bezár
 

gyerek

2015. 12. 20.
A Jelen! ifjúsági novellapályázat díjkiosztója a Jelen Bisztróban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jelen! címmel ifjúsági novellapályázatot hirdetett a József Attila Kör és a Móra Könyvkiadó a BOOK24 online könyváruház támogatásával. Az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjkiosztóra 2015. december 16-án, 18 órától került sor a budapesti Jelen Bisztróban.

A tizennégy éven felüli kamaszoknak szánt harminckilenc beérkezett pályamunkából az előzsűri tagjai (Gaborják Ádám irodalomtörténész, a JAK elnöke, valamint Dóka Péter és Dávid Ádám írók, a Móra Kiadó szerkesztői) tizenhárom szöveget választottak ki. A shortlist alkotói közül a zsűri elnöke, Tóth Krisztina író, költő hatot emelt ki, akiket mind a négyen pontoztak. Így alakult ki a rendkívül szoros végeredmény.

A 100.000 Ft-os fődíjat Nagy Ildikó Noémi érdemelte ki Önkontroll című, minimalista stílusban megírt novellájával, amely egy kamasz lány beilleszkedési nehézségeit meséli el megrázó erővel. Molnár T. Eszter lett a második helyezett egy Londonba szakadt csonka család egy napját bemutató Present, perfect című írásával, és a BOOK24 50.000 Ft értékű könyvutalványát nyerte meg. A harmadik helyért járó 20.000 Ft-os könyvutalványt pedig Falussy Móric kapta a budapesti fiatalok kallódását eredeti nyelvhasználattal felvillantó Állatmese című elbeszéléséért.

A negyedik helyen Véssey Miklós végzett Nyakkendő című feszes szövegével, amely egy öngyilkosság körülményeit beszéli el másfél oldalban. Az ötödik Gáspár-Singer Anna lett, aki Strand című novellájában egy lány nudista strandon átélt kínos élményeit írja le személyes hangon. A hatodik helyezést pedig Majoros Nóra érte el Megállók című novellájával. Egy kamasz lány és idős rokona próbál szót érteni egymással, és a különös hangulatú látogatást a szerző szerethető humorral ábrázolja.

A shortlist további tagjai: Acsai Roland, Béres Tamás, Csepregi János, Garaczi Zoltán, Hanula Zsolt Péter, Magyar-Nagy Mariann és Sulyok Rozi.

A többi pályamunka is a kiírásban felvetett kérdésekre kereste a választ: „Mit jelent számodra a jelen? Az iskolai névsorolvasást? Azt, ami itt és most történik veled? A kedvenc romkocsmádat? Vagy valami egészen mást?”

A zsűri szándéka szerint a 2016-os Könyvhétre antológia jelenik meg a legerősebbnek ítélt novellákból.

 

Díjazottak:

1. hely: Nagy Ildikó Noémi, Önkontroll

2. hely: Molnár T. Eszter, Present, perfect

3. hely: Falussy Móric, Állatmese

4. hely: Véssey Miklós, Nyakkendő

5. hely: Gáspár-Singer Anna, Strand

6. hely: Majoros Nóra, Megállók

 

A pályázat díjazása:

1. díj: 100.000 Ft

2. díj: 50.000 Ft értékű BOOK24 könyvutalvány

3. díj: 20.000 Ft értékű BOOK24 könyvutalvány

 

A zsűri elnöke:

Tóth Krisztina – író, költő, műfordító

 

A zsűri további tagjai:

Gaborják Ádám – irodalomtörténész, a JAK elnöke

Dóka Péter – író, a Móra szerkesztője

Dávid Ádám – író, a Móra szerkesztője

 

A pályázók köre:

1975. január 1. után született szerzők.

 

Nevezési díj:

3.000 Ft (JAK-tagoknak 1000 Ft)

 

Terjedelmi megkötés:

Fél szerzői ív (20.000 leütés szóközökkel)

 

További információ:

www.mora.hu

www.jozsefattilakor.hu

www.book24.hu

www.facebook.com/jelenpalyazat/

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


Más művészeti ágakról

irodalom

Mi az erő, amit könyvnek hívnak? Mi az erő, amit könyvnek hívnak?
Ferencz Mónika, Nagy Hajnal Csilla és Érsek-Obádovics Mercédesz kötetbemutatója
A Kiss Llászló +4 pécsi koncertje
Láng Orsolya: Személyes okok, Prae Kiadó, 2021


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés