöbbentenek, ugyanakkor mégse, aztán mégis.

A Birodalom visszavágott és győzni fog!

(Jorgosz Baia – Demeter Ádám, Angyali üdvözlet Budapest, Prae.hu, 2007. 52 oldal, 1.150 Ft)

[a]http://www.angyaliudvozlet.hu[text]Az Angyali üdvözlet honlapja[/a]

[a]http://prae.hu/prae/portfolio.php?uid=173[text]Jorgosz Baia portfóliója[/a]
nyomtat

Szerzők

-- Rácz I. Péter --


További írások a rovatból

Interjú Grecsó Krisztiánnal
irodalom

Október 25-ig lehet jelentkezni a PKÜ által megrendezett Kossuth-szónokversenyre

Más művészeti ágakról

színház

HöKöm Project: Wándör Wumen és Szupermen
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés